UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог

Карантин та робота вдома: як залишатись ефективним та не втрачати рівновагу

Останні декілька тижнів радикально змінили наш звичайний ритм життя. Пандемія коронавірусу та суворий карантин з блискавичною швидкістю змінюють світ, до якого ми звикли. Доведено, що будь-які зміни, навіть позитивні, завжди викликають стрес та почуття страху, не говорячи вже про зміни викликані кризовими явищами. Це великий стрес. Наш мозок потребує часу, аби пристосуватися до нових умов і у кожного процес адаптації відбувається за індивідуальним сценарієм.

Карантин та робота вдома: як залишатись ефективним та не втрачати рівновагу

Окрім цього, у той самий час, ми маємо продовжувати працювати, виконувати робочі і домашні обов’язки, піклуватись про дітей та батьків. І це неабияке психологічне навантаження. Почуття самотності, спричинене соціальною ізоляцією, також може завдавати психологічних страждань, особливо тим, хто перебуває у карантині наодинці.

Проте, є і хороша новина) – перебуваючи у самоізоляції ми виконуємо суспільно важливу місію і робимо значний вклад у зменшення поширення коронавірусу у нашій країні, і у світі вцілому.

Аби полегшити час проведений у карантині та вимушеній ізоляції, вашій увазі - збірка корисної інформації та порад, які допоможуть вам адаптуватись до нових умов, залишатись ефективними й зберігати психологічну рівновагу.

Рекомендації щодо облаштування домашнього офісу

Отже, ви на карантині і працюєте вдома. Для одних віддалена робота через засоби телекомунікацій та мобільний зв’язок - це нормально й звично, для інших – цілком незнайомий формат. Як же правильно організувати нормальну роботу вдома?

  • Спілкуйтеся з колегами та партнерами й залишайтесь у доступі

Будьте доступні в робочий час через Skype або Zoom , електронну пошту і мобільний зв’язок. Проводьте регулярні зустрічі онлайн із відповідними записами в календарі.

  • Спілкуйтесь із вашим керівником

Він чи вона – є не лише контактною особою, яка розподіляє завдання. Також, це людина, з якою ви можете обговорювати поточну ситуацію або проблеми, які можуть у вас виникати в нових умовах роботи.

  • Командна робота – онлайн це також працює!

Регулярно спілкуйтеся один з одним та обмінюйтесь інформацією, неофіційно також. Особисте спілкування краще за обмін інформацією лише в письмовій формі і часто дозволяє уникнути великої кількості непорозумінь.

  • Планування

Коли працюєш вдома, робота та особисте життя можуть легко заважати один одному. Допомагає чіткий розпорядок дня. Плануйте фіксований час для роботи та вільний час для себе. При плануванні зважайте на те, що робочі процеси можуть бути складнішими і вимагати більше зусиль, коли працюєш вдома, а не в офісі.

  • Правило «червоного прапорця»

Працюючи вдома, може бути дуже важко усамітнитись, зосередитись й уникати відволікання на домашні справи та запити дітей та рідних. Спробуйте правило «червоного прапорця» - нехай певний предмет (чашка, вазон з квітами, іграшка, тощо), який стоятиме на вашому столі символізуватиме те, що саме зараз вас не можна турбувати. Домовтесь з близькими, аби вони не звертались до вас та не відволікали розмовами, надаючи змогу спокійно попрацювати, якщо вони бачать «червоний прапорець» на вашому столі. Це буде на користь всім і допоможе зберегти чимало нервових клітин:)

  • Особиста відповідальність та самодостатність

Через загальний перехід на віддалену роботу, інформаційні потоки можуть бути обмежені. Будьте ініціативними в отриманні інформації!
Знайте, коли саме час зупинитися - пам’ятайте про ваш запланований час для роботи і відпочинку, і дотримуйтесь його.

  • Робіть перерви

Не забувайте робити регулярні паузи і перерви (ковтнути свіжого повітря, порухатись, зробити кілька вправ). Також, правильно плануйте перерву на обід.

Головне: психологічна рівновага

Знайдіть підтримка

  • Медична допомога:

У разі поганого самопочуття, або якщо вас турбує щось з таких симптомів як кашель, застуда, нежить, затруднене дихання, лихоманка - негайно зверніться до свого терапевта/сімейного лікаря або зателефонуйте у медичний асистанс, якщо ви застраховані за договором медичного страхування. Якщо ви застраховані в Страховій компанії «УНІКА», детальні поради щодо звернення з приводу захворювання за цим посиланням: https://uniqa.ua/blog/covid-19-vidpovidi-na-pytannya-pro-dms-z-uniqa/.

Забезпечення продуктами харчування:

  • Попросіть про допомогу членів вашої сім'ї, друзів чи сусідів. Вони можуть сходити для вас за продуктами та залишити покупки на порозі вашого помешкання.
  • Для здійснення покупок, допомоги з домашніми улюбленцями / ветеринарної допомоги тощо, різні організації пропонують спеціальні онлайн додатки та групи у соціальних мережах. Це дійсно дуже допомагає.
  • Не лише великі супермаркети, а й багато ресторанів та маленьких підприємств пропонують службу доставки - таким чином, ви не просто будете лікувати себе, але й допоможете підтримати життєдіяльність малого бізнесу (і власників, і працівників).

Актуальна інформація:

  • ВООЗ регулярно публікує детальну інформацію і відповіді на запитання для роз'яснення реальної ситуації та розвіювання міфів, пов'язаних з SARS-CoV-2: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
  • Ресурс МОЗ України https://covid19.com.ua/ - тут багато корисної інформації як не захворіти на коронавірус та не панікувати ;) також доступний у Viber і Telegram.

Практичні поради

  • Чітке планування дня та постановка реалістичних цілей корисні для психологічного благополуччя. Які речі з вашого списку бажань ви хотіли б зробити, якби мали на це час? Може, нарешті зараз саме час прочитати ті книги, які ще й досі непрочитані і чекають свого часу на столику біля вашого ліжка? Або може здійснити давно омріяне і нарешті реорганізувати свій гардероб?
  • Родина та друзі важливі - особливо зараз! Залишайтеся в контакті через телефон, соціальні мереж, онлайн зустрічі у Skype або Zoom.
  • Фізичні навантаження допоможуть підняти дух. Так, вправи можна робити і в невеликому просторі! Рухливі ігри цікаві для дітей і можуть допомогти спрямувати зайву енергію у правильне русло. А ви можете почати тренування в онлайн форматі, оберіть, що вам до вподоби – як щодо йоги, стретчінгу або, навіть, танців? 
  • Спробуйте кілька вправ на розслаблення, якщо відчуваєте стрес. Навіть якщо ви новачок у цьому, є безліч технік, які легко вивчити. Інформацію, пропозиції, онлайн курси та відео уроки можна також знайти в Інтернеті.
  • Прийміть свої почуття! Перебування мимоволі на карантині вдома може викликати дуже різні емоційні стани. І ці почуття є нормальною реакцією в цій ненормальній ситуації.
  • Мислить критично. В інформаційному просторі обертається дуже багато некоректної інформації і відвертих фейків. Використовуйте лише надійні офіційні джерела, щоб отримувати правдиву і реальну інформацію. Звичайно, ваш терапевт/сімейний лікар також повинен бути тим джерелом інформації, якому ви довіряєте.

Сподіваємось, ці поради будуть корисними для вас.

Бережіть себе та будьте здорові!

 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Ира 26 травня 2020

Нас начальство хорошо мотивирует работать дома удаленно и не отвлекаться на мелочи, они установили нам kickidler , теперь в рабочее время только работаем.

УНИКА 27 травня 2020

Ира, очень надеемся, что работа приносит Вам удовольствие)

Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз