UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя домівка

Енергоефективність як головний критерій сучасної оселі

Літо добігає кінця, і саме час перевірити, наскільки добре ваше житло підготовлено до зимових холодів. Сьогодні у блозі поговоримо про те, як досягти раціонального використання енергії та запобігти втратам тепла та природних ресурсів у власному будинку, та чому це важливо не тільки з огляду на економію грошей.

Енергоефективність як головний критерій сучасної оселі

Які ознаки якості сучасного житла ви могли б назвати? Щоб було затишно, достатньо світла, вистачало простору для усіх його мешканців та було де зібратися разом – звісно. Щоб планування приміщень було розумним, а меблі зручними та красивими – безперечно. Але є ще один важливий критерій – енергоефективність.

Що ж таке енергоефективний дім?

Якщо коротко, то енергоефективний дім – це таке житло, в якому втрати енергії зведені до мінімуму. Визначити, чи є будівля енергоефективною, можна декількома способами. Наприклад, порахувавши сумарні витрати теплової енергії, яку усі наявні кліматичні прилади протягом року витрачають на опалення та кондиціонування одного квадратного метру приміщення. Обраховується цей показник в кВт∙год/кв.м.

Якщо в результаті обчислень ви отримали близько 300 кВт∙год/кв.м на рік – нажаль, це свідчить про дуже низьку енергоефективність оселі. Зазвичай такі результати характерні для квартир у старих панельних багатоповерхівках та частини індивідуальних будинків радянської епохи.

Більш оптимістично виглядає діапазон показника у 60-150 кВт∙год/кв.м на рік – такої кількості енергії для комфортного життя потребують більшість високоефективних будинків.

Але й це далеко не рекорд. Адже існують так звані «пасивні будинки», які фактично самостійно, майже без допомоги кліматичного обладнання здатні охолоджувати та обігрівати себе. Протягом року на обслуговування таких споруд витрачається не більше 15 кВт∙год/кв.м.

Більше того, окремі будівлі взагалі не споживають додаткову енергію та навіть можуть її накопичувати за допомогою архітектурно-конструктивних особливостей та інженерного обладнання (різні види колекторів, теплові помпи, вітрогенератори).

Заміряти енерговитрати споруди безпосередньо легше взимку за допомогою спеціального гаджету – тепловізора. Будівлі, які витрачають багато зайвого тепла, будуть світитися червоними та жовтими кольорами. Вони у буквальному сенсі обігрівають навколишнє середовище – тепло з них виходить через вікна, двері та навіть стіни, дах та фундамент.

Де більше дізнатися про енергоефективність?

Цілий портал, присвячений енергоефективності, нещодавно запустило Міністерство і розвитку громад та територій. Там можна найти свіжі дані про реформу та пропозиції щодо поліпшення енергоефективності, які доступні підприємствам та приватним особам. Також на сайті є калькулятор, який дозволяє порахувати вартість термомодернізації. Портал доступний за посиланням.

Як зробити будинок енергоефективним?

Етап 1. Якісна теплоізоляція стін, даху та підлоги

Досягти найвищих показників енергоефективності одним лише утепленням будинку неможливо, але це перший та важливий крок. Зараз існує безліч екологічних матеріалів для термомодернізації, які використовують як зсередини так і ззовні будинку. Важливо перекрити ізоляцією так звані «містки холоду» –місця, де втрати тепла через конструкційні особливості найбільші. Зокрема, це балкони, віконні укоси або стики між зовнішніми стінами.

Якісна теплоізоляція має бути багатошаровою та містити не тільки утеплювач, але й гідроізоляційну паропроникну та пароізоляційну плівку. А ще при утепленні  індивідуального будинку не слід забувати про дахи та підлогу. Спеціалісти кажуть, що товщина ізоляційного матеріалу в цих місцях повинна бути не менше 24 см.

Етап 2. Вікна та двері

Майже половину тепла в будинку можна втратити через старі віконні рами, скло та двері. Але сьогодні цю проблему нескладно вирішити навіть у будинках, побудованих понад 100 років тому. Так, це – металопластикові конструкції, які значно краще, ніж вікна з дерева, зберігають тепло взимку, а влітку не пропускають всередину спеку.

Однак якість термоізоляції тут залежить від багатьох факторів – кількості стекол у склопакеті, наявності у міжскляному просторі інертного газу (аргон, криптон), спеціального енергозберігаючого покриття скла.

Якщо ваш будинок перебуває ще на стадії проектування, рекомендуємо розташувати більше вікон на південному боці дому, а північну стіну краще залишити без вікон. Це дозволить дому краще прогріватися взимку за допомогою сонця. А щоб дім не розпікався влітку, варто запланувати встановлення спеціального світловідбивного ("дзеркального") скла, системи затемнення зсередини будинку, та подумати про проектування навісів, які будуть прикривати вікна від прямих променів сонця.

До речі, таку ж функцію можуть виконувати й листопадні дерева. Взимку вони будуть пропускати світло, а влітку – створювати тінь та прохолоду. Одним словом, можливостей багато, а конкретні поради з приводу вікон та дверей вам можуть дати архітектори та спеціалісти з енергоефективності.

Етап 3. Система опалення

Звісно, у типовій квартирі встановити інноваційну систему опалення навряд чи вийде, бо в багатоповерхівках використовується централізоване опалення, відмовитися від якого практично неможливо. А от власники приватних будинків можуть обрати замість стандартного котла опалення більш сучасні варіанти. Наприклад, регульовану систему з можливістю швидко міняти температуру в приміщеннях або опалення на основі конденсаційних і газових парових котлів. Також досить ефективною є система опалення за допомогою інфрачервоних обігрівачів.

 

Зробити дім теплішим при тих самих витратах на опалення можна замінивши старі чавунні радіатори на алюмінієві чи біметалічні, що мають кращу тепловіддачу. А ось тепла підлога та каміни, якщо  використовувати їх для обігріву будинку, не є енергоощадними.

 

Про що ще треба подбати при облаштуванні енергоефективного будинку?

 

- Встановіть рекуператор тепла або правильно провітрюйте приміщення. Підраховано, що близько 30-50% тепла випаровується через відкриті вікна при провітрюванні. Запобігти цьому можна змонтувавши вентиляцію з рекуперацією (поверненням) тепла. Таким чином у будинок повертається до 80-85% тепла.

- Можна обійтися і без рекуперації, якщо провітрювати приміщення не постійно, а проводити "залпове" вентилювання. Спробуйте два-три рази на день на короткий час відкривати вікна навстіж, бажано з протягом. Чим холодніше на вулиці та чим менша вологість повітря, тим коротшим повинне бути провітрювання. Звісно, потік холодного повітря не повинен завдавати шкоди здоров’ю мешканців будинку.

- Перевірте ваші побутові прилади на відповідність нормам використання енергії. Старі чайники, праски, холодильники краще замінити на нові с високим класом енергозаощадження (вони маркуються символами А, А+ тощо), це зекономить багато кіловат.

- Для освітлення будинку краще використовувати LED-лампи. Вони екологічні, не містять токсичних речовин, споживають до 10 разів менше електроенергії в порівнянні з традиційними лампами розжарювання.

- Поцікавтеся системами заощадження води. Новітні розробки дозволяють не тільки скоротити витрати води на 40-50%, але й повернути назад у систему залишки тепла від гарячої води.

Чому ще важлива енергоефективність для кожного з нас?

Робити свою оселю енергоефективною слід не тільки тому, що це дозволяє заощаджувати гроші. Ціль більш глобальна – екологічна:  захистити планету від кліматичної катастрофи. Вчені вже не мають сумніву, що саме людина та її техногенна діяльність (зокрема, велике споживання нафти, газу і вугілля на опалення, видобуток та транспортування води та електроенергії) веде до глобального потепління.

Погодьтеся, спасіння планети – це велика та достойна мета. Але досягти її можна тільки спільними зусиллями. Ваші невеличкі кроки у напрямку термомодернізації будинку та економії енергоносіїв – це внесок в зниження ризиків посух, повеней, лісових пожеж, сильних опадів, що завдають непоправної шкоди екології.

Тож вивчайте можливості ощадливого використання ресурсів, застосовуйте їх на практиці, кооперуйтеся з однодумцями. А ще – беріть приклад з УНІКА. Наша компанія у 2019 році приєдналася до загальноєвропейської ініціативи по захисту клімату European Green Deal, а головний офіс компанії в Відні ще у 2008 році отримав відзнаку як «зелена» будівля з низьким використанням ресурсів. Докладно почитати про еко-ініціативи компанії можна тут: https://uniqa.ua/blog/thinking-green-scho-tse-za-slogan-i-do-chogo-tut-uniqa/

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз