UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Людина за комп'ютером. Як зберегти здоров'я у сучасному digital-середовищі?

Карантин, віддалена робота і дистанційне навчання ще міцніше прив'язали сучасних людей до їх «розумних друзів» – ноутбуків, планшетів і смартфонів. Ось тільки фізіологія та анатомія людини не адаптовані до таких нових реалій. Як зберегти баланс між активністю у цифровому середовищі і здоров'ям? Радять експерти медичного асистансу УНІКА.

Людина за комп'ютером. Як зберегти здоров'я у сучасному digital-середовищі?

У цьому блозі ми не будемо дискутувати про вплив гаджетів на якість сну, рівень стресу та ментальне здоров'я - тут багато суперечливих досліджень і висновків. Замість цього розповімо про прямий вплив роботи за цифровими екранами на фізичне здоров'я і порадимо, як знизити можливі ризики.

1. Дбаємо про зір

Звичайно, сучасні гаджети за рівнем випромінювання набагато безпечніші своїх попередників, старих громіздких моніторів з променевими трубками. Але робота за ними все одно може викликати проблеми із зором. Наприклад, «комп'ютерний зоровий синдром» – зниження гостроти зору, порушення акомодації і зміни в сітківці. Друга поширена проблема, «синдром сухого ока», пов'язана із пересиханням рогівки: захопившись зображенням на екрані, і дорослі, і діти просто забувають моргати, що призводить до печіння, відчуття піску в очах, почервоніння і болю при русі очних яблук.

Як знизити навантаження на очі?

  • Розташовуйте монітор так, щоб середина екрану була трохи нижче рівня очей. Очі повинні дивитися на екран під кутом приблизно 15 градусів.
  • Не забувайте робити перерви по 2-3 хвилини на кожні півгодини роботи за комп'ютером, або хоча б раз на годину. Під час паузи просто подивіться вдалину або посидьте із закритими очима.
  • Застосовуйте краплі для очей тільки за рекомендацією офтальмолога. Засоби для зняття почервоніння очей за рахунок звуження судин – не рекомендуються, краще віддати перевагу так званим «штучним сльозам», але і ними зловживати теж не варто.
  • Включайте у раціон продукти, багаті вітамінами А, В, C. Пам'ятайте про їжу з високим вмістом лютеїну та антоціанів, яку називають «вітамінами для очей».

Детальніше про здоров'я очей ми писали тут: https://uniqa.ua/blog/den-zoru-yak-zberegti-zdorovya-ochey-poradi-vid-ekspertiv-uniqa/

2. Бережемо м'язи і суглоби

Перерва в роботі потрібна не тільки для очей. Вона необхідна нашим м'язам і суглобам. Зі сторони часто здається, що людина, яка сидить за комп'ютером – розслаблена. Але це зовсім не так! Під час сидіння відбувається перенапруження груп м'язів шиї, поперекового і грудного відділу спини, особливо якщо сидіти доводиться довго, не змінюючи пози. Тому вкрай важливо забезпечити собі зручне робоче місце. Деякі експерти рекомендують навіть працювати стоячи, але точних даних про те, наскільки корисний такий формат, поки що недостатньо.

Як подбати про м'язи та суглоби?

  • Тримайте спину не прямо, а природно. Це означає, що краще злегка прогнутися в попереку, розподіливши напругу по всій спині. Подушка між попереком і спинкою крісла теж може допомогти.
  • Руки повинні як мінімум на 2/3 перебувати на столі, а не висіти в повітрі. Оптимально, якщо кут згину в ліктях становить 90 градусів.
  • Слідкуйте за підборіддям: його краще тримати паралельно підлозі. Для цього знову-таки потрібно правильно поставити монітор – середина екрану трохи нижче рівня очей. Відхиліть голову злегка назад, щоб підборіддя наблизилося до ключиць і уявіть, що тримаєте підборіддям тенісний м'яч. Такий стан дозволить уникнути неприємних відчуттів у шиї.
  • Слідкуйте за плечима. Пам'ятайте назву книги «Атлант розправив плечі»? Цей вислів в буквальному сенсі має стати вашим девізом при роботі за комп'ютером.
  • Щоб рідше відчувати біль або дискомфорт, варто потягуватися кожні півгодини роботи.

І, звичайно, потрібні перерви. Вставайте з робочого місця хоча б кожні дві години  – робіть зарядку, виходьте на вулицю або просто варіть собі каву під улюблену музику.

3. Уникаємо гіподинамії

Найнебезпечніший наслідок довгої роботи – не сухість в очах і навіть не болі в спині. Основний ризик – гіподинамія, тобто відсутність активного руху. Ця проблема дуже масштабна, і пов'язана не стільки з гаджетами, скільки зі зміною способу життя сучасних людей.

Коли люди перестають рухатися, у них знижується тонус судин, зменшується кровопостачання тканин, змінюється метаболізм – привіт, зайва вага і відсутність енергії! Ланцюг ендокринних порушень внаслідок гіподинамії виявляється метаболічним синдромом, а це вже цілий комплекс неприємних явищ: ожиріння, інсулінорезистентність і збільшення ризику атеросклерозу. І, звичайно, довге сидіння за комп'ютером безпосередньо цьому сприяє.

Як боротися з гіподинамією?

Боротися з гіподинамією під час роботи швидше за все не вийде – окрім легкої розминки, фізичні вправи не особливо доступні. Але ось збільшити активність в неробочий час, замість «залипання» в гаджети цілком реально. Просте правило, про яке ми писали багато разів: після роботи і навчання час, що залишився, витрачайте не на гаджети, а займайтеся будь-яким приємним фізичним навантаженням – фітнесом, танцями, йогою або просто гуляйте.

Будьте здорові, енергійні і обов'язково зробіть невелику розминку для очей і спини, коли дочитаєте цей блог 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз