UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

На відпустку, навчання чи пенсію: навіщо накопичувати гроші і як це робити?

Осінь – час «фінансових свят»: 17 жовтня в світі відзначався День боротьби з бідністю, а 31 жовтня – Міжнародний день заощаджень. Чому ці свята варті уваги, навіщо накопичувати гроші і як це робити правильно, розповідають експерти УНІКА з питань накопичувального страхування.

На відпустку, навчання чи пенсію: навіщо накопичувати гроші і як це робити?

Стати багатшими – популярна мета для багатьох людей і цілих країн. Тим більше, масштабні дослідження Е. Джебба у 2018 році показали: рівень доходів і фінансовий статус безпосередньо впливають на емоційне благополуччя людей. Українські соціологи з КМІС, Київського міжнародного інституту соціології, провели своє опитування у 2019-му і з'ясували, що зростання фінансового благополуччя з рівня «не вистачає грошей навіть на їжу» до рівня «можемо дозволити собі що завгодно» підвищує субьективне відчуття щастя на 33%.

Звичайно, підвищити свій рівень доходу – чудова мета, але на її втілення може знадобитися не один місяць і навіть рік. Поліпшити фінансову ситуацію можна й іншим шляхом – якщо грамотно планувати витрати і відкладати гроші на майбутнє. Причому в цьому напрямку можна діяти вже сьогодні.

Які кроки зробити, щоб успішно накопичувати гроші і формувати свій особистий капітал?

1. Почніть рахувати гроші «по-справжньому». А точніше, вести облік своїх доходів і витрат. Так, це заняття може здаватися нудним, але точно буде корисним. Головне правило будь-якої бухгалтерії, у тому числі особистої: витрати не мають бути більшими за доходи, інакше в житті сім'ї виникнуть борги і невиправдано дорогі кредити, а це – додатковий ризик, стрес і шлях до фінансової несвободи.

Вести персональний фінансовий облік можна по-різному. Комусь підійде традиційний спосіб: записи у паперовому блокноті або таблиці Excel. Але за останні 3-4 роки з'явилося багато безкоштовних мобільних додатків і спеціальних онлайн сервісів, з якими підрахунок витрат став простим і зручним. А головне – його можна вести в режимі реального часу і нічого не забути.

Якщо фіксувати витрати щодня, то вже за місяць ви отримаєте детальний перелік ваших витрат – на харчування, транспорт, комунальні платежі, покупку одягу та взуття, медичні послуги, розваги, тощо. Зазвичай навіть першого місяця вистачає для розуміння, куди витрачається основна частина заробленого, а за квартал можна отримати повну картину, виявити непотрібні витрати і скорегувати свою фінансове поведінку  у вірному напрямку.

2. Заведіть скарбничку. Ще древні філософи стверджували, що «багатство починається тоді, коли на дно скарбнички падає перша монета», а скарбничками люди користувалися вже у I тисячолітті до н. е. Керамічна або металева скарбничка може стати символом нового стилю життя, коли ви не витрачаєте гроші, а формуєте заощадження. Але на практиці роль акумулятора грошей набагато краще виконують інші інструменти – наприклад, банківські мобільні додатки з прив'язкою до депозитного рахунку.

Який би формат скарбнички ви не обрали – цифровий або традиційний, головне – дотримуватися правил її ефективного використання:

• не брати гроші зі скарбнички до певної дати або поки не зберете бажану суму,

• регулярно поповнювати скарбничку за заздалегідь встановленими для себе правилами – наприклад, відкладати 5% від кожної покупки або певну суму в призначений день, наприклад, кожної п'ятниці.

Досвід тих, хто використовує скарбничку, показує: зазвичай люди не відчувають дискомфорту від того, що починають регулярно відкладати невеликі суми. Навпаки, з'являється азарт і задоволення, що скарбничка – реальна або електронна, поступово наповнюється. А вже через 3-6 місяців сума в ній може серйозно порадувати свого власника.

3. Поставте фінансові цілі. Скарбничка – правильний крок до формування особистого капіталу. Але накопучувати гроші «взагалі» досить складно, а ось чітка мета накопичень може стати відмінним стимулом для регулярного поповнення своїх заощаджень. Не важливо, на що ви будете збирати – дорогу річ, приємне враження або серйозну ідею: будь-яка мета набагато краща, ніж її відсутність. І все ж досвід показує, що спочатку краще накопичувати на щось не дуже дороге, щоб відносно швидко зібрати потрібну суму. Таке фінансове досягнення може стати хорошим стимулом для втілення середньо- та довгострокових цілей, на які потрібно накопичити більше коштів.

Пам'ятайте, що важлива не тільки мета, але й те, як вона сформульована. Психологи радять уникати формулювання «мені потрібно» і замінити його на «я хочу». Ще одна важлива порада: мету варто ставити дуже конкретно, в деталях – саме конкретика і відрізняє реальну ціль від нездійсненної мрії.

4. Дізнайтеся, як страхування допомагає створювати і зберігати накопичення. Людина, у якої є особистий бюджет, фінансові цілі і «скарбничка» для заощаджень, вже рухається до фінансового добробуту. Але, на жаль, ніхто не може гарантувати, що життєві обставини на цьому шляху будуть тільки сприятливими.

Хвороба або травма – найчастіші причини, через які доводиться переглядати фінансові плани і витрачати вже накопичене.

Щоб уникнути такого повороту подій, є перевірений інструмент – це страхування життя і здоров'я. У страхування життя є важлива особливість:

• воно дозволяє не робити накопичень «на чорний день», адже у разі проблем зі здоров'ям страхова компанія зробить виплату на лікування і реабілітацію,

• при цьому страховий поліс виступає відмінною «скарбничкою» для довгострокових фінансових цілей – наприклад, заощаджень на навчання дітей або життя на пенсії. Як працює така послуга, ми писали тут: https://uniqa.ua/private/life/.

Сподіваємося, ми переконали вас у важливості заощаджень і допомогли розібратися з першими кроками на цьому шляху. А якщо залишилися питання, наші експерти з life-страхування будуть раді відповісти на них!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз