На відпустку, навчання чи пенсію: навіщо накопичувати гроші і як це робити?

Стати багатшими – популярна мета для багатьох людей і цілих країн. Тим більше, масштабні дослідження Е. Джебба у 2018 році показали: рівень доходів і фінансовий статус безпосередньо впливають на емоційне благополуччя людей. Українські соціологи з КМІС, Київського міжнародного інституту соціології, провели своє опитування у 2019-му і з'ясували, що зростання фінансового благополуччя з рівня «не вистачає грошей навіть на їжу» до рівня «можемо дозволити собі що завгодно» підвищує субьективне відчуття щастя на 33%.

Звичайно, підвищити свій рівень доходу – чудова мета, але на її втілення може знадобитися не один місяць і навіть рік. Поліпшити фінансову ситуацію можна й іншим шляхом – якщо грамотно планувати витрати і відкладати гроші на майбутнє. Причому в цьому напрямку можна діяти вже сьогодні.

 

Які кроки зробити, щоб успішно накопичувати гроші і формувати свій особистий капітал?

1. Почніть рахувати гроші «по-справжньому». А точніше, вести облік своїх доходів і витрат. Так, це заняття може здаватися нудним, але точно буде корисним. Головне правило будь-якої бухгалтерії, у тому числі особистої: витрати не мають бути більшими за доходи, інакше в житті сім'ї виникнуть борги і невиправдано дорогі кредити, а це – додатковий ризик, стрес і шлях до фінансової несвободи.

Вести персональний фінансовий облік можна по-різному. Комусь підійде традиційний спосіб: записи у паперовому блокноті або таблиці Excel. Але за останні 3-4 роки з'явилося багато безкоштовних мобільних додатків і спеціальних онлайн сервісів, з якими підрахунок витрат став простим і зручним. А головне – його можна вести в режимі реального часу і нічого не забути.

Якщо фіксувати витрати щодня, то вже за місяць ви отримаєте детальний перелік ваших витрат – на харчування, транспорт, комунальні платежі, покупку одягу та взуття, медичні послуги, розваги, тощо. Зазвичай навіть першого місяця вистачає для розуміння, куди витрачається основна частина заробленого, а за квартал можна отримати повну картину, виявити непотрібні витрати і скорегувати свою фінансове поведінку  у вірному напрямку.

 

2. Заведіть скарбничку. Ще древні філософи стверджували, що «багатство починається тоді, коли на дно скарбнички падає перша монета», а скарбничками люди користувалися вже у I тисячолітті до н. е. Керамічна або металева скарбничка може стати символом нового стилю життя, коли ви не витрачаєте гроші, а формуєте заощадження. Але на практиці роль акумулятора грошей набагато краще виконують інші інструменти – наприклад, банківські мобільні додатки з прив'язкою до депозитного рахунку.

Який би формат скарбнички ви не обрали – цифровий або традиційний, головне – дотримуватися правил її ефективного використання:

• не брати гроші зі скарбнички до певної дати або поки не зберете бажану суму,

• регулярно поповнювати скарбничку за заздалегідь встановленими для себе правилами – наприклад, відкладати 5% від кожної покупки або певну суму в призначений день, наприклад, кожної п'ятниці.

Досвід тих, хто використовує скарбничку, показує: зазвичай люди не відчувають дискомфорту від того, що починають регулярно відкладати невеликі суми. Навпаки, з'являється азарт і задоволення, що скарбничка – реальна або електронна, поступово наповнюється. А вже через 3-6 місяців сума в ній може серйозно порадувати свого власника.

 

3. Поставте фінансові цілі. Скарбничка – правильний крок до формування особистого капіталу. Але накопучувати гроші «взагалі» досить складно, а ось чітка мета накопичень може стати відмінним стимулом для регулярного поповнення своїх заощаджень. Не важливо, на що ви будете збирати – дорогу річ, приємне враження або серйозну ідею: будь-яка мета набагато краща, ніж її відсутність. І все ж досвід показує, що спочатку краще накопичувати на щось не дуже дороге, щоб відносно швидко зібрати потрібну суму. Таке фінансове досягнення може стати хорошим стимулом для втілення середньо- та довгострокових цілей, на які потрібно накопичити більше коштів.

Пам'ятайте, що важлива не тільки мета, але й те, як вона сформульована. Психологи радять уникати формулювання «мені потрібно» і замінити його на «я хочу». Ще одна важлива порада: мету варто ставити дуже конкретно, в деталях – саме конкретика і відрізняє реальну ціль від нездійсненної мрії.

 

4. Дізнайтеся, як страхування допомагає створювати і зберігати накопичення. Людина, у якої є особистий бюджет, фінансові цілі і «скарбничка» для заощаджень, вже рухається до фінансового добробуту. Але, на жаль, ніхто не може гарантувати, що життєві обставини на цьому шляху будуть тільки сприятливими.

Хвороба або травма – найчастіші причини, через які доводиться переглядати фінансові плани і витрачати вже накопичене.

Щоб уникнути такого повороту подій, є перевірений інструмент – це страхування життя і здоров'я. У страхування життя є важлива особливість:

• воно дозволяє не робити накопичень «на чорний день», адже у разі проблем зі здоров'ям страхова компанія зробить виплату на лікування і реабілітацію,

• при цьому страховий поліс виступає відмінною «скарбничкою» для довгострокових фінансових цілей – наприклад, заощаджень на навчання дітей або життя на пенсії. Як працює така послуга, ми писали тут: https://uniqa.ua/ua/private/life/.

Сподіваємося, ми переконали вас у важливості заощаджень і допомогли розібратися з першими кроками на цьому шляху. А якщо залишилися питання, наші експерти з life-страхування будуть раді відповісти на них!