UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Безпечні канікули: три важливих правила для дітей та батьків напередодні літа

Літо все ближче, а з ним і шкільні канікули. Батьки обговорюють плани на відпустку і мріють, що діти проведуть ці довгоочікувані дні не за гаджетами, а на природі, спілкуючись з друзями, у заняттях спортом та активним відпочинком. Для тих, хто якраз планує літнє дитяче дозвілля, ми нагадаємо головні правила безпеки на цей період.

Безпечні канікули: три важливих правила для дітей та батьків напередодні літа

Літні канікули можуть запам'ятатися сонцем і морем, а можуть – не надто приємними сюрпризами. Отруйні рослини і гриби, бродячі тварини, заборонені, але привабливі місця для купання, невдалі спроби розпалити багаття ... Ми не будемо лякати усіма можливими ризиками, а краще згадаємо про базові правила, які допоможуть їх уникнути - як дітям, так і батькам.

1. Залишайтеся на зв'язку. Мабуть, головне правило безпечних літніх канікул – зробити усе можливе, аби дитина залишалася на зв'язку з дорослими під час будь-яких прогулянок поза рідною домівкою. Буквально за декілька днів до виходу цього блогу Наталія Ємченко на своїй сторінці в Facebook розповіла, як випадково розминулася з 12-річною донькою у жвавому районі міста: у дівчинки якраз розрядився смартфон. На жаль, це типова, але вкрай лякаюча ситуація, і під час канікул вона зустрічається частіше, ніж у навчальному році.

Відпускаючи дітей на прогулянки, варто пам'ятати: навіть дуже відповідальна і цілком самостійна дитина може загубитися. Вона може випадково виїхати на самокаті далі, ніж передбачалося, заблукати у незнайомій частині парку, випустити з уваги дорослих на міському святі або під час екскурсії по незнайомому курорту. Упевнені, кожен знає про такі ситуації, але куди важливіше не повторити їх у своїй родині. Для цього:

  • домовтеся з дитиною, що вона має обов'язково (!) повідомляти вас, коли йде з дому.

Важливо знати подробиці – де буде гуляти, о котрій годині планує повернутися додому і хто складе їй компанію. Перед виходом потрібно обов'язково перевірити рівень заряду на телефоні і відключити беззвучний режим. Це правило стосується і прогулянок у місті, і звичайно ж, за містом.

  • якщо дитина захопилася прогулянкою і загубилася, вона має вміти звернутися по допомогу.

Звичайно ж, вирішити проблему допоможе заряджений телефон. Гарна ідея – GPS-трекер у годиннику або можливість відстежувати місце розташування по мобільному телефону. Головне, щоб вони також мали достатньо заряду і не були вимкнені. Крім того, навчіть дитину просити допомоги у трьох категорій людей:

  • поліцейські,
  • мами з маленькими дітьми,
  • співробітники магазинів, аптек, кафе і ресторанів.

Важливо: в якості гри придумайте кодове слово, відоме тільки вам, щоб можна було переконатися – з дитиною все гаразд, і вона дзвонить не під впливом шахраїв.

  • якщо ви з дітьми вирушаєте на масовий захід, запропонуйте їм одяг насичених кольорів.

Дитину в яскравій кепці або футболці набагато простіше відшукати поглядом. Тож навіть якщо ви ненадовго розминетеся, іншим людям буде простіше помітити її і підказати, як швидше знайтися у вуличній метушні.

Важливо: перед виходом з дому зробіть декілька фото дитини, щоб у разі пошуку можна було показати поліцейським або перехожим актуальні фотографії.

Піддатися паніці – найголовніший ризик для дітей і дорослих у ситуації, якщо вони загубили один одного. Так що радимо ситуацію кілька разів програти «ми загубилися» у різних умовах.

2. Відпускайте дітей на природу тільки з відповідальним дорослим.

Ми абсолютно переконані, що це правило не повинно мати винятків. Ніяких і ніколи. Адже за даними організації Liza Alert, більше 80% випадків загибелі дітей на природі пов'язані з купанням у водоймах. Небезпека купання без присутності дорослих існує завжди, навіть у мілкому,  добре знайомому озері або на сусідній річці. Діти і підлітки на воді мають залишатися під наглядом, буквально кожну хвилину.

Ще одна актуальна тема для дитячого відпочинку на природі – похід до лісу. Статистика свідчить, що заблукати у лісі можна навіть поруч з рідною домівкою, і зовсім не обов'язково йти кудись далеко. У таку ситуацію можуть потрапити і діти, і дорослі, тож правила лісових прогулянок є загальними для всіх:

  • не варто гуляти у лісі наодинці, навіть взявши з собою собаку,
  • категорично не можна ходити на лісову прогулянку без зарядженого мобільного телефону,
  • варто відмовитися від прогулянки лісом у сутінках, і тим більше вночі – ризик заблукати виростає в рази,
  • під час лісової прогулянки не можна пробувати гриби, ягоди, пити воду з природних водойм,
  • і, звичайно, не можна переслідувати диких тварин – навіть, якщо дуже хочеться зняти їх на камеру.

До цих порад також варто додати профілактику укусів кліщів і обережне поводження з вогнем на природі. І про це ми писали зовсім нещодавно: https://uniqa.ua/blog/davayte-posle-prazdnikov-kak-provesti-mayskie-vykhodnye-bez-vreda-dlya-zdorov/

3. Відмовтеся від дачного екстриму.

Складне для виконання, але вкрай важливе правило. Як показує статистика звернень у наш медичний ассистанс, відпочинок на дачі або в селі у бабусі іноді пов’язаний з серйозними небезпеками. Вирвавшись зі звичного міського середовища, діти полюбляють влаштовувати собі пригоди – наприклад, досліджувати занедбані сільські будинки або стрибати з гойдалки-«тарзанки» над річковим урвищем.

Звичайно, тут складно знайти якусь універсальну пораду, адже все заборонене якраз і здається дітям привабливим. Мабуть, найкраще, що можна зробити для дачного дозвілля дитини – це спланувати регулярні спільні активності: катання на велосипедах, сплав на байдарці вздовж річки або похід на риболовлю. Якщо робочий графік і домашні обов'язки не дозволяють дорослим проводити багато часу з дітьми, можна застосувати ще два практичних прийоми:

  • подумайте, як облаштувати місце для дозвілля прямо на вашій дачі. Можливо, варто встановити батут, гойдалку або обладнати спортивний майданчик? А може, спорудити індіанський курінь або «будиночок на дереві», який сподобається не тільки вашим дітям, але й їхнім друзям? До речі, побудувати такий будинок – окрема пригода, що може серйозно їх захопити,
  • попросіть дітей про допомогу. Так-так, про допомогу у повсякденних справах на дачі або в бабусиній городі. Як показує досвід, після навчального року у місті багатьом дітям подобаються такі клопоти: вони можуть натхненно вирощувати овочі і зелень, доглядати за грядками, поливати квіти, допомагати у боротьбі із шкідливими комахами, збирати урожай ягід і фруктів, годувати домашніх тварин.

Який би варіант ви не обрали, під час літніх канікул відмінно працює жартівливе правило: якщо ризикованим витівкам не можна запобігти, їх просто варто очолити. Не настільки важливо, буде це спільна робота або відпочинок – саме час, проведений разом, стає найнезабутнішим враженням літа для всієї родини. Щасливих канікул!


 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз