UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Хто такий невролог і чому з ним варто «дружити»

Якщо ви часто затримуєтесь на роботі або допрацьовуєте вдома на вихідних – цей текст саме для вас. Поговоримо про нашу нервову систему – одну з найважливіших для нашого повноцінного життя. Тим більше,1 грудня у світі відзначається день невролога. Тож починаємо розповідати про професії лікарів саме з цієї спеціальності.

Хто такий невролог і чому з ним варто «дружити»

Статистика неврологічних розладів, які є одними з найпоширеніших проблем зі здоров’ям українців, щороку погіршується. Тому вчасно відвідувати лікаря-невролога дуже важливо. У цьому випуску блогу розкажемо, коли треба звертатися до невролога, чому у цієї медичної спеціальності дві назви та що за дивні вправи треба виконувати під час візиту до фахівця.

За що відповідає невролог?

Це лікар, який спеціалізується на вивченні, діагностиці, та лікуванні проблем із нервовою системою. Ще зі школи ми пам’ятаємо, що вона містить головний і спинний мозок, та складається з двох частин: центральної і периферичної нервової системи. 

Постійні стреси, малорухливий спосіб життя та інші шкідливі звички приводять до того, що ця система з віком все частіше дає збій. Але ще більша небезпека у тому, що ми не помічаємо, як розвивається хвороба, яка може призвести до тяжких наслідків.

На жаль, в Україні неврологічні розлади є четвертою за поширеністю причиною смерті, і цей показник росте – за останні 30 років майже на 34%. Тож рання діагностика дуже важлива.

Якщо необхідна операція, невролог передає пацієнта нейрохірургу або спінальному хірургу. Але на будь-якому етапі лікування невролог консультує колег та контролює процес відновлення пацієнта.

Як правильно – невролог чи невропатолог?

Поняття «невропатолог» широко вживали у часи Радянського Союзу, іноді помилково або жартома цих лікарів називали ще «нервопатолог». У сучасній Україні, де медики орієнтуються на західну систему лікування, більш поширений термін «невролог». Це логічно, адже наука про хвороби нервової системи називається саме неврологією. Але іноді можна зустріти й стару назву, і це не буде помилкою.

Що саме лікує невролог?

Невролог лікує розлади центральної і периферичної нервової системи, куди входять головний та спинний мозок, черепно-мозкові нерви, периферичні нерви, нервові корінці, вегетативна нервова система, нервово-м’язові з’єднання та м’язи.

Серед поширених проблем, якими опікуються лікарі, такі складні захворювання як епілепсія, мігрень, інсульт, розсіяний склероз та хвороба Альцгеймера (та інші види деменції), хвороба Паркінсона. Але усе ж таки частіше до невролога звертаються пацієнти, яких турбує дискомфорт у спині та шиї, безсоння, підвищений або знижений артеріальний тиск. На щастя, у більшості випадків ці стани можна виправити за допомогою ліків, фізіотерапії або зміни стилю життя.

Коли слід звернутися до невролога?

Неврологічні захворювання та розлади є досить частими, і ризик їхнього розвитку збільшується з віком. Тож, якщо поважний вік вже не за горами, час відвідати цього лікаря з профілактичною метою. На консультацію до невролога сімейний лікар може направити якщо ви скаржитесь на:

  • Головний біль – особливо раптовий, різкий, наростаючий

  • Запаморочення

  • Оніміння або поколювання

  • Болі в кінцівках, спині, шиї, тілі

  • Стріляючі лицьові болі – під час розмови або жування, при дотиках

  • Слабкість у м’язах

  • Загальне порушення координації рухів

  • Порушення зору – двоїння або розмиті контурів предметів і людей, звуження поля зору, появу «острівців» сліпоти

  • Неконтрольовані рухи руками або головою, неконтрольоване покашлювання або шморгання носом під час розмови

  • Погіршення пам'яті та уваги

«Вчені встановили, що працівники, які затримуються на роботі або допрацьовують вдома, потрапляють до групи ризику по неврологічних хворобах та хворобах системи кровообігу. Ризик отримати неврологічній діагноз у них зростає до 40%.Тож, якщо ви любите працювати більше, ніж інші, скоріш за все, вам доведеться докладати більше зусиль, щоб вберегти своє здоров’я. І першим кроком до цього може стати візит до лікаря!», – каже Наталя Кушлик, лікар-невролог клініки Universum Cliniс, одного із медичних партнерів СК «УНІКА» за програмами ДМС.

Які тести та дослідження призначає невролог?

Скажемо прямо, уточнення діагнозу у неврології досить непросте. Нервова система функціонує за дуже складним алгоритмами та має двосторонній зв’язок з усіма іншими системами тіла. Тому лікар після опитування завжди проводить так званий неврологічний огляд. Оцінити стан нервової системи йому допомагають ліхтарик та рефлекторний молоточок. Також фахівець має перевірити ваші рухові навички, рівновагу, координацію та психічний стан. Тож не слід дивуватися проханням доктора зробити ту чи іншу вправу.

Для встановлення діагнозу та уточнення лікування можуть призначатись класичні дослідження: аналізи крові та сечі, ультразвукова діагностика (МРТ, КТ), біопсія, ангіографія (рентген судин головного мозку).

Є й специфічні неврологічні дослідження. Наприклад, електроміографія (ЕМГ) допомагає оцінити, наскільки добре м’язи людини реагують на електричну стимуляцію моторних нейронів – спеціалізованих нервів, які контролюють рух м’язів.

Під час ЕМГ фахівець вводить в м’яз маленьку голку – електрод. Пацієнт спочатку відчуває легкий біль, схожий на відчуття під час звичайної внутрішньом'язової ін'єкції, але він швидко проходить. Електрод реєструє різну електричну активність, яка виникає в м’язовій тканині під час руху та в стані спокою. Апарат ЕМГ показує електроміограму, яка є записом цієї активності. Неврологи можуть використовувати результати ЕМГ для діагностики нервово-м’язових захворювань.

Ще одне специфічне дослідження – електроенцефалограма (ЕЕГ) для виявлення аномальної електричної активності у мозку. Нейрони мозку «спілкуються» з іншими нейронами за допомогою електричних імпульсів, які фіксує апарат. Він також може відстежувати моделі мозкових хвиль. Під час ЕЕГ спеціаліст розташовує на голові людини електроди, які з’єднані з комп’ютером. Програма перетворює електричні сигнали у спеціальні «візерунки», які можна переглядати на екрані або надрукувати, а потім розшифрувати.

Сподіваємось, тепер ви розумієте, що невролог – це точно не той лікар, візит до якого слід відкладати. Тож у разі будь-якого дискомфорту або дивних відчуттів одразу звертайтеся до спеціаліста.

До речі, усі, хто вже застраховані у УНІКА за програмою добровільного медичного страхування, дуже просто можуть отримати консультацію невролога (очно або у режимі телеконсультації) – адже вузькі спеціалісти високого рівня знаходяться від клієнта буквально на відстані телефонного дзвінка.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз