Європротокол: застосовувати не можна боятися

Європротокол –  зручний сервіс, який застосовується у багатьох країнах, щоб спростити оформлення невеличких ДТП і подачу документів на виплату за «автоцивілкою». В Україні його дозволили застосовувати ще у 2011 році, а ось три роки тому з'явилася можливість оформлення електронного протоколу, нарівні з паперовим. З того часу популярність цієї опції зростає, але все-таки у водіїв залишається багато питань – як застосовувати її правильно? Микола Чудак, головний експерт департаменту врегулювання збитків СК УНІКА, допоможе розібратися у цьому питанні.

 

Що таке Європротокол і навіщо його заповнювати?

Європротокол - це бланк-додаток до поліса «автоцивілки», в якому можна описати обставини ДТП і перерахувати пошкодження потерпілого автомобіля. Його прямо на місці заповнюють водії-учасники ДТП.

Європротокол можна застосовувати в разі невеликих аварій, де не постраждали люди, щоб не викликати поліцію і не реєструвати ДТП в правоохоронних органах. Правильно оформленого і підписаного Європротоколу цілком достатньо, щоб ваша страхова компанія змогла прийняти рішення щодо врегулювання страхової події.

 

Наскільки популярний Європротокол?

За останній рік кількість оформлених Європротоколів в цілому по Україні зросла більше, ніж в 2,5 рази. Дуже стрімко зростає число заповнених електронних форм: якщо у 2019-му було оформлено 1 620 бланків, то в 2020 році –  вже 4 628.

У компанії УНІКА наразі кожне третє звернення застрахованих за «автоцивілкою» підтверджується Європротоколом, і більшість з них заповнюється саме в цифровому вигляді.

 

Коли можна заповнювати Європротокол, а не викликати поліцію?

Європротоколом можна скористатися за таких умов:

  • у ДТП немає потерпілих людей
  • усі водії-учасники дорожньої пригоди мають діючі поліси «автоцивілки»
  • учасники аварії дійшли згоди з приводу її обставин. Один з водіїв взяв на себе провину за подію або вина визнана обопільно, обома водіями
  • ніхто з учасників аварії не має ознак алкогольного, наркотичного сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів
  • передбачуваний розмір збитку не перевищує 50 000 гривень.

 

Як виглядає Європротокол?

Європротокол існує в двох варіантах. Перший – це паперовий бланк, він додається до договору страхування. Другий – електронний Європротокол, який можна заповнити онлайн прямо на сайті МТСБУ, Моторно- транспортного страхового бюро України: https://dtp.mtsbu.ua.

А ще електронний бланк можна заповнити за допомогою мобільного додатку «Мій поліс», яке створили в бюро приблизно рік тому. Для цього потрібно тільки заздалегідь встановити додаток на смартфон і завантажити туди дані свого поліса ОСЦПВ.

 

Коли заповнювати паперовий, а коли електронний Європротокол?

Це два абсолютно рівноправних варіанти. Ви можете заповнити Європротокол у тому форматі, який вам більше до вподоби. Є тільки одне обмеження для цифрового документа: при заповненні електронного Європротоколу обидва учасники ДТП мають бути застраховані в українських компаніях. Якщо у одного з водіїв виявиться поліс від іноземного страховика, то необхідно буде заповнити паперовий Європротокол або викликати поліцію.

І, звичайно, для оформлення електронного документа потрібно врахувати деякі технічні умови:

  • необхідний стійкий мобільний інтернет
  • у обох водіїв мають бути справні особисті телефони, куди прийде смс-повідомлення для підтвердження оформлення Європротоколу
  • обставини ДТП потрібно підтвердити фотографіями з місця аварії, тому телефон повинен бути оснащений камерою.

 

Чи можна помилятися в заповненні Європротоколу?

Не бажано, адже це все ж таки офіційний документ. При складанні паперового Європротоколу не можна вносити виправлення в уже написаний текст. Звичайно, в стані стресу після ДТП кожен з нас може допустити помилку. Навряд чи на ній будуть акцентувати увагу у вашій страхової компанії, але в краще не допускати помилок.

Перед відправкою електронного Європротоколу також варто перевірити точність інформації у всіх графах. Особливо уважним треба бути при заповненні даних про страхувальника: вони мають збігатися з даними в базі МТСБУ. Інакше система не зможе правильно ідентифікувати учасників аварії.

 

Я боюся помилитися в складанні Європротоколу. Як навчитися його заповнювати?

У паперовому Європротоколі містяться прості і наочні пояснення, що і де необхідно написати. Лайфхак: після покупки поліса «автоцивілки» знайдіть 15-20 хвилин і вивчіть цей бланк у спокійних умовах, без стресу. Тоді в разі ДТП імовірність помилки зведеться до мінімуму.

З електронним Європротоколом ще простіше. На сайті МТСБУ є спеціальний демо-формат, який дозволяє в режимі навчання пройти всі етапи його заповнення. Просто натисніть кнопку «Демо» на сайті https://dtp.mtsbu.ua і дотримуйтесь інструкцій.

 

У чому перевага електронного Європротоколу?

Якщо водій скористався електронним Європротоколом, то йому не потрібно відвідувати страхову компанію, як у випадку з паперовим бланком. При використанні системи «Електронний Європротокол» повідомлення страховим компаніям від учасників ДТП відправляються автоматично.

 

Ми викликали поліцію на місце аварії, а патрульні порадили нам скласти Європротокол і не фіксувати ДТП. Чи варто погоджуватися?

Якщо всі умови для складання Європротоколу виконані, то працівники поліції можуть запропонувати вам використати цей зручний сервіс і навіть надати консультативну допомогу в заповненні бланка. Але, звичайно, рішення завжди залишається за водієм. Якщо маєте сумніви – можна наполягати на прибутті правоохоронців, а якщо приводів для побоювань немає і хочеться заощадити час – Європротокол стане відмінним рішенням.