UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Європротокол: застосовувати не можна боятися

За останні 5 років у страхуванні з'явилося багато нових сервісів. Можна оформити trаvel-поліс онлайн, купити електронну «автоцивілку» і записатися на прийом до лікаря за допомогою чат-боту або мобільного додатку страхової компанії. через чат-бот з медичного страхування. А от якщо правильно використати Європротокол, то вдасться уникнути багатьох стресів і прискорити отримання виплати за ОСЦПВ. Сьогодні ми розповімо, як і коли варто його застосовувати.

Європротокол: застосовувати не можна боятися

Європротокол –  зручний сервіс, який застосовується у багатьох країнах, щоб спростити оформлення невеличких ДТП і подачу документів на виплату за «автоцивілкою». В Україні його дозволили застосовувати ще у 2011 році, а ось три роки тому з'явилася можливість оформлення електронного протоколу, нарівні з паперовим. З того часу популярність цієї опції зростає, але все-таки у водіїв залишається багато питань – як застосовувати її правильно? Микола Чудак, головний експерт департаменту врегулювання збитків СК УНІКА, допоможе розібратися у цьому питанні.

Що таке Європротокол і навіщо його заповнювати?

Європротокол - це бланк-додаток до поліса «автоцивілки», в якому можна описати обставини ДТП і перерахувати пошкодження потерпілого автомобіля. Його прямо на місці заповнюють водії-учасники ДТП.

Європротокол можна застосовувати в разі невеликих аварій, де не постраждали люди, щоб не викликати поліцію і не реєструвати ДТП в правоохоронних органах. Правильно оформленого і підписаного Європротоколу цілком достатньо, щоб ваша страхова компанія змогла прийняти рішення щодо врегулювання страхової події.

Наскільки популярний Європротокол?

За останній рік кількість оформлених Європротоколів в цілому по Україні зросла більше, ніж в 2,5 рази. Дуже стрімко зростає число заповнених електронних форм: якщо у 2019-му було оформлено 1 620 бланків, то в 2020 році –  вже 4 628.

У компанії УНІКА наразі кожне третє звернення застрахованих за «автоцивілкою» підтверджується Європротоколом, і більшість з них заповнюється саме в цифровому вигляді.

Коли можна заповнювати Європротокол, а не викликати поліцію?

Європротоколом можна скористатися за таких умов:

  • у ДТП немає потерпілих людей
  • усі водії-учасники дорожньої пригоди мають діючі поліси «автоцивілки»
  • учасники аварії дійшли згоди з приводу її обставин. Один з водіїв взяв на себе провину за подію або вина визнана обопільно, обома водіями
  • ніхто з учасників аварії не має ознак алкогольного, наркотичного сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів
  • передбачуваний розмір збитку не перевищує 50 000 гривень.

Як виглядає Європротокол?

Європротокол існує в двох варіантах. Перший – це паперовий бланк, він додається до договору страхування. Другий – електронний Європротокол, який можна заповнити онлайн прямо на сайті МТСБУ, Моторно- транспортного страхового бюро України: https://dtp.mtsbu.ua.

А ще електронний бланк можна заповнити за допомогою мобільного додатку «Мій поліс», яке створили в бюро приблизно рік тому. Для цього потрібно тільки заздалегідь встановити додаток на смартфон і завантажити туди дані свого поліса ОСЦПВ.

Коли заповнювати паперовий, а коли електронний Європротокол?

Це два абсолютно рівноправних варіанти. Ви можете заповнити Європротокол у тому форматі, який вам більше до вподоби. Є тільки одне обмеження для цифрового документа: при заповненні електронного Європротоколу обидва учасники ДТП мають бути застраховані в українських компаніях. Якщо у одного з водіїв виявиться поліс від іноземного страховика, то необхідно буде заповнити паперовий Європротокол або викликати поліцію.

І, звичайно, для оформлення електронного документа потрібно врахувати деякі технічні умови:

  • необхідний стійкий мобільний інтернет
  • у обох водіїв мають бути справні особисті телефони, куди прийде смс-повідомлення для підтвердження оформлення Європротоколу
  • обставини ДТП потрібно підтвердити фотографіями з місця аварії, тому телефон повинен бути оснащений камерою.

Чи можна помилятися в заповненні Європротоколу?

Не бажано, адже це все ж таки офіційний документ. При складанні паперового Європротоколу не можна вносити виправлення в уже написаний текст. Звичайно, в стані стресу після ДТП кожен з нас може допустити помилку. Навряд чи на ній будуть акцентувати увагу у вашій страхової компанії, але в краще не допускати помилок.

Перед відправкою електронного Європротоколу також варто перевірити точність інформації у всіх графах. Особливо уважним треба бути при заповненні даних про страхувальника: вони мають збігатися з даними в базі МТСБУ. Інакше система не зможе правильно ідентифікувати учасників аварії.

Я боюся помилитися в складанні Європротоколу. Як навчитися його заповнювати?

У паперовому Європротоколі містяться прості і наочні пояснення, що і де необхідно написати. Лайфхак: після покупки поліса «автоцивілки» знайдіть 15-20 хвилин і вивчіть цей бланк у спокійних умовах, без стресу. Тоді в разі ДТП імовірність помилки зведеться до мінімуму.

З електронним Європротоколом ще простіше. На сайті МТСБУ є спеціальний демо-формат, який дозволяє в режимі навчання пройти всі етапи його заповнення. Просто натисніть кнопку «Демо» на сайті https://dtp.mtsbu.ua і дотримуйтесь інструкцій.

У чому перевага електронного Європротоколу?

Якщо водій скористався електронним Європротоколом, то йому не потрібно відвідувати страхову компанію, як у випадку з паперовим бланком. При використанні системи «Електронний Європротокол» повідомлення страховим компаніям від учасників ДТП відправляються автоматично.

Ми викликали поліцію на місце аварії, а патрульні порадили нам скласти Європротокол і не фіксувати ДТП. Чи варто погоджуватися?

Якщо всі умови для складання Європротоколу виконані, то працівники поліції можуть запропонувати вам використати цей зручний сервіс і навіть надати консультативну допомогу в заповненні бланка. Але, звичайно, рішення завжди залишається за водієм. Якщо маєте сумніви – можна наполягати на прибутті правоохоронців, а якщо приводів для побоювань немає і хочеться заощадити час – Європротокол стане відмінним рішенням.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз