UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Життя в балансі: як зберегти психічне здоров'я

Щорічно 10 жовтня в світі відзначається День психічного здоров'я. У цьому році він проходить під гаслом «Mental Health in an Unequal World» ( «Психічне здоров'я у незбалансованому світі)»). У цьому випуску блогу поговоримо про одну з головних умов психічного здоров'я – гармонійне поєднання роботи й інших сфер, і про те, що допоможе привести життєвий баланс в норму.

Життя в балансі: як зберегти психічне здоров'я

За даними Institute for Health Metrics and Evaluation, близько 10% людей в світі відчувають психічні проблеми. Причини їх виникнення можуть бути різними. Але один із значних чинників надмірна зосередженість на професійних і фінансових питаннях за ігнорування інших потреб особистості.

Психологи відзначають, що в останнє десятиліття люди інтелектуальної праці стали набагато більше працювати, але успіхи в кар'єрі та навіть фінансовий добробут вже майже не тішать їх. Багато хто має навіть ангедонію (неможливість відчувати радість), а це вже один із симптомів депресивного розладу. Майже 30% українців кажуть, що їх не влаштовує нинішнє співвідношення роботи і решти життя.

Якщо пригніченість та апатія стала для вас звичайним станом, а бажання і сил справлятися з потоком щоденних завдань все менше, спробуйте намалювати колесо балансу вашого життя.

Людина це не тільки «робоча конячка», існують ще щонайменше 8 сфер прикладання її сил, фокусів її уваги, які важливі для душевної рівноваги. Причому для кожного з нас набір таких напрямків може бути індивідуальним.

Оптимальний список виглядає так:

турбота про здоров’я;

фінанси;

професійне визнання;

особистий розвиток;

побут;

розваги та захоплення;

сім'я;

соціальне визнання, друзі та оточення.

Оцініть вашу задоволеність цими сферами життя за шкалою від 0 до 10 і нанесіть результати на діаграму.

Звичайно, така оцінка справа дуже суб'єктивна, більшість людей схильні занижувати або, навпаки, завищувати особисті досягнення. Але в цілому ви побачите групи сфер, якими ви задоволені, та ті, які вас зовсім не влаштовують.

Що з цим робити?

Зрозуміти і прийняти себе таким, яким ви є зараз. Навіть якщо ви відчуваєте незадоволеність собою, роздратовані, що з деякими зі своїх внутрішніх завдань не справляєтеся. Це непросто, але почитайте фрагмент книги Вірджинії Сатир «Ви і ваша сім'я», який багато хто називає декларацією самоцінності. Він починається так: «Я це я. В цілому світі немає людини точно такої ж, як я. Звичайно, є люди чимось схожі на мене, але немає жодної людини, яка повністю повторює мене. Все, що виходить від мене, це виключно моє, бо це мій вибір ...». Пропустить ці слова крізь себе, щоб усвідомити власну цінність.

Раніше у вашій нинішній ситуації ви б продовжували діяти прямолінійно, звично реагуючи на обставини на шкоду своєму балансу. Але тепер, коли ви переконалися, що вам потрібні зміни, знайдіть в собі сили жити по іншому сценарію.

Комусь достатньо написати список завдань по кожному сегменту і почати їх виконувати, хтось захоче звернутися до коуча або психолога, хтось просто почне менше працювати, а більше займатися спортом, проводити час з друзями та родиною. Головне мати ресурси, бажання та волю для змін.

Ще 5 порад, як гармонізувати сфери свого життя.

  1. На роботі потрібно працювати, а вдома відпочивати. Спробуйте завжди дотримуватись цієї поради, навіть попри те, що для багатьох домашнє господарство є другою роботою, за яку не передбачено винагороду. Але спробуйте зменшити частину домашньої роботи, яка лягає зазвичай на жінку, розподіливши завдання між іншими членами сім'ї. Можна зробити ще простіше домовитися про прибирання з клінінговим агентством, а приготування їжі делегувати ресторанам. Незважаючи на збільшення витрат, таке рішення може значно змінити ваше життя на краще.
  2. Влаштовуйте повноцінні вихідні, присвячені сім'ї та хобі, щотижня. Добре, якщо це буде два дні, але можна влаштувати і один вихідний. Не обов'язково вигадувати в ці дні якісь особливі заняття. Звичайний відпочинок прогулянки на свіжому повітрі, катання на велосипедах, гра в бадмінтон на дачі все це чудово відновлює життєві сили. Головне правило жодних винятків для робочих дзвінків і завдань: відпочинок є відпочинок.
  3. Вмійте говорити «ні». Часто надмірні навантаження, неприємні або неприйнятні завдання ми звалюємо на себе самі. Причини різні: прагнення заробити більше грошей, побоювання, що відмова зіпсує відносини, впевненість, що безмежна сила волі дозволить з легкістю впоратися з 6-м проектом, в той час як і один вести нелегко. Будьте гуманнішими по відношенню до самих себе, не дозволяйте іншим людям користуватися вашою безвідмовністю.
  4. Не намагайтесь робити все в житті на «відмінно». Для деяких людей перфекціонізм став нормою життя, але при цьому вони завжди залишаються незадоволеними результатом, тому що досконалість практично недосяжна, а людині властиво помилятися. Якщо ви прагнете все зробити ідеально, спробуйте розслабитися і припинити вимагати від себе та інших надрезультатів. Повірте, достатньо робити свою справу просто добре і залишати час для того, щоб попити кави, почитати книжку, або просто помріяти.
  5. Будьте допитливі і відкриті новому. Життя за межами роботи і оселі набагато різноманітніше, ніж можна собі уявити. Не варто боятися йти в нові сфери і дізнаватися щось нове, хоча перетворення з експерта в неофіта може принести дискомфорт. Але таке перемикання буде корисно для вашої особистості і кар'єри. Заняття різноманітними захопленнями добре прокачують м'які навички (soft skills), корисні для професійного зростання.

Бажаємо вам в складному і невизначеному світі завжди знаходити розуміння і баланс із найголовнішою для вас людиною самими собою. І пам'ятайте, що в світі у вас є надійний партнер страхова компанія «УНІКА», яка готова підтримати в багатьох стресових ситуаціях.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз