UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Куди поїхати взимку? Чотири гірськолижних курорти Європи, які вже чекають

Зимові гори приваблюють туристів не лише красою, а й яскравими емоціями. Тому кожної зими поціновувачі гірськолижного адреналіну чекають снігу та святкових днів, щоб нарешті вирушити на зустріч із вершинами.

Куди поїхати взимку? Чотири гірськолижних курорти Європи, які вже чекають

У цьому випуску блогу розповімо про п'ять культових курортів Європи. Кожен із них гідний, щоб включити їх у свої плани активного відпочинку цієї зими. Хоча планувати поїздку зараз складніше, ніж улітку, адже через нову хвилю пандемії багато країн змінили правила в'їзду. Але вакцинація та тести вирішують проблему, а ми сподіваємось, що невдовзі подорожі знову стануть доступними та безпечними.

Шамоні, Франція

Один із найпопулярніших центрів гірськолижного спорту в Європі – Шамоні – розташований у Французьких Альпах на кордоні Італії та Франції, біля підніжжя гори Монблан. Майже всі місцеві траси знаходяться на висоті понад 2000 метрів, тож сніг тут лежить з початку грудня до середини травня, а погода майже завжди є сонячною.

Вдала локація та ідеальні погодні умови визначили долю Шамоні – тут масово катаються на лижах ще з 1893 року. Не дивно, що сьогодні це курорт, де лижна інфраструктура – одна з найрозвиненіших у Європі, а довжина трас становить майже 140 км. У Шамоні гарний вибір трас будь-якого рівня – від екстремальних «чорних» (найскладніших, з пагорбами, цілинним снігом та ухилом 20-30%) до пологих «синіх». Постійне захоплення лижників викликає Біла долина - спуск завдовжки 20 км. А для любителів рівнинного катання є велика територія для ходьби на лижах. Траси різного рівня складності віддалені одна від одної – професіонали та новачки не заважають один одному.

Церматт, Швейцарія

Біля підніжжя однієї з найкрасивіших європейських вершин – піка Маттерхорн – знаходиться швейцарський центр лижного спорту Церматт.

Альпійське селище розташоване на висоті із субарктичним кліматом, так що сніговий покрив на трасах тут лежить не лише взимку. Але найкращий час, щоб приїхати сюди – з листопада до квітень. Часто тут йде сніг, але це практично не шкодить катанню.

Траси Церматта досить складні через великий перепад висот, вимагають від лижника доброї координації та техніки. Багато хто їде сюди, щоб випробувати себе саме на «чорних» трасах.

Церматт може похвалитися величезною довжиною всіх трас – 320 км, у тому числі 220 км займають маршрути середнього рівня складності. Найдовша траса у Церматті тягнеться на 14 км. Але загубитися тут складно – все організовано для зручності туристів, а нагору лижників вивозять 57 витягів різного типу.

Ціни на цьому курорті високі, але це відповідають рівню сервісу. Численні готелі та бутики розраховані на заможних туристів. Розваг окрім лиж вистачає – є безліч фітнес-центрів, ресторанів, барів та дискотек. Але головне – це спокійна атмосфера курорту та чарівні види Альп.

Гарміш-Партенкірхен, Німеччина

Своїми трасами вабить лижників й Німеччина. Основні центри зимового спорту тут розташовані в Баварських Альпах. Зазвичай це невеликі поселення, деякі з яких навіть не мають статусу міста. Наприклад, Гарміш Партенкірхен – це два сусідні селища, які формально об'єдналися в один у 30-х роках ХХ століття, але зберегли деяку відокремленість.

Гарміш Партенкірхен – найбільший курорт Баварських Альп, розташований біля найвищої гори Німеччини – Цугшпітце (2964 м). Традиційний зимовий сезон тут стартує з початку січня та триває до кінця березня.

Траси тут не дуже протяжні (довжина найдовшого спуску трохи більше 3 км), проте різноманітні. «Класична» зона катання Гарміш Партенкірхен відрізняться як простими спусками, там і декількома «чорними» трасами зі складним рельєфом. Щоправда, іноді може підвести погода. У безсніжні зими через невелику висоту над рівнем моря тут буває мало снігу, але першій снігопад виправляє ситуацію. Кількість витягів більш ніж достатня – 46.

Найбільш вражаючим може бути спуск з льодовика Цугшпітце, хоча до нього 20 км (поїздка гірською залізницею займає більше години, і щоб провести там день, потрібно виїжджати раніше). Зате тут розташований оглядовий майданчик, з якого відкривається незабутній вид на Тіроль, частину Швейцарії та Баварію – у ясну погоду видно навіть мюнхенську телевежу, до якої близько 100 км.

Якщо у вас є багато вільного часу, можна продовжити знайомство з місцевими пам’ятками та історією. Поїздка до легендарних замків Баварії – Нойшванштайн та Ліндерхоф – подарує масу яскравих вражень.

Закопане, Польща

Один із найближчих до України гірських курортів знаходиться у Татрах на кордоні зі Словаччиною. «Зимова столиця» Польщі популярна серед лижників, а місцеві поселення за колоритом нагадують українські Карпати. Курорт підходить як для лижників-початківців, так й професіоналів. Зима тут м'яка з легким морозцем (до -10), але небо часто буває вкрито хмарами. Сезон лиж у Закопане починається у грудні, а закінчується у квітні.

Перепад висот на цьому лижному курорті становить від 830 до 2 000 метрів. Можна вибрати спуск із будь-якого з 10 гірськолижних центрів, куди піднятися на одному з 60 підйомників.

Серед трас є досить складні, наприклад, на гору Каспрів верх, де прокладено найдовший спуск – 9 км. Є в Закопане і простіші маршрути, майже пологі – вони ідеальні для новачків. Також неподалік розташований найбільший польський спортивний трамплін – Велька Крокев з ухилами 35, 11 та 34,3 градуси.

Окрім катання з гір, у Закопане вистачає й інших розваг: відкритий термальний басейн, маршрути для рівнинного лижного бігу, пропонуються кінні прогулянки та екскурсійні програми. А ввечері свої двері відчиняють дискотеки та нічні клуби.

Бажаємо вам цієї зими відкрити для себе один із цих курортів, підкорити його траси та зарядитися чудовою зимовою енергією, яку дарують лише гори.

Якщо ж вирішите вирушити в подорож, згадайте про два важливих моменти:

  1. На гірський трасі завжди дотримуйтесь 10 правил лижників, які ще називають «Білим Кодексом». Зазвичай ці «10 заповідей» висять у рамці у кожному лижному центрі у Західній Європі, варіант українською мовою можна прочитати тут: https://www.sfu.org.ua/official_documents/international_rules/pravila-bezpeki-pid-chas-zaniat-girskolizhnim-sportom-ta-snoubordingom
  2. Пам'ятайте, що катання на лижах та сноуборді – складний та травмонебезпечний спорт, і тільки ви відповідаєте за свою безпеку.

Будьте дуже обережні та завжди майте повний страховий захист: вибирайте покриття «Активний спорт» на сайті УНІКА: https://uniqa.ua/private/travel/puteshestvie-za-granitsu/.

 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз