UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Щастя є: 6 важливих звичок, які допомагають відчувати себе щасливіше

Питання щастя хвилює людей вже не першу сотню років, але з недавніх пір його пошук став справжнім трендом. Щорічно 20 березня у світі відзначається Міжнародний День щастя, і напередодні цього свята ми вирішили вивчити питання – що ж насправді робить людей щасливішими?

Щастя є: 6 важливих звичок, які допомагають відчувати себе щасливіше

У резолюції ООН, присвяченій Дню щастя, йдеться про те, наскільки це почуття важливе для кожної людини, а прагнення до нього об'єднує людей всієї землі. Але питання про те, як досягти щастя, все-таки не отримало своєї остаточної відповіді. У цьому блозі ми розповімо про деякі дослідження вчених і спробуємо зробити висновок про звички, які можуть допомогти нам жити щасливо.

Отже, що варто робити тим, хто хоче досягти щастя? 

1. Дбати про здоров'я. Бути здоровим для багатьох є синонімом бути щасливим. Але виявляється, що навіть сам процес турботи про власне здоров'я може зробити нас більш радісними і задоволеними життям. Перш за все, це стосується фізичної активності.

Так, згідно з дослідженнями вчених з Університету Айови, існує однозначний позитивний зв'язок між регулярними прогулянками і відчуттям задоволеності життям. На думку вчених, причина цілком проста: з найдавніших часів спокійна ходьба асоціюється у людини з позитивними подіями – наприклад, пошуком їжі або безпечним переміщенням. Навіть 12-хвилинна щоденна прогулянка сама по собі працює як антистресс – і неважливо, проходить вона на природі або в галасливому мегаполісі, у веселій компанії, з домашнім улюбленцем або наодинці з собою.

Ще один простий спосіб стати щасливішим – готувати домашню їжу. Через самоізоляцію і локдауни у 2020 році люди стали частіше готувати вдома, і це дозволило вченим з різних країн провести декілька цікавих досліджень. Виявилося, процес приготування їжі безпосередньо покращує наше ментальне здоров'я. Готування складних страв – наприклад, борщу, пирога або салату – виводить нас зі звичайної рутини, і за впливом на мозок його можна порівняти з арт-терапією. Навіть коли ми готуємо просту їжу, у процес включаються смакові, нюхові та інші рецептори – мозок отримує більше сигналів і в ньому формуються нові нейронні зв'язки.

Важливо: а ще вчені зі Школи громадської охорони здоров'я Блумберга Джонса Хопкінса довели – люди, які часто готують вдома, харчуються набагато здоровіше, споживають менше калорій, цукру і жиру, навіть якщо вони не намагаються схуднути. 

2. Робити добро для світу і людей. Волонтерство, участь у благодійності, просто маленькі добрі справи кожен день, виявляється, приносять користь не тільки суспільству, а й тим, хто витрачати свій час і ресурси, допомагаючи іншим.

За останні 10 років проведено безліч досліджень, які доводять, що ми стаємо набагато щасливішими, коли орієнтуємося на інших – дбаємо про інших більше, ніж про себе. Люди, які більше віддають на благодійність і люди, які витрачають більше часу на волонтерство, як правило, більше задоволені життям, ніж ті, хто цього не робить. Ті, хто регулярно допомагає іншим, приблизно на 25 % щасливіші за тих, хто живе тільки для себе. Чому?

Дослідники з Національного інституту охорони здоров'я США виявили: коли люди допомагають благодійним організаціям і проектам, вони активізують ділянки мозку, пов'язані із задоволенням, соціальними зв'язками і довірою. Таким чином, альтруїстична поведінка вивільняє гормони радості у мозку, створюючи відчуття щастя.

Важливо: допомагати іншим набагато простіше, ніж здається. І якщо ви поки ще не маєте такого особистого досвіду, можливо, варто почати робити це разом зі своїми друзями, партнерами по бізнесу або колегами по роботі. Наприклад, ми в УНІКА допомагаємо музикантам, дітям, спортсменам і підтримуємо екологічні ініціативи. Знайти тих, кому потрібна допомога не складно, головне - ретельно перевіряйте інформацію. 

3. Заробляти і накопичувати гроші. Відома фраза «Не в грошах щастя», насправді, дає нам невірне уявлення про природу речей. Вчені підтвердили закономірність: допоки людина знаходиться за межею фінансового благополуччя, їй дуже складно відчувати себе щасливою. А ось великі і дуже великі гроші, дійсно, не приносять величезного щастя.

Згідно з дослідженням лауреатів Нобелівської премії з економіки, Даніеля Канемана і Ангуса Дітона, що опубліковане у 2010 році, зростання доходів додає відчуття щастя, допоки річний дохід сім'ї не складе $ 75 000. А ось після цієї цифри, навіть якщо дохід зросте вдвічі або втричі, відчуття особистого благополуччя не збільшується.

Таким чином, американській родині для щастя необхідно близько $ 6,5 тис. на місяць. Для України ця цифра, імовірно, інша. Якщо грунтуватися на дослідженні університетської групи з Пердью, люди відчувають себе у фінансовій безпеці, коли їх дохід становить близько $ 3,3 тис. на місяць на сім'ю, незалежно від країни. Звичайно, не всі можуть заробити таку суму. Але впадати у відчай точно не варто – тим більше, що доходи є тільки одним з багатьох чинників, що сприяють відчуттю щастя.

Важливо: щоб збільшити свій рівень доходу, можна використати різні способи – наприклад, монетизувати хобі або освоїти нову професію. Фінансового добробуту також можна досягти, грамотно формуючи накопичення. Як накопичувати? Ми вже розповідали тут – можливо, варто згадати про ці кроки ще раз. 

4. Навчитися відпочивати. Вільний час – важливий чинник щастя, про який говорять не так часто. Але при цьому існує багато висновків щодо того, як на благополуччя людини впливає саме достаток часу. Дослідження під керівництвом професора Гарвардської школи бізнесу Ешлі Уїллансу доводить: чим більше грошей ми витрачаємо на те, щоб вивільнити свій час, тим щасливішими стаємо. Адже крім роботи, фізичної активності та часу з близькими, нам потрібен час, щоб просто відпочити.

При цьому вчені попереджають: не поспішайте розслаблятися, вмикаючи телевізор або поринаючи в інтернет. Успішна боротьба з цифровою залежністю може вивільнити масу часу для прогулянок, улюбленого хобі чи творчості. Якщо відмовитися від смартфона важко – використовуйте ігрову мотивацію. Наприклад, додаток Forest, яке вирощує дерево, поки смартфон не використовується.

Важливо: сучасні роботодавці часто допомагають своїм робітникам знайти work-life balance. Наприклад, згідно з глобальним дослідженням Randstad Employer Brand Research у ​​2020 році, група УНІКА в Україні стала лідером серед компаній фінансового сектора в категорії «Дотримання балансу роботи і особистого життя» для співробітників. 

5. Не втрачати зв'язку з близькими та друзями. Гарвардське дослідження розвитку дорослих, яке тривало рекордні 75 років, показало, що люди, у яких є міцні соціальні зв'язки – з сім'єю, друзями, сусідами, відчувають себе більш щасливими, вони більш здорові фізично і живуть довше. Висновок зроблений на підставі досвіду 724 осіб, за якими вчені спостерігали з часів їхньої юності.

Зв'язки з іншими людьми – це той самий соціальний капітал, про який так багато пишуть і говорять останнім часом. Дослідження вчених доводять, що саме міцні зв'язки в соціумі дають людині відчуття впевненості. Адже нам властиво підсвідомо розраховувати на допомогу інших у складних ситуаціях.

Важливо: через коронавірус багато з нас потрапили у фізичну ізоляцію. Щоб не втрачати контакт з близькими, варто використовувати усі сучасні технології – якраз той випадок, коли соціальні мережі та месенджери приносять більше користі, ніж шкоди. 

6. Берегти душевний спокій. Вже давно не секрет, що тривалий стрес безпосередньо веде до зміни природного циклу сну, порушує добові коливання рівня гормонів, послаблює імунітет – а значить, заважає нам бути здоровими і щасливими. Опитування психолога Роберта Епштейна показало, що перемога над стресом додає приблизно 25% до відчуття щастя і психологічного благополуччя.

При цьому важливо не переоцінювати вплив стресу на наше життя. Лорі Сантос, відомий психолог з Єльського університету, автор курсу «Психологія і гарне життя» нагадує: у кожної людини є своєрідна психологічна імунна система, яка захищає нас, коли щось іде не так. Навіть якщо в житті трапляється щось погане, то у людини зазвичай вистачає внутрішніх ресурсів, щоб протистояти труднощам. Крім того, багато чинників занепокоєння можна просто усунути, хоча ми не завжди про це здогадуємося. У цьому можуть допомогти різні інструменти, і один з них – страхування.

Важливо: ми не проводили заміри щастя серед клієнтів, але за їхніми відгуками точно знаємо – страховка відмінно допомагає впоратися з фоновим відчуттям тривоги, наприклад, за збереження квартири, будинку або машини. Ще більше впевненості дає страхування власного здоров'я. Будемо раді, якщо ви виберете УНІКА, щоб стати трішки щасливішими.

Незалежно від того, якою з порад ви вирішите скористатися, пам'ятайте: унікальна характеристика щастя, про яку говорив ще Аристотель – в тому, що це не результат, а постійна практика. Ну то що, починаємо практикувати щастя?

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз