UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Радіти весні, а не мучитись. Як зменшити прояви сезонної алергії

Весна – пора року, яку усі чекають з нетерпінням… крім алергіків. Сінна лихоманка – неприємна річ, яка погіршує самопочуття та впливає на здоров’я мільйонів людей. Як попередити або зменшити небажані реакції організму безпечним шляхом?

Радіти весні, а не мучитись. Як зменшити прояви сезонної алергії

Алергія на цвітіння рослин (її народна назва – сінна лихоманка, а медична – полліноз) турбує людей із квітня до пізньої осені. Поширені симптоми цієї проблеми – постійно закладений ніс або нежить, запалені очі, які сльозяться, чхання та свербіж у горлі. Не дивно, що у алергиків бажання проводити час на природі сходить нанівець.

Від сінної лихоманки, за різними оцінками, потерпають від 10% до 40% населення планети. Розвиток медицини не зменшує масштаб проблеми. Сезонна алергія частіше проявляється у жителів західних країн, а її симптоми можуть розвинутися у будь-якому віці. Алергологи вважають, що з кожним роком ситуація ускладнюється через зміни клімату та більш інтенсивне поширення бур’янів й інших алергенних рослин.

Чому виникає алергія на пилок рослин? 

Під час цвітіння рослини виділяють багато пилку. Коли він потрапляє в організм, імунна система може помилково сприйняти пилок як шкідливу речовину. Тоді вмикається механізм захисту – організм починає виробляти антитіла та гістамін, який і викликає запалення слизових оболонок носа, очей та горла.

Алергія на цвітіння рослин може бути сезонною або тривати цілий рік. Все залежить від того, які рослини цвітуть у вашій місцевості та чи є вони тригером алергії саме для вас. Наприклад, у весняний період найбільш алергенними є дерева та кущі: найбільш «агресивний» пилок у берези, яка починає цвісти в середині квітня. Влітку на перше місце виходять трави та злаки, особливо дошкуляють алергікам тимофіївка, костриця, полин, лобода та амброзія. Нема спочинку людям і восени, коли найбільше алергенів виділяють бур’яни та цвілеві гриби.

Як зменшити симптоми алергії

Якщо проблема є для вас давньою та системною, радимо вирішувати її під наглядом лікаря. Самолікування популярними антигістамінними препаратами може дати побічні ефекти та у будь-якому разі не усуне причину ваших симптомів. Натомість сучасна медицина застосовує методи поглибленого тестування та оцінки для пошуку першопричин алергії.

З’ясувавши, який алерген викликає небажану реакцію організму, лікар зможе розробити для вас довгостроковий план лікування та профілактики сезонних симптомів. Але якщо прояви незначні та турбують вас нечасто, для корекції стану замість медикаментів можна застосувати максимально екологічні та холістичні підходи.  

Порада 1. Контролюйте вплив погоди

В організм алергени потрапляють переважно через дихальні шляхи. Важливу роль при цьому грає погода та те, як ми проводимо час на природі. Мінімізуйте час перебування на вулиці у вітряні дні, коли великі обсяги пилку з рослин піднімаються у повітря та розносяться на великі відстані. Натомість ви зможете більше гуляти після дощу, коли значна частина пилку разом з опадами осяде на землю.    

Встановіть на телефон мобільний додаток прогнозу погоди з розширеними функціями, наприклад,  The Weather Channel – Radar. Він вміє не лише попереджати про зміни погоди на наступні 2 тижні, але й оцінює такі фактори, як рівень алергенів в атмосфері конкретної місцевості. Відображення поточного рівня пилку та цвілевих грибів у повітрі допоможе краще оцінити ризики виникнення симптомів алергії.

У дні, коли в повітрі фіксується високий вміст алергенів, краще залишатися вдома. А щоб пилок не потрапляв до оселі, для провітрювання можна встановити рекуператор з якісним повітряним фільтром.  

Порада 2. Допоможіть своєму кишечнику

Як подразник пилок спочатку потрапляє на слизову оболонку очей чи носоглотки, а потім викликає загострення стану імунної системи. Але 60% імунної системи людини знаходиться в кишечнику. І якщо травна система не в порядку, вона стає надчутливою до всього. Тож налагодження роботи кишечника може безпосередньо полегшити реакцію вашого організму на сезонні алергени.

Замість фастфуду та переробленої їжі варто вживати більше цілісних продуктів з високим вмістом клітковини та природних антиоксидантів. Це дозволить заспокоїти кишечник і зміцнити імунну систему. Відмова від солодощів, та споживання жирів з вмістом Омега-3 (яких багато в оливковій олії першого віджиму, горіхах та авокадо) також покращує стан травної системи та є профілактикою від алергенів.  

Якщо алергія вже почалася, використовуйте продукти, які діють як природні антигістаміни. Це, зокрема, пробіотики, а також продукти з великим вмістом вітаміну С (крім цитрусових, які самі по собі можуть бути алергенними) та кверцетину. Порадьтесь із лікарем стосовно прийому високоякісних полівітамінів – вони доповнюють дієту та підтримують організм необхідними мікроелементами.

Порада 3. Використовуйте східні практики

Традиційні східні оздоровчо-лікувальні практики можуть стати ще одним інструментом, який допоможе почуватися краще під час сінної лихоманки. Наприклад, акупунктура – коли тонкі голки вколюють у певні точки тіла, де розташовані групи нервів, які відповідають за функції органів людини.

Дослідження Університетського медичного центру в Берліні, яке тривало протягом 2 місяців на групі понад 400 осіб, показало, що курс акупунктури полегшував симптоми алергії краще, ніж антигістамінні препарати.  

Полегшити стан можуть деякі техніки з арсеналу йоги – зокрема, промивання носу та виконання гімнастики для очей, а також швидке дихання носом. Регулярне виконання цих вправ допомагає зменшити спазм та набряк, очистити слизові оболонки. 

Порада 4. Мінімізуйте вплив інших алергенів

Крім сінної лихоманки існують й інші види алергії, які можуть проявлятися постійно. Не залежить від пори року алергія на харчові продукти, домашніх тварин та пилових кліщів, які є у кожній оселі. Тому якщо ми хочемо допомогти організму впоратися із реакцією на цвітіння, не варто додатково навантажувати його іншими потенційними алергенами – особливо, якщо ви знаєте, що чутливі ще й до них.

Отже, маст хев для алергіка у теплу пору року – це гіпоалергенна дієта, зменшення контактів із домашніми улюбленцями, щоденне вологе прибирання, підтримка оптимальної вологості та чистоти повітря за допомогою кондиціонування.

Найефективнішими очисниками повітря є прилади з фільтром HEPA, який здатен видалити з повітря 95-99% алергенів, зокрема лупу домашніх тварин та пилок. Після такого очищення у повітрі практично немає частинок, які можуть спровокувати негативну реакцію організму.

Вплив алергенів пилових кліщів можна мінімізувати, якщо регулярно очищувати місця, де вони найбільше розмножуються та контактують із нами. Це – наша постіль та загалом м’які меблі. Тому не забувайте регулярно міняти постільну білизну, перучи та прасуючи її за високої температури. Додатково використовуйте антиалергенні наматрацники, а самі дивани та крісла прибирайте пилосмоком ні рідше ніж 2-3 рази на тиждень.   

Використовуйте ці поради, та нехай ніщо не заважає вам насолоджуватись красою природи! Бажаємо міцного здоров'я!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз