Весні дорогу: як провести теплий сезон без тривог за своє житло

Звичайно, ми перелічимо не всі ризики, а тільки найактуальніші. І, як завжди, дамо декілька порад, які допоможуть уникнути неприємностей.

 

Ризик № 1. Пожежа

Пожежі лідирують у статистиці страхових компаній за розміром збитків вже не перший рік. У 2020-му, за даними ДСНС, зареєстровано понад 29 тисяч пожеж у житлових будинках, і це майже у шість разів більше, ніж на підприємствах. Сума збитків за всіма пожежами перевищила 12,6 млрд грн. Звичайно ж, втрати від пожеж для бізнесу є набагато вищими, ніж завдані будинкам і квартирам. Ось тільки важкість наслідків для домогосподарств, як правило, значно більша, ніж для компаній: втрати можуть перевищити фінансові резерви сім'ї в декілька разів.

Здавалося б, пожежі – більшою мірою «зимова» проблема. Але, насправді, власники житла часто стикаються з цим ризиком саме навесні. По-перше, в березні-квітні не завжди буває тепло, і жителі квартир можуть використовувати додаткові джерела обігріву, коли центральне опалення вже відключили або знизили подачу тепла. Порушення техніки безпеки при включенні електричних обігрівачів і камінів створює додаткові ризики пожеж – і досить часто вони трапляються саме ранньою весною.

Друга причина весняних пожеж – відкритий вогонь на балконах. Бажання викурити цигарку під приємним весняним сонечком, але не виходячи з квартири, нерідко призводить до пожеж. Якщо недопалок викидають з вікна багатоповерхівки, передбачити його траєкторію досить складно. Порив вітру може закинути його до сусідів з нижнього поверху – особливо якщо вони залишили свої вікна в режимі провітрювання, або на найближчий балкон. На жаль, в практиці УНІКА траплялися ситуації, коли така згубна звичка призводила до вельми сумних наслідків.

Ще одна небезпечна весняна традиція – вугільний мангал або гриль на балконі квартири. Такі креативні ідеї регулярно виникають у жителів багатоповерхових будинків, особливо на Великдень, травневі свята і навіть на 8 березня. І з цією причиною пожеж ми, на жаль, теж стикалися у своїй роботі.

 

Як уникнути пожежі?

  • Дотримуйтесь правил експлуатації електроприладів.
  • Обережно поводьтеся з вогнем, особливо відкритим!
  • Не залишайте вікна і балкони відкритими, коли йдете з дому. Пам'ятайте, що побоюватися варто не тільки злодіїв, а й недопалків з верхніх поверхів.
  • Відмовтеся від використання вугільних грилів і мангалів в квартирі. Утримайтеся від експериментів, навіть якщо карантинні обмеження заважають вам вибратися на весняну party поза власним житлом. Будьте особливо обережні, якщо крім гриль-меню ви плануєте вживати алкоголь.

 

Ризик № 2. Залиття.

Важко знайти людину, яка хоча б раз не зустрічалася з водою, що капає зі стелі, або сама випадково не ставала причиною потопу у сусідів. Експерти кажуть, що затоплення відбуваються приблизно раз на три роки. І взагалі це найбільш часта аварійна ситуація у багатоквартирних будинках.

Залиття може статися у будь-яку пору року, але навесні їх зазвичай більше. Причина проста: квітень-травень – сезон ремонтів, особливо у нових будинках, де відбувається активне заселення. І якщо у вашому будинку цієї весни дружно планують ремонти, то, швидше за все, варто підготуватися до несподіванок.

У будинків зі старого житлофонду проблеми весняних затоплень частіше пов'язані із зносом комунікацій і будівлі в цілому. Наприклад, після сніжної зими абсолютно реальною причиною залиття квартири на останніх поверхах може стати потрапляння талої води - зношений дах, старе горище або проблеми в технічних приміщеннях під покрівлею цілковито цьому сприяють.

А ще є загальна проблема і для старих, і для нових будинків – весняна стихія. Пориви ураганного вітру та сильні зливи – одна з найчастіших причин затоплень із березня по травень.

 

Як уникнути залиття?

  • Весна – чудовий час для профілактики систем водопостачання, теплопостачання та каналізації за участі фахівців. В ідеалі варто проводити таку перевірку раз на півроку, якраз перед пуском або відключенням опалювальних систем.
  • Якщо цієї весни ви плануєте ремонт в «мокрих зонах» – це відмінний привід проконсультуватися з фахівцями, як уникнути потопу у ванній, санвузлі або пральні. Найчастіше затоплення трапляються саме там.
  • Лайфхак: від залиття зверху у певній мірі може вберегти натяжна стеля. Звичайно, всю воду, яку вона утримує під час затоплення, доведеться правильно злити, проте меблі якраз можна врятувати.
  • Із затопленнями діє те ж саме правило, що і з пожежами – не залишайте вікна і балкони відкритими, коли йдете з дому. Якщо під час вашої відсутності підніметься сильний вітер і хлине злива, можна залишитися не тільки без скла у вікні, але і з залитими меблями та шпалерами.

 

Ризик № 3. Квартирні пограбування.

У минулому році через карантин українці частіше проводили час вдома. Саме з цим пов'язане загальне зменшення кількості квартирних пограбувань. Наприклад, у Київській області їх кількість зменшилася майже на 20%. Експерти переконані, що із настанням весни-2021 всі ми будемо максимально використовувати можливості для подорожей – хоча б по Україні, чи, як мінімум, будемо раді вирватися на природу або поїхати на дачу. І це дасть можливість квартирним злодіям стати набагато активніше.

 

Як уникнути квартирного пограбування?

  • Поставте квартиру (будинок) під охорону.
  • Встановіть систему відеоспостереження.
  • Поміняйте замки і двері на більш надійні.
  • Потоваришуйте з сусідами і допомагайте один одному доглядати за житлом.

Сподіваємося, ми не злякали вас описом весняних ризиків, актуальних для будинків і квартир. Тим більше від кожної з перерахованих ситуацій можна легко застрахуватися в УНІКА. Зараз страховку можна оформити онлайн, огляд майна проводити не потрібно. Зробити це можна прямо тут: https://uniqa.ua/ua/private/home/kvartira/pokupka_kvartyra/?type=property

А якщо виникнуть питання, ми завжди раді на них відповісти. Нехай ця весна принесе вам тільки приємні враження і ніяких тривог.