Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?

На тлі повномасштабних воєнних дій може здаватися, що проблеми захисту довкілля відходять на другий план. Адже головними стають ситуація на фронті, допомога військовим, опікування тими, хто через війну втратив здоров’я або житло.

Втім, війна не лише руйнує міста та забирає життя, а й катастрофічно впливає на екологічний стан нашої країни. Так, за останніми даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, вже зафіксовано та задокументовано 4 608 фактів заподіяння шкоди довкіллю внаслідок збройної агресії рф, а сума спричинених збитків становить 2,4 трлн грн.

Зокрема, збитки, що нанесені атмосферному повітрю, складають 1,17 трлн грн, земельним ресурсам – 1,07 трлн грн, водним ресурсам та природно-заповідному фонду – відповідно 83,83 та 86,64 млрд грн.

До того ж, варто враховувати й непрямі збитки, адже екологічні наслідки впливають не тільки на природу, але й на здоров'я людей. Забруднення повітря, води та ґрунтів може призвести до розвитку різноманітних захворювань, зокрема респіраторних та онкологічних .

Тож, після закінчення війни усім нам доведеться вкладати значні ресурси у відновлення зруйнованої інфраструктури та деградованих екосистем. Цьому сприятимуть  як масштабні екологічні проєкти та ініціативи, так і усвідомлені дії кожного українця.

 

Але чи можемо ми діяти вже зараз?

Чи може «пересічний громадянин» вже сьогодні почати робити щось для поліпшення екологічного стану країни, навіть у складних умовах сучасної війни? Так! Ось кілька простих, але ефективних кроків, що можуть допомогти зберегти та покращити навколишнє середовище:

  • Сортування відходів і сприяння переробці. Починайте сортувати побутові відходи, якщо це можливо, і використовуйте місцеві пункти збору для переробки паперу, скла, пластику і металу. Це допоможе зменшити кількість відходів, що потрапляють на звалища, та знизити навантаження на довкілля.
  • Економія води та електроенергії. Споживайте  воду та енергію ощадливо  вимикайте світло в незадіяних кімнатах та використовуйте енергозберігаючі прилади. І це стає особливо актуальним після ворожих ударів по українській енергетиці.
  • Використання екологічних видів транспорту. Якщо можливо, вибирайте громадський транспорт, ходіть пішки або користуйтеся велосипедом. Зменшення кількості поїздок на особистому автомобілі може значно скоротити викиди вуглекислого газу.
  • Усвідомлене споживання. Обирайте продукти з мінімальною упаковкою, місцеві продукти харчування та товари, вироблені з врахуванням екологічних стандартів. Це може зменшити вплив на довкілля і підтримати українську економіку.
  • Етичне відношення до природи. Уникайте дій, що можуть погіршити стан довкілля, таких як викидання сміття в недозволених місцях або пошкодження  рослин. За можливості, беріть участь у висадці дерев та інших екологічних акціях.

Ці дії можуть здаватися не дуже значними, але кожен, навіть найменший, крок може стати великим вкладом у поліпшення екологічного стану України, якщо так будуть діяти якомога більше людей.

 

Що робить UNIQA для досягнення кліматичних цілей?

Опікуватись захистом довкілля має і бізнес. І тут набуває особливого значення можливість перейняти успішний досвід європейських компаній, у яких екологічні стандарти вже давно та успішно втілені у бізнес-процеси.

Страхова група UNIQA взяла на себе зобов’язання досягти кліматичної нейтральності (тобто жодним чином не впливати на погіршення клімату) – до 2040 року в Австрії, а до 2050 року в усіх країнах, де працюють компанії  Групи.

Може виникнути питання: страхування – це не виробнича діяльність, яким чином компанії групи можуть впливати на природу? Втім, саме страхові компанії та фінансові установи можуть відігравати центральну роль у відбудові та збереженні довкілля.

  • Зелені фінанси

Екологічні інвестиції є дуже важливими для досягнення кліматичних цілей. Свідомо інвестуючи у відповідні компанії та проекти та відстоюючи необхідні правила, фінансові компанії можуть прискорити зміну напрямку економічної системи. UNIQA, наприклад, наполягає на декарбонізації (перехід від викопного палива до безвуглецевих та відновлюваних джерел енергії) в усіх сферах діяльності компанії, як в інвестиціях, так і при встановленні нових партнерських зв’язків. 

  • Експлуатаційна екологія

Зробивши свою власну діяльність більш сталою, великі компанії можуть зменшити прямі викиди CO2. В UNIQA постійно розробляються успішні моделі, такі як енергетичний моніторинг, втілення фотоелектричних технологій та просування електронної мобільності. 

  • Політика андерайтингу та екологічні ризики

Оскільки глобальне підвищення температури супроводжується збільшенням масштабів екстремальних погодних явищ, велику відповідальність за їхні наслідки несуть страхові компанії, приймаючи на страхування відповідні ризики. В групі UNIQA Центр компетенції NatCat (NCCC) відіграє ключову роль в оцінці ризиків і прогнозуванні збитків у зв’язку зі стихійними лихами. Його розробки допомагають нашим клієнтам створювати відповідні резерви.

До речі, усвідомлене ставлення до екології є складовою частиною ESG (Environmental, Social, Governance) – стандартів, які допомагають компаніям визначати, як вони можуть сприяти сталому розвитку та позитивно впливати на світ. Як само втілює ці стандарти у свою діяльність UNIQA Україна – розповімо в одному із наступних блогів.