UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Як обрати безпечний і корисний вид спорту: 5 найкращих варіантів

Спорт все більше входить у моду і стає способом життя для багатьох людей. Ми в УНІКА знаємо про це не з чуток: у 2019-му наша компанія стала офіційним партнером шести марафонів від Run Ukraine. А ще ми знаємо, що плутати професійний спорт і фізичну активність - шкідливо для здоров'я і навіть небезпечно: можна отримати травми і проблеми з серцем. Та якщо вам важлива не золота медаль, а гарний настрій, відчуття власної сили і привабливості – просто обирайте безпечні види спорту і отримуйте від них задоволення. Що саме обрати? Знають експерти УНІКА.

Як обрати безпечний і корисний вид спорту: 5 найкращих варіантів

Декілька років тому Міжнародний олімпійський комітет склав рейтинг найнебезпечніших і безпечних видів спорту. Ця інформація може бути корисною батькам, які обирають спортивну секцію для своєї дитини, а також всім, хто шукає для себе нове спортивне захоплення.

Отже, найбільше травм отримали боксери, небезпечними виявилися футбол, гандбол, тхеквондо і важка атлетика. У розряд небезпечних також потрапили хокей на траві, спортивна гімнастика, великий теніс, тріатлон і велоспорт. Були названі й види спорту із низьким ризиком травм. В основному, це неконтактні та індивідуальні види спорту:

  • веслування на каное та академічне веслування. Травми в цьому спорті, на думку лікарів, які вивчали статистику, найбільш рідкісні, оскільки веслярі лише працюють веслами і технічно не можуть нанести собі шкоду,
  • вітрильний спорт. Ризик травм у ньому вже вище, бо в порівнянні з веслуванням тут є різні пристосування, окрім весел, і вони можуть бути небезпечні,
  • синхронне плавання. Тренування і змагання проходять у воді, яка пом'якшує будь-які удари, але мала частка небезпеки все ж таки є - учасники можуть випадково травмувати один одного,
  • фехтування. Незважаючи на те, що в руках спортсменів є зброя, фехтування на рапірах, шпагах або шаблях відносять до безпечних. Голова фехтувальника надійно захищена шоломом, тіло – нагрудником, обличчя – маскою, ноги – щитками, а руки – рукавичками,
  • настільний теніс. У тенісі можливі розтягування і перевантаження деяких суглобів і м'язів, тому рекомендується чергувати навантаження з відпочинком. За результатами досліджень настільний теніс є найбільш безпечним видом спорту!
Важливо: якщо говорити не тільки про олімпійські види спорту, то до самих травмонебезпечним експерти-медики відносять всі єдиноборства, а також авто- і мотоспорт. Особливу небезпеку становлять всі види спорту, пов'язані з висотою - від скелелазіння й альпінізму до різних польотів на дельтапланах, парапланах і стрибків з парашутом. Саме тому заняття таким спортом часто вимагають спеціальної страхового захисту, і є винятком із звичайної страховки, наприклад, при поїздках за кордон.


Які ще види спорту безпечні?

Якщо ви займаєтеся аматорським спортом правильно – починаєте з повільної розігріваючої розминки і невеликого самомасажу, займаєтеся регулярно і консультувалися у лікаря з приводу бажаних навантажень, то ризики практично від будь-яких занять невисокі. Але навіть у цьому випадку є види спорту, які можна віднести до найбільш безпечних. Ось ТОП-5 активностей від експертів медичного асистансу УНІКА:

1. Їзда на велосипеді (НЕ велоспорт!). Якщо у вас правильно виставлене сідло, навантаження суглоби не надмірне, і ви п'єте достатньо води - кататися на велосипеді дуже корисно! Звичайно, краще вирушити на велопрогулянку зеленими зонами, а не по узбіччях і тротуарах вулиць з інтенсивним рухом. І пам'ятайте: кожному велосипедисту необхідно надіти шолом, а велосипед має бути оснащений світловідбиваючими елементами!

2. Ходьба. Найбезпечніший вид спорту, що не вимагає фінансових витрат. Мабуть, єдина травма, яку можна отримати – розтягнення гомілковостопного суглобу. Набирає популярності цікавий вид ходьби зі скандинавськими палицями. Цей метод допомагає спалити більше калорій, при цьому тиск на коліна і хребет є мінімальним. Ось тільки ходьба є вимогливою до місця занять: піші прогулянки загазованим центром міста не можна вважати корисними, краще проїхати транспортом до найближчої зеленої зоні і там отримати свою порцію кисню і здоров'я.

3. Стретчинг та пілатес. Вправи за системою Йозефа Пілатеса на розтяжку – одні з найбільш безпечних та корисних активностей, особливо для дівчат. Крім того, досить безпечними є всі стандартні фізичні вправи з вагою власного тіла: віджимання, підтягування, присідання, жим пресу й інші. Але якщо у вас хоч трохи болить спина або суглоби – радимо отримати консультацію лікаря і займатися під контролем тренера, хоча б спочатку.

4. Танці. Заняття танцями дуже корисні, адже вони задіють практично всі м'язи і дуже гармонійно розвивають усе тіло. А ще приносять гарний настрій і дуже часто – позитивне спілкування, якщо мова йде про парні танці. Крім того, завжди можна обрати танці за своїм темпераментом. Танці вельми безпечні, за одним винятком: акробатичні танці – це вже серйозні навантаження, складні і ризиковані елементи, тому новачкам краще від них утриматися.

5. Йога. Як і пілатес, вона корисна для здоров'я і психологічного розвантаження: адже саме тут багато уваги приділяють правильному диханню. Якщо вам більше подобається динаміка, ніж статичні пози, хорошим варіантом може стати «родичка» йоги – гімнастика цигун. Звичайно, у цих видах активності краще зустріти справжнього гуру або наставника, але для початку цілком підійде і досвідчений інструктор.

Важливо: будь-які надмірні фізичні навантаження не приносять користі. Особливо якщо у вас є протипоказання. Більшість заборон на заняття спортом накладають на людей із хронічними захворюваннями, психічними розладами, після травм і перенесених гострих хвороб, хірургічних операцій.


Щоб спорт приносив тільки користь, ми радимо обов'язково отримати дозвіл на заняття у свого сімейного лікаря, а ще – застрахувати свою спортивну активність в УНІКА. Ці два простих кроки точно додадуть спокою і впевненості під час ваших занять!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз