UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог

COVID-19 – відповіді на питання щодо медичного страхування

Шановні Колеги, Партнери, Клієнти. У період розповсюдження COVID-19 УНІКА отримує від вас багато питань як щодо нашої роботи, так і щодо рекомендованих дій для наших застрахованих. Ми підготували для вас відповіді на питання, що отримуємо найчастіше, а також наші рекомендації. Ми будемо оновлювати інформацію у разі отримання нових даних та додавати нові питання-відповіді.

COVID-19 – відповіді на питання щодо медичного страхування

Інформацію оновлено на 21.04.2020 року

1.

Як УНІКА супроводжує випадки, які потенційно можуть бути визнаними як інфікування COVID-19?

Детальніше в статті "Чи супроводжує УНІКА лікування коронавірусу" від 14.04.2020 року за посиланням.

УНІКА рекомендує дотримуватись актуальних протоколів Міністерства охорони здоров’я України (далі по тексту – МОЗ) та насамперед повідомляти сімейного лікаря, якщо пацієнт підпадає під групу ризику (до двох тижнів з моменту повернення з-за кордону, контактування з особами, у яких підтвердили COVID-19, тощо – повний перелік за посиланням).

До моменту офіційного оголошення епідемії в Україні УНІКА несе зобов’язання щодо забезпечення медикаментами та лікувальними процедурами згідно з призначеннями лікаря в амбулаторних та стаціонарних випадках, а також у випадку госпіталізації у клініки, з якими в УНІКА є договірні відносини, згідно з укладеними програмами страхування. У випадку, якщо застрахована особа отримала допомогу в клініці, з якою в УНІКИ немає договірних відносин, ми, як і раніше, готові приймати та розглядати документи на відшкодування витрат, якщо такі випадки мають ознаки страхових, послуги були погоджені Асистансом та відповідають програмам страхування. Детальніше про процедуру подання документів на відшкодування нижче.

2.

Чи є специфіка опрацювання таких звернень на сьогоднішній день?

Так, нові правила МОЗ кардинально змінили логістику звернень, які потенційно можуть бути визнаними як інфікування COVID-19. В обов’язковому порядку збирається епідеміологічний анамнез. Якщо у застрахованої особи виявлені фактори ризику інфікування COVID-19, такі випадки опрацьовуються відповідно до актуальних наказів МОЗ (детально за посиланням). 

Анáмнез (лат. anamnesis < грец. ἀνάμνησις — «спогад», «спомин») — основний суб'єктивний метод дослідження хворого, що полягає в отриманні інформації про хворого та його недугу шляхом розпитування (посилання на джерело).

 

3.

У мене інші скарги, ніж при гострому респіраторному захворюванні – ГРЗ (наприклад, болить живіт). Чи змінилось щось у наданні мені допомоги як застрахованому в УНІКА?

Процедура надання допомоги по іншим захворюванням/діагнозам – залишається без змін. Але просимо враховувати об’єктивні обставини, наприклад, на даний момент є розпорядження органів влади щодо припинення планової госпіталізації та планових операцій, а також перепрофілювання медичних закладів для прийому та лікування інфікованих хворих у важких станах. Кожного дня ми отримуємо інформацію про звуження переліку послуг, які готові надавати комерційні лікувальні заклади, або про їх повне закриття на карантин. Тому можуть бути затримки у наданні планової допомоги на невизначений термін. Просимо ставитись до таких випадків з розумінням.

В таких випадках УНІКА пропонує послуги он-лайн консультацій від наших провайдерів різних лікувальних закладів. Детальніше - за посиланням.

 

Консультативний висновок лікаря, який видається за результатами таких онлайн-консультацій, опрацьовується УНІКА у звичайному порядку: копію висновку необхідно надіслати в медичний асистанс УНІКА через мобільний додаток myUNIQA: PlayMarket, AppStore або в чат Telegram, Viber.

Крім того, якщо застрахована особа зможе самостійно організувати собі консультацію, ми будемо приймати та розглядати документи на відшкодування витрат, якщо такі випадки мають ознаки страхових, послуги були погоджені Асистансом та відповідають програмам страхування. Детальніше про процедуру подання документів на відшкодування нижче.

4.

Я застрахований з медичного страхування в УНІКА, і в мене симптоми ГРЗ. Що робити?

Обов’язково зв’язатись з УНІКА. Просимо використовувати мобільний додаток myUNIQA: PlayMarket, AppStore або чат Telegram, Viber.

Мобільний додаток myUNIQA - інформація щодо Вашого договору медичного страхування та винятків, історія звернень, запис до лікаря в найближчому медичному закладі та надання його висновку онлайн, детальніше.

 

Лікар-координатор УНІКА дізнається про ваш епідеміологічний анамнез (чи були ви за кордоном, тощо). 

Залежно від складності випадку (складність визначає лікар, виходячи з ваших скарг), якщо ваш стан потребуватиме виклику швидкої допомоги, буде рекомендовано виклик швидкої допомоги 103. Звертаємо увагу, що комерційна швидка допомога виїжджає лише у випадку не епідеміологічного анамнезу.

Негативний епідеміологічний анамнез

Якщо стан відповідає критеріям амбулаторного лікування – за негативного епідеміологічного анамнезу УНІКА пропонує своїм застрахованим скористатись онлайн-консультацією персонального лікаря, для більш детальної інформації переходьте за посиланням. Звертаємо увагу, що в зв’язку зі значною кількістю запитів від застрахованих, можливості виклику лікаря додому на сьогоднішній час суттєво обмежені.

Консультативний висновок лікаря, який видається по результатам таких онлайн-консультацій, опрацьовується УНІКА у звичайному порядку: копію висновку необхідно надіслати в медичний асистанс УНІКА через мобільний додаток myUNIQA: PlayMarket, AppStore або чат Telegram, Viber.

Позитивний епідеміологічний анамнез

Якщо епідеміологічний анамнез позитивний – подальші дії будуть здійснюватися відповідно до актуальних протоколів МОЗ: виклик 103, госпіталізація в державну клініку, яка визначена для прийому таких хворих в даному регіоні (клінік за посиланням, назва клініки відображається після наведення курсором на крапки на карті), та подальші дії відповідно до алгоритму МОЗ.

Інформацію щодо дій УНІКА при позитивному епідеміологічному анамнезі – читайте в статтті "Чи супроводжує УНІКА лікування коронавірусу" від 14.04.2020 року.

 

5.

Чи збільшилась кількість звернень до УНІКА на 18.03.2020?

Так, збільшення є, в основному за рахунок звернень від застрахованих з ознаками ГРЗ.

Асистанс УНІКА працює у штатному режимі.

Станом на 21.04 - – ситуація з дзвінками нормалізувалась. Багатьох клієнтів переводимо на онлайн консультацію з лікарем.  

6.

Які заходи профілактики від COVID-19 УНІКА рекомендує своїм застрахованим?

Такі ж, як і за будь-якої іншої респіраторно-вірусної інфекції. Рекомендуємо дотримуватись особистої гігієни, провітрювання, температурного режиму та режиму вологості приміщень, повний перелік рекомендацій за посиланням.

На сьогоднішній день препаратів з доведеною ефективністю, прийом котрих запобіг би зараженню вірусними інфекціями, не існує, крім вакцини. Але вакцина COVID-19 поки в розробці (посилання на джерело)

 

7.

У мене в колективі є людина / я контактував з особою, у котрої діагноз пневмонія, так її госпіталізовано. Що мені робити? 

Дотримуйтесь тих же заходів, котрі рекомендовані для профілактики (вище). Нагадуємо, що згідно з доступною на сьогодні світовою статистикою 80% населення планети перенесуть COVID-інфекцію як рутинне ГРЗ, з симптомами невисокої температури, нежитю, першіння в горлі, або взагалі безсимптомно (https://covid19.com.ua/)

8.

Як УНІКА ставиться до експрес тестів на COVID-19, де купити, яка їх ефективність?

Є два види тестів на діагностику коронавірусу COVID-19: ПЛР-тест (тест на полімеразну ланцюгову реакцію) та експрес-тест на наявність у крові імуноглобулінів.

Тестування на ПЛР-тест наразі проводиться переважно уповноваженими державними лікувальними закладами, протокол призначення такого тестування регулюється актуальним розпорядженням МОЗ. Таке тестування дає найбільш точний результат на наявність вірусу в організмі пацієнта з першого дня зараження. 

Експрес-тестування ж визначає вірус по наявності у крові антитіл, які, як правило, виробляються на 5-7 день після зараження. Саме тому це тестування вважається менш релевантним. 

Зважаючи на обмежену кількість експрес-тестів, звертаємо увагу, що таке тестування проводиться тільки за призначенням лікаря та за умови наявності відповідного епідеміологічного анамнезу.

9.

Чи змінився алгоритм подачі документів на компенсацію при самостійній оплаті застрахованою особою послуг, що надані в рамках договору ДМС?

Ставлячись із розумінням до ситуації в Україні та вважаючи за необхідне підтримати своїх клієнтів УНІКА повідомляє, що порушення строків надання застрахованою особою документів на компенсацію витрат в період карантину не буде вважатись УНІКА порушенням умов договору, і відповідно, не буде підставою для відмови у виплаті. Перелік документів та Ваші дії – за посиланням https://uniqa.ua/case/medicine/. Інформуємо, що в зв’язку з карантином та переходом УНІКА на дистанційний режим роботи можуть бути збільшені строки розгляду документів на виплату.

10.

Чи є зміни у порядку роботи УНІКА в період карантину?

Детальна інформація щодо режиму роботи УНІКА та сервісам, що надаються, – за посиланням.

Медичний та технічний асистанси працюють без змін – 24/7.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
WADIAA MOUSA NASSER 20 липня 2020

dear Mrs,

I wil travel to ukraine next month in july, please to advise me on health insurance with covid 19 coverage during my stay in kiev.

looking forward to hearing from you soon

Wadiaa

UNIQA Ukraine 20 липня 2020

Dear WADIAA MOUSA NASSER,

unfortunately, UNIQA Ukraine does not sell insurance for travelers in Ukraine.

But we can recommend you our partner - ERV in Ukraine, link to the site https://eurotravelins.com.ua/en/

Hopefully you will find there all the information you need.

Regards, UNIQA Team

Михаил 26 березня 2020

Немного про Унику. Застраховал жену, заплатил 13000 грн. Понравилось что указанно обслуживание в клиниках Добробут, Вива. Случилось травма и необходимость операции. И...Добробут на стационар не покрывают, только гос. клиники с компенсацией мед препаратов. Все знают что такое "бесплатные" операции в гос клинике. Но и это не все. На лекарства израсхрдовано 30000 грн., документы предоставлены в Унику, месяц не могли добиться ответ, в итоге добились: максимальная компенсация 4000 грн. Не ведитесь на этих мошенников!!!

УНИКА 27 березня 2020

Михаил, спасибо за обратную связь. Из Вашего объяснения мы видим, что ситуация соответствует типовыми условиям договора. До 16.03.2020 года у нас была программа «Классика», в которой покрывалось лечение в Добробуте только для амбулаторно-поликлинического обслуживания, и лимит на плановое лечение 4 000 грн. Эти условия зафиксированы в договоре, который подписывается с клиентом.

Как мы Вам отвечали на другом ресурсе, на котором Вы оставили такой же отзыв – пожалуйста, напишите жалобу по данному вопросу на электронный адрес quality@uniqa.ua, укажите ваш номер вашего полиса, чтобы мы могли более детально разобраться именно в Вашей ситуации.

Спасибо.

Марія 23 березня 2020

Доброго дня.

Чи є можливість відправити данний текст англійською мовою мені на пошту або опублікувати його для загального доступу на сайті? Адже є необхідність забезпечення цією інформацією англомовних експатів - клієнтів медичного страхування Уніки.

 

УНІКА 26 березня 2020

Маріє, відправили вам інформацію на пошту.

Додатково найближчим часом розмістимо на сайті.

Дмитро 20 березня 2020

Відносно пункту 8. Експрес тести.

Станом на 13 березня здається такі послуги пропонувались в одній комерційній клініці. Про це писала Jaanika Merilo у себе на фб.

 

УНИКА 20 березня 2020

Дмитре, дякуємо за ваш коментар. Так, протягом певного часу тести були доступні і для комерційний клінік. Але як на день написання статті – 18.03., так і на сьогодні – 20.03, тестування проводиться лише уповноваженими державними закладами.

Галина 19 березня 2020

Дякую за інформацію

Лариса 19 березня 2020

Дякую за інформацію.

 

Сергій 19 березня 2020

Дякую

Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз