Безпечні канікули: три важливих правила для дітей та батьків напередодні літа

Літні канікули можуть запам'ятатися сонцем і морем, а можуть – не надто приємними сюрпризами. Отруйні рослини і гриби, бродячі тварини, заборонені, але привабливі місця для купання, невдалі спроби розпалити багаття ... Ми не будемо лякати усіма можливими ризиками, а краще згадаємо про базові правила, які допоможуть їх уникнути - як дітям, так і батькам.

 

1. Залишайтеся на зв'язку. Мабуть, головне правило безпечних літніх канікул – зробити усе можливе, аби дитина залишалася на зв'язку з дорослими під час будь-яких прогулянок поза рідною домівкою. Буквально за декілька днів до виходу цього блогу Наталія Ємченко на своїй сторінці в Facebook розповіла, як випадково розминулася з 12-річною донькою у жвавому районі міста: у дівчинки якраз розрядився смартфон. На жаль, це типова, але вкрай лякаюча ситуація, і під час канікул вона зустрічається частіше, ніж у навчальному році.

Відпускаючи дітей на прогулянки, варто пам'ятати: навіть дуже відповідальна і цілком самостійна дитина може загубитися. Вона може випадково виїхати на самокаті далі, ніж передбачалося, заблукати у незнайомій частині парку, випустити з уваги дорослих на міському святі або під час екскурсії по незнайомому курорту. Упевнені, кожен знає про такі ситуації, але куди важливіше не повторити їх у своїй родині. Для цього:

  • домовтеся з дитиною, що вона має обов'язково (!) повідомляти вас, коли йде з дому.

Важливо знати подробиці – де буде гуляти, о котрій годині планує повернутися додому і хто складе їй компанію. Перед виходом потрібно обов'язково перевірити рівень заряду на телефоні і відключити беззвучний режим. Це правило стосується і прогулянок у місті, і звичайно ж, за містом.

  • якщо дитина захопилася прогулянкою і загубилася, вона має вміти звернутися по допомогу.

Звичайно ж, вирішити проблему допоможе заряджений телефон. Гарна ідея – GPS-трекер у годиннику або можливість відстежувати місце розташування по мобільному телефону. Головне, щоб вони також мали достатньо заряду і не були вимкнені. Крім того, навчіть дитину просити допомоги у трьох категорій людей:

  • поліцейські,
  • мами з маленькими дітьми,
  • співробітники магазинів, аптек, кафе і ресторанів.

Важливо: в якості гри придумайте кодове слово, відоме тільки вам, щоб можна було переконатися – з дитиною все гаразд, і вона дзвонить не під впливом шахраїв.

  • якщо ви з дітьми вирушаєте на масовий захід, запропонуйте їм одяг насичених кольорів.

Дитину в яскравій кепці або футболці набагато простіше відшукати поглядом. Тож навіть якщо ви ненадовго розминетеся, іншим людям буде простіше помітити її і підказати, як швидше знайтися у вуличній метушні.

Важливо: перед виходом з дому зробіть декілька фото дитини, щоб у разі пошуку можна було показати поліцейським або перехожим актуальні фотографії.

Піддатися паніці – найголовніший ризик для дітей і дорослих у ситуації, якщо вони загубили один одного. Так що радимо ситуацію кілька разів програти «ми загубилися» у різних умовах.

 

2. Відпускайте дітей на природу тільки з відповідальним дорослим.

Ми абсолютно переконані, що це правило не повинно мати винятків. Ніяких і ніколи. Адже за даними організації Liza Alert, більше 80% випадків загибелі дітей на природі пов'язані з купанням у водоймах. Небезпека купання без присутності дорослих існує завжди, навіть у мілкому,  добре знайомому озері або на сусідній річці. Діти і підлітки на воді мають залишатися під наглядом, буквально кожну хвилину.

Ще одна актуальна тема для дитячого відпочинку на природі – похід до лісу. Статистика свідчить, що заблукати у лісі можна навіть поруч з рідною домівкою, і зовсім не обов'язково йти кудись далеко. У таку ситуацію можуть потрапити і діти, і дорослі, тож правила лісових прогулянок є загальними для всіх:

  • не варто гуляти у лісі наодинці, навіть взявши з собою собаку,
  • категорично не можна ходити на лісову прогулянку без зарядженого мобільного телефону,
  • варто відмовитися від прогулянки лісом у сутінках, і тим більше вночі – ризик заблукати виростає в рази,
  • під час лісової прогулянки не можна пробувати гриби, ягоди, пити воду з природних водойм,
  • і, звичайно, не можна переслідувати диких тварин – навіть, якщо дуже хочеться зняти їх на камеру.

До цих порад також варто додати профілактику укусів кліщів і обережне поводження з вогнем на природі. І про це ми писали зовсім нещодавно: https://uniqa.ua/ua/blog/davayte-posle-prazdnikov-kak-provesti-mayskie-vykhodnye-bez-vreda-dlya-zdorov/

 

3. Відмовтеся від дачного екстриму.

Складне для виконання, але вкрай важливе правило. Як показує статистика звернень у наш медичний ассистанс, відпочинок на дачі або в селі у бабусі іноді пов’язаний з серйозними небезпеками. Вирвавшись зі звичного міського середовища, діти полюбляють влаштовувати собі пригоди – наприклад, досліджувати занедбані сільські будинки або стрибати з гойдалки-«тарзанки» над річковим урвищем.

Звичайно, тут складно знайти якусь універсальну пораду, адже все заборонене якраз і здається дітям привабливим. Мабуть, найкраще, що можна зробити для дачного дозвілля дитини – це спланувати регулярні спільні активності: катання на велосипедах, сплав на байдарці вздовж річки або похід на риболовлю. Якщо робочий графік і домашні обов'язки не дозволяють дорослим проводити багато часу з дітьми, можна застосувати ще два практичних прийоми:

  • подумайте, як облаштувати місце для дозвілля прямо на вашій дачі. Можливо, варто встановити батут, гойдалку або обладнати спортивний майданчик? А може, спорудити індіанський курінь або «будиночок на дереві», який сподобається не тільки вашим дітям, але й їхнім друзям? До речі, побудувати такий будинок – окрема пригода, що може серйозно їх захопити,
  • попросіть дітей про допомогу. Так-так, про допомогу у повсякденних справах на дачі або в бабусиній городі. Як показує досвід, після навчального року у місті багатьом дітям подобаються такі клопоти: вони можуть натхненно вирощувати овочі і зелень, доглядати за грядками, поливати квіти, допомагати у боротьбі із шкідливими комахами, збирати урожай ягід і фруктів, годувати домашніх тварин.

 

Який би варіант ви не обрали, під час літніх канікул відмінно працює жартівливе правило: якщо ризикованим витівкам не можна запобігти, їх просто варто очолити. Не настільки важливо, буде це спільна робота або відпочинок – саме час, проведений разом, стає найнезабутнішим враженням літа для всієї родини. Щасливих канікул!