4 кроки для покращення пам'яті

Крок 1: Готуємо мозок до навантаження.

Давайте згадаємо, що наш мозок – це, перш за все, складова частина організму. І для того, щоб він гарно працював, варто дотримуватись правил, які також актуальні і для загального здоров’я:

 

Відпочинок і сон. Сон відіграє критичну роль у процесах формування пам'яті, консолідації інформації та наступного відтворення знань та умінь. Сплячий мозок активно «перебирає» отриману інформацію, переміщуючи її з короткочасної до довготривалої пам'яті і, отже, стабілізуючи і оптимізуючи наші навички та знання.

 

Правильне харчування і водний баланс. Їжа та збалансоване споживання води також є життєво важливими для оптимальної роботи мозку. Омега-3 жири, антиоксиданти та вітаміни, такі як В6 та В12, підтримують здоров'я нейронів і сприяють процесам утворення нових нервових з'єднань.

 

Фізична активність. Регулярні фізичні вправи поліпшують кровообіг та, відповідно, забезпечують краще кисневе живлення мозку, стимулюючи розвиток нових нейронів і підтримуючи когнітивні функції на високому рівні.

 

Крок 2: Запалюємось мотивацією та інтересом.

Чи любите ви робити те, що вам нецікаво і неважливо? Звісно, що ні. І наш мозок – такий самий, він буде «саботувати» теми, які вас не захоплюють. І тоді всі спроби запам’ятовування викличуть лише відразу та стрес. Тож другим кроком варто визначитись із мотивацією.

 

Визначення особистої мети. Розуміння того, чому вам потрібно засвоїти певну інформацію або навичку, може стати потужним джерелом мотивації. Ваша особиста мета повинна бути чіткою, вимірюваною, і, найважливіше, резонансною для вас.

 

Вибір цікавих матеріалів для запам'ятовування. Захоплення та інтерес до матеріалу сприяє глибокому навчанню, утворенню стійких нейронних зв'язків і, як результат, покращенню пам'яті. Коли ви зацікавлені і захоплені темою, ваш мозок «вмикається», активізуючи системи, які відповідають за увагу та пам'ять, і роблячи процес навчання набагато більш ефективним та приємним.

 

Крок 3: Застосовуємо техніки та стратегії.

Тепер, коли в нашого мозку є і фізична готовність до роботи, і мотивація, допоможемо йому, використовуючи спеціальні техніки.

 

Створення зображень та карти пам’яті. Мозок чудово переробляє візуальну інформацію, тож перетворіть складну інформацію у зображення, схеми або карти. Це допоможе утворити стійкі нейронні зв’язки і полегшити подальший процес відтворення інформації.

 

Асоціації та «гачки» для пам’яті. З’єднання нової інформації зі вже існуючими знаннями та спогадами у мозку може допомогти створити «гачок» для пам’яті, який спрощує згадування. Спробуйте створити асоціації між новими даними та відомою вам інформацією, щоб забезпечити глибше і більш змістовне запам’ятовування.

 

Метод локацій. Цей метод використовує просторову пам’ять для збереження, організації та систематизації інформації. Візуалізуйте конкретне місце та «розташуйте» інформаційні блоки по «кімнатах» або «локаціях» у цьому місці. Таким чином ви можете створити просторові та візуальні асоціації, що допоможуть вам нагадати необхідну інформацію.

 

Методика «помідора». Назва методу пішла від кухонного таймера у формі помідора, який застосовувався творцем цієї техніки. Цей спосіб запам’ятовування є особливо ефективним для інтенсивних сесій навчання та роботи з великою кількістю інформації. Його суть полягає у максимальному зосередженні на конкретній задачі протягом короткого проміжку часу (зазвичай 25 хвилин), після чого слідує коротка перерва. Потім цикл повторюється. Цей підхід допомагає оптимізувати концентрацію та зменшити втому, що, у свою чергу, підвищує ефективність процесу запам’ятовування.

 

Крок 4. Підтримуємо свої знання.

Типовою помилкою багатьох людей є неврахування так званої «кривої забуття». Так, забування - це цілком нормальний процес, адже, якщо ми не підтримуємо свої знання в актуальному стані, інформація сприймається як зайва. Тож цьому варто запобігати.

 

Активне використання знань. Застосовуйте набуті знання в реальних ситуаціях. Це може бути діалог на іноземній мові, виконання математичних завдань або написання статей на основі раніше вивченого матеріалу.

 

Участь в дискусіях. Обговорюйте потрібні теми з іншими людьми. Крім корисного повторення, це допоможе виділити слабкі місця у вашому розумінні, а також додати нові перспективи у здобутті знань.

 

Знайомство з новими джерелами. Регулярно додавайте нові джерела інформації, щоб збагатити та оновити власні знання. Наприклад, читання нових книг, статей або відвідування семінарів. Якщо питання, яке ви вивчаєте, дискусійне, то дуже корисним буде зануритись у джерело, яке описує іншу точку зору. Це сприятиме не лише оновленню інформації, а й розвитку критичного мислення.

 

Самоаналіз. Використовуйте різні можливості для оцінки власних знань. Корисними будуть як тести у відкритому доступі, так і відвідування курсів та складання «іспитів». Це допоможе вам визначити, які сфери знань потребують оновлення або додаткового вивчення.

Використовуйте ці поради для підвищення власної ефективності, а наш блог на сайті УНІКА й надалі готуватиме для вас ще багато корисного.