UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

«Сорок — це ще одні двадцять». Як зберегти жіноче здоров'я у 40+?

У світі все більш популярною стає думка, що 40 років — це «нові 20». Не лише зірки кіно та моди, але й звичайні європейки у цьому віці все частіше прекрасно виглядають, будують сім'ю, змінюють кар'єру на 180 градусів і взагалі не почуваються скутими віковими межами. У нашій країні також чимало жінок доводять, що 40 років — це прекрасний час, аби насолоджуватися життям. Для цього варто лише дотримуватися однієї обов'язкової умови: бути уважною до свого здоров'я.

«Сорок — це ще одні двадцять». Як зберегти жіноче здоров'я у 40+?

Експерти медичного асистансу УНІКА розповідають, як зберегти здоров'я, енергійність і красу, якщо вам виповнилося 40.

1. Регулярні аналізи. Ми вже писали про необхідність щорічної check-up перевірки, і про те, що входить в обов'язкового пакету аналізів. Профілактичні візити до лікаря стають ще більш актуальним після 40 років, навіть за умови прекрасного самопочуття. У «планову перевірку» для дівчат після 40 років ми рекомендуємо також включити електрокардіограму (ЕКГ) і консультацію офтальмолога. Кардіограма покаже, чи варто проходити поглиблені обстеження серця. А ось офтальмолог виміряє внутрішньоочний тиск і допоможе вчасно скоригувати зміни зору — щоб відстрочити вікову далекозорість, запобігти втоми очей і головного болю.

2. Денситометрія. Звучить складно і незрозуміло, але насправді — це «перевірка на міцність» для нашого скелета. Якщо вам вже виповнилося 40, попросіть, щоб ваш сімейний лікар призначив вам тест на дослідження мінеральної щільності кістки — денситометрію. Справа у тому, що вікові гормональні зміни у жінок можуть призводити до остеопорозу, тобто до ламкості кісток. До 50 років ризик розвитку ламкості кісток у жінок може зростати у 5 разів. Особливо важливо пройти денситометрію дівчатам з групи ризику:

  • якщо ви п'єте більше трьох чашок кави на день,
  • багато палите протягом більше 5 років,
  • мало рухаєтеся, ведете «офісний» спосіб життя,
  • часто перебуваєте на дієтах.

Остеопороз без додаткових аналізів нелегко розпізнати у 40 років, хоча часто це захворювання починає розвиватися навіть раніше. Спеціальний діагностичний тест допомагає дізнатися про нього у початковому періоді, щоб якомога раніше почати потрібну профілактику і запобігти складним проблемам зі здоров'ям — наприклад, травми і важкі переломи.

3. Контроль над жіночим здоров'ям. Відвідування гінеколога, на щастя, перестало бути подією, якої прийнято соромитися. На жаль, після 40 років ризик розвитку безсимптомних, але дуже погрозливих жіночих захворювань зростає. Є і хороша новина: рання діагностика більшості суто жіночих проблем є дуже ефективною, і навіть у разі онко-діагнозу зазвичай дозволяє повністю впоратися з хворобою. Головне — проходити щорічний огляд у гінеколога, з ПАП-тестом і УЗД органів малого тазу.

Крім того, після 40 років раз на два роки необхідно робити мамографію молочних залоз — особливо, якщо в родині у жінки вже зустрічалися випадки онко-захворювань грудей. Ми сподіваємося, що наші читачки вміють робити самообстеження, якщо ж ні, то обов'язково уточніть це питання у вашого лікаря-мамолога.

4. Фізична активність. Бути володаркою стрункої фігури — це завдання актуальне для дівчат у будь-якому віці. Але ось вирішувати його після 40 років трішки складніше, ніж у юності: все ж таки обмін речовин стає не таким швидким. У цьому віці навряд чи вийде зберегти стрункість без правильного харчування і спорту. На щастя, зараз дуже багато варіантів різних спортивних активностей, а консультації дієтологів доступні навіть он-лайн. А ще не зайвим буде візит до ендокринолога: збільшення ваги, поганий настрій, проблеми зі сном, наприклад, можуть бути сигналом збоїв у роботі щитоподібної залози.

Ендокринолог може дати багато корисних порад щодо здорового способу життя, тому ми радимо обов'язково сходити на таку консультацію 40-річним дівчатам, зробити УЗД щитоподібної залози, а також визначити рівень її гормонів.

5. Фотозахист. Про те, що сонячні промені можуть старити шкіру, сьогодні знає більшість дівчат. Але головний ризик сонця — все ж таки не зморшки: засмагати до сонячних опіків, безумовно, небезпечно, оскільки великі дози ультрафіолету здатні викликати розвиток різних захворювань, від катаракти до злоякісних пухлин. І цей ризик підвищується з віком.

Але при цьому сонячні ванни на пляжі мають безсумнівну користь. Наприклад, помірне перебування на сонці корисно для профілактики дефіциту вітаміну Д, депресій, проблем з серцем, і взагалі грає важливу роль у підвищенні якості нашого життя.

Тому оптимальний варіант — потроху засмагати, радіти сонячним дням, але при цьому не зловживати сонцем. Можна використовувати косметичні засоби з факторами захисту, SPF, хоча останні дослідження з приводу їх користі вельми суперечливі. Краща формула проти фотостаріння — це, як і раніше, розумна обачність. Просто уникайте сонця в полуденний час, збільшуйте час перебування на пляжі поступово, починаючи з 10 хвилин на день, і не опромінюйте шкіру занадто довго — чи то із сонцезахисним кремом, чи без нього.

Сподіваємося, дотримання цих порад дозволить читачкам нашого блогу залишатися здоровими, а значить, красивими і радісними у будь-якому віці. А ще ми в УНІКА робимо все можливе, щоб додати спокою і щасливої упевненості нашим клієнткам — і не тільки корисними порадами. Приєднуйтесь!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
familyhealth 25 березня 2020

Дело не в том, что после сорока лет женское здоровье становится хуже, и старость безудержно атакует. На самом деле процесс старения запускается уже с 20 лет, а у некоторых и раньше. И это нормально, просто нужно быть во всеоружии, чтобы достойно встретить перемены после 40 лет. Хорошие советы, спасибо большое.

УНИКА 25 березня 2020

Спасибо!

Останні статті
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз