UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Метеочутливість: як не залежати від примх погоди

Чи доводилось вам чути вислови: «ой, як болить голова, мабуть, погода змінюється», або «коліна крутить, здається, завтра обіцяли дощ»? А можливо, ви і самі час від часу відчуваєте фізичний дискомфорт при зміні погоди. Якщо так, вам відомо, що таке метеочутливість.

Метеочутливість: як не залежати від примх погоди

У цьому випуску блогу УНІКА ми спробуємо з’ясувати, чи люди насправді залежні від погоди, що думають про це дослідники, та як можна боротися з поганим самопочуттям під час змін в атмосфері.

Питання, чи існує зв'язок між головними болями, болями у суглобах, а також іншими неприємними відчуттями та змінами погоди – не має однозначної відповіді. Частина вчених каже, що така залежність ілюзорна. З ними не згодні мільйони людей, які страждають під час зміни погоди та науковці, що пов’язують метеочутливість з конкретною реакцією організму на перепади атмосферного тиску.

Чи дійсно існує метеочутливість?

Зв’язок між зміною погоди та болем був задокументований у Римської імперії, а серед лікарів про це явище вперше заговорив легендарний Гіппократ приблизно в 400 році до нашої ери.

Сучасні опитування свідчать, що приблизно 55% населення Німеччини та 69% населення Канади у віці понад 60 років є метеочутливими, тобто вони вважають, що погода впливає на їхнє здоров’я.

Дослідження, проведене в Японії, показало зв’язок між збільшенням продажів ліків від болю і зміною атмосферного тиску, яка найчастіше передує змінам у погоді. Ще один експеримент 2015 року довів, що навіть незначне зниження атмосферного тиску має вплив на людей з мігренню та може викликати напад.

Але деякі досліди показують, що зв’язку між зміною погоди та болем й іншими симптомами метеочутливості немає. Наприклад, вчені аналізували дані про мільйони амбулаторних відвідувань літніх американців та статистику щоденної кількості опадів у той самий період. Втім жодного зв’язку між опадами та візитом літних американців та хворих на артрит до лікаря з приводу болю в суглобах або спині не було знайдено.

Дослідник Денніс Дрісколл зазначав, що зміна тиску, яка відбувається перед грозою або штормом, досить невелика та приблизно еквівалентна тому, що відчуває людина, піднімаючись на ліфті у високій будівлі. Він іронічно відмітив, що поки в медичній літературі не було багато повідомлень про людей з артритом, які починали скаржитися на біль після їзди на ліфті.

Тож вчені продовжують досліджувати цю тему та сперечатися між собою. Одні вважають метеочутливість реальним захворюванням або комплексом симптомів, який пов’язаний з іншими захворюваннями. Інші схиляються до індивідуальної реакції людини на зміну погодних умов. Ну а скептики кажуть про самонавіювання.

Але ті з нас, хто при змінах погоди відчувають біль у голові чи суглобах, нудоту, підвищену чутливість до світла, оніміння обличчя і шиї, дратівливість чи зниження настрою, порушення сну – не мають сумніву, що метеочутливість є реальною.

Які ознаки метеочутливості?

Крім болю у голові та суглобах метеочутливі люди зазвичай скаржаться на підвищену стомлюваність, втрату фізичної сили, занепад розумової активності, неможливість зібратися з думками.

При різкій зміні погоди порушується і якість сну: одних мучить безсоння, а інші, навпаки, увесь день хочуть спати. Крім того може погіршуватися настрій, а люди із хронічними захворюваннями можуть відчувати погіршення стану.

На метеочутливість частіше скаржаться літні люди, ніж молоді. Проблема частіше турбує жінок, ніж чоловіків. Також знайдено зв’язок між типом характеру та частотою змін в самопочутті через погоду.

На жаль, спеціального тесту для діагностики цього стану нема. Виявити в себе залежність від погоди можна тільки спостерігаючи за власним здоров’ям.

Гарна новина – лікарі вважають, що у багатьох випадках метеочутливість має конкретні причини, які можна усунути та таким чином позбутися проблем.

Вважається, що метеочутливість може бути симптомом нестачі заліза, магнію, йоду, вітамінів групи В, D або хронічних захворювань (анемії, гіпотиреозу, вертебробазилярної недостатності, остеохондрозу, ішемічної хвороби серця, атеросклерозу, артеріальної гіпертензії).

Тож вам можуть призначити аналізи (зокрема, загальний аналіз крові, аналіз на феритин, магній, вітаміни D, В9, В12, В6, креатинін, гормони щитоподібної залози) а також дослідження (УЗД, МРТ голови та шиї, судин) та при виявленні проблеми призначити лікування.

Але не поспішайте хвилюватися – не завжди реакція на погоду може бути викликана хворобами. Найчастіше метеочутливість з’являється під час стресів та від не дуже здорового способу життя.

Що робити, щоб менше зустрічатися з проявами метеочутливості?

  • Спати від 7 до 8 годин щоночі
  • Слідкувати за тим, щоб пити достатньо води
  • Займатися вправами щонайменше по 10 хвилин протягом дня. Практикуйте види спорту, які підвищують витривалість. Наприклад, почніть з активної ходьби або плавання.
  • Ходіть на прогулянки, навіть у погану погоду. Так тіло навчиться краще адаптуватися до змін температури.
  • Тренуйте кровоносні судини. Для цього відмінно підійде сауна або контрастна ванна для ніг.
  • Практикуйте медитацію або інші прийоми релаксації, якщо ви відчуваєте стрес.
  • Після консультації з лікарем можна почати приймати адаптогени. Найвідоміші з них – це женьшень та елеутерокок, але росте популярність й інших адаптогенів рослинного походження. Тож лікар може порекомендувати астрагал, кордицепс, ягоди годжі, родіолу рожеву тощо.

Сподіваємось, завдяки нашим порадам погода не буде значно впливати на ваш стан. Трохи зусиль – і ви завжди будете енергійними та мати гарний настрій, який би прогноз не озвучили метеорологи.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз