UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Всесвітній день боротьби проти раку: нові дослідження та обнадійливі результати

Лютий часто називають місяцем профілактики раку, а 4-го лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. У нашому блозі ми вже не раз писали і про загрозливу онко-статистику, і про важливість зниження ризиків такого захворювання. Сьогодні хочемо розповісти про обнадійливі дослідження, котрі, як очікується, мають допомогти у запобіганні онкологічних хвороб.

Всесвітній день боротьби проти раку: нові дослідження та обнадійливі результати

Сьогодні ми підібрали для вас огляд нових досліджень вчених на тему раку. Сподіваємося, вам буде цікаво дізнатися, які гіпотези вивчають лікарі, адже результати подібних досліджень можуть допомогти і в зниженні ймовірності захворіти, і в боротьбі за здоров'я мільйонів людей.

Не виключено, що робота на відкритому повітрі знижує ризик раку грудей у ​​жінок похилого віку

У 2020 році на рак молочної залози припав кожен восьмий новий випадок раку в світі і кожен четвертий – серед жінок. На початку поточного року Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що рак молочної залози обігнав рак легенів як найпоширенішу форму захворювання: у минулому році в світі було діагностовано 2,3 мільйона нових випадків. Найчастіше з цим викликом стикаються жінки після 50 років.

Відтак дані про те, що тривала робота на відкритому повітрі протягом багатьох років пов'язана з більш низьким ризиком раку грудей у ​​жінок після 50 років, варті уваги і подальшого вивчення. У публікації Дж. Педерсен та її колег, які досліджували дані Данського канцер-реєстру, йдеться про те, що жінки, котрі працюють на свіжому повітрі, мають на 11-17% менше шансів захворіти на рак грудей, ніж ті, хто зайнятий іншою діяльністю. За твердженням дослідників, цей ефект, можливо, пов'язаний з тим, що під час роботи на відкритому повітрі людина піддається більшому впливу сонячного світла, а це підвищує рівень вітаміну D, який може захистити від хвороби.

Попередні дослідження показують, що більш високий рівень вітаміну D в крові може бути пов'язаний з більш низьким ризиком раку грудей, але докази були непереконливі. Однак відповідно до нового дослідження вчені прийшли до висновку, що існує зворотний зв'язок між тривалим впливом сонячного світла і пізнім початком раку грудей.

Можливо, аспірин може допомогти в профілактиці раку печінки та інших органів травлення

Найбільший і всебічний на сьогоднішній день аналіз зв'язку між аспірином і раком травного тракту опублікований у 2020 році в провідному онкологічному журналі «Annals of Oncology». Його результати свідчать про зниження ризику різних видів раку від 22% до 38%. Аспірин знижує ризик розвитку декількох видів раку травного тракту, у тому числі тих, які майже завжди закінчуються летальним результатом, наприклад, раку підшлункової залози і печінки.

Дослідники, очолювані італійським доктором Христиною Бозетті, виявили, що регулярне вживання аспірину (не менше однієї-двох таблеток в тиждень) було пов'язано зі значним зниженням ризику розвитку ракових захворювань.

Дані підтверджують концепцію, згідно з якою більш високі дози аспірину пов'язані з великим зниженням ризику захворювання. Однак, аспірин викликає шлункові кровотечі, і про цей ризик теж не можна забувати. Вчені відзначають, що приймати аспірин слід тільки після консультації з лікарем. На призначення може вплинути стать, вік, сімейний анамнез й інші чинники ризику.

Важливо розуміти: лікарі не поспішають з остаточними висновками про те, що аспірин має застосовуватися як профілактичний засіб, оскільки у них поки немає розуміння механізму його впливу, а також немає остаточної оцінки негативних наслідків. У 2021 році, швидше за все, знадобляться нові дослідження.

Дослідники знайшли зв'язок вірусів папіломи людини і раку простати

Віруси папіломи людини (ВПЛ) – поширена група вірусів, які, як відомо, викликають рак шийки матки. Але вони також можуть відігравати важливу роль у розвитку раку простати, йдеться у публікації в журналі «Infectious Agents and Cancer». Велике дослідження 2020 року узагальнило результати 26 попередніх досліджень ВПЛ і їх зв'язку з раком простати. Учені констатують, що ВПЛ є не єдиним з багатьох патогенів, які були ідентифіковані при раку простати, але єдиним інфекційним патогеном, проти якого зараз розроблена вакцина – вона застосовується, в основному, у жінок.

Автори також виявили, що в країнах, де смертність від раку шийки матки була високою, смертність від раку простати також була високою, тоді як в країнах, де смертність від раку шийки матки була низькою, смертність від раку простати також була низькою. Дослідники припускають, що докази причинної ролі ВПЛ в розвитку раку простати досить переконливі, щоб сприяти розробці вакцини для запобігання цього захворювання. Правда, паралельно вони попереджають, що точні механізми того, як інфекція ВПЛ може привести до утворення раку простати поки не до кінця зрозумілі – але сама можливість створення чергового ефективного способу для порятунку багатьох життів вже обнадіює.

Дослідження, звичайно ж, вселяють оптимізм, але не скасовують головного – усвідомленого підходу до свого здоров'я. Будьте здорові і уважні до себе, а УНІКА завжди поруч.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз