UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Світ без нюансів. Що викликає втрату нюху і як на це реагувати?

Ось уже декілька років 27 лютого в світі відзначається День інформованості про аносмію – втрату нюху. Зараз багато хто знає, що це одна з ознак коронавірусної інфекції. Але у цього стану існують й інші причини.

Світ без нюансів. Що викликає втрату нюху і як на це реагувати?

Що потрібно знати і робити, якщо чутливість до запахів раптово пропала або знизилася? До якого лікаря звертатися і на що ще звернути увагу? Відповідають експерти медичного асистансу УНІКА.

Що таке аносмія?

Аносмія – повна втрата нюху. Крім такого стану, зустрічається ще й гіпосмія – це часткова втрата нюху, зниження його гостроти. Також зустрічається паросмія, коли людина відчуває запахи, яких насправді немає.

Важливо: не слід плутати аносмію з толерантністю до сильних запахів – коли при тривалому контакті з якимось вираженим ароматом втрачається здатність відчувати саме його. При цьому чутливість до інших речовин, що мають виражений запах, не пропадає.

Чому втрачається здатність відчувати запахи?

За різними оцінками, приблизно від 15 до 25% всіх випадків повної або часткової втрати нюху пов'язані з перенесеними вірусними інфекціями. У більшості таких випадків нюх поступово відновлюється.

Втрата здатності відчувати запахи може бути викликана й іншими причинами. На жаль, серед них є і досить серйозні захворювання:

  • набряк і застійні явища у слизовій оболонці носа при застуді та алергічному риніті – іноді затяжне запалення викликає навіть рубці на нюховому епітелії;
  • непрохідність носових ходів, наприклад, при поліпах або викривленні перегородки носа;
  • вдихання токсичних речовин (оксид вуглецю, акрилати, розчинники);
  • травми голови – за нюх відповідає скронева та частково лобова частка кори головного мозку, але втратити нюх можна навіть сильно вдарившись потилицею. Також запахи зникають при переломі одного з відділів решітчастої кістки;
  • деякі види пухлин головного мозку;
  • дегенеративні захворювання нервової системи, в тому числі хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера.

Важливо: здатність відчувати запахи також знижується з віком, навіть якщо у людини немає серйозних захворювань. Але в цьому випадку нюх не зникає повністю, а тільки знижується. Не дуже добрі справи зі сприйняттям запахів і у курців, які постійно обпалюють слизову носа димом. При відмові від куріння чутливість повертається.

Чому виникає аносмія при коронавірусі?

Цей симптом буває одною з перших ознак коронавірусної інфекції на тлі незначного підвищення температури. Хворі зазвичай не мають вираженої нежиті і утрудненого дихання носом, тому втрата запахів стає для них несподіванкою і лякає.

Причини аносмії при коронавірусі вивчені ще не до кінця. Вчені вважають, що подібна реакція організму може бути пов'язана з ураженням Sars-CoV-2 епітелію носоглотки, а саме келихоподібних клітин. Вірус з'єднується з рецепторами цих клітин і таким чином проникає глибше. Уражені коронавірусом клітини перестають виділяти слиз, який, в свою чергу, потрібен для отримання інформації від одорантів – речовин, які відповідають за запахи. Інші припускають, що вірус вражає нерви в тому числі і відповідають за нюх. Але однозначного пояснення поки немає.

Важливо: як би там не було, позитивний момент в тому, що, за останніми даними, аносмія при коронавірусі є сприятливим прогностичним симптомом – її поява свідчить про велику імовірність легкого або середньо-легкого перебігу хвороби. За різними оцінками, втрата нюху зустрічається у 65-70% всіх хворих.

Що робити, якщо у мене пропав нюх?

Як і при більшості симптомів, першим кроком має бути звернення до сімейного лікаря. Якщо йдеться про легку нежить, а втрата нюху пов'язана з набряком слизової носа, де зосереджені «нюхові віїчки», то з одужанням минають і скарги.

Якщо є підозра на коронавірус, то існує чіткий алгоритм постановки діагнозу і медичної допомоги, про який також розповість сімейний лікар

Важливо: в окремих випадках сімейний лікар може скерувати на консультацію до отоларинголога (ЛОР) або отоневролога. Ці фахівці можуть призначити додаткові дослідження, наприклад, МРТ-діагностику головного мозку або КТ пазух носа, або ж направити на ольфактометрію – перевірку рівня чутливості до запахів.

Я давно перехворів на СOVID-19, але чутливість до запахів поки не повернулася. Що робити?

Перш за все, не хвилюватися. Запахи при коронавірусі можуть зникати на період від кількох днів до місяців. Також хворі скаржаться на тривалі спотворення запахів: їм усюди ввижається хімічний, кукурудзяний або дріжджовий аромат. В окремих джерелах зустрічається інформація про пацієнтів, які не відчувають запахи через 10-11 місяців після COVID-19. Лікарі радять просто запастися терпінням – швидкість відновлення слизової оболонки і нервових закінчень є індивідуальною. А щоб активізувати цей процес, лікарі радять такі прийоми.

  1. Забезпечте достатню вологість повітря. Часто через сухість повітря в приміщенні проблеми з нюхом бувають і у абсолютно здорових людей.
  2. Час від часу можна промивати ніс солоною водою. Полоскання носа є особливо ефективним для людей, які страждають на захворювання носових пазух або алергію – воно допомагає зменшити набряк і запалення, викликані цими станами. Але його рекомендують всім, незалежно від причини втрати нюху. Можна приготувати розчин самому, а можна застосовувати аптечний.
  3. Тренуйте нюх. Експериментальним вважається метод «навчання нюху», який досліджує Карл Філпотт, професор ринології та олфактології Університету Східної Англії. За його словами, багаторазовий короткочасний вплив запахів потенційно може принести користь людям, постраждалим від втрати нюху, особливо тим, хто втратив його в результаті зараження коронавірусом.

Важливо: для початку тренування пропонується обрати аромати, які представляють чотири категорії запахів: квітковий, фруктовий, пряний і смолистий. Але можна взяти будь-які знайомі вам предмети з яскраво вираженим запахом, що є вдома і які вам подобаються – шматочки лимона і апельсина, мускатний горіх, гвоздику, м'яту, евкаліпт, мелену каву, кокос і ваніль. Звичайно, у вас не повинно бути алергії на ці речовини. Кожен предмет треба помістити в окрему баночку і вдихати з неї аромат 2-3 рази, роблячи звичайні вдихи. Після цього п'ять хвилин дихайте звичайним повітрям, а потім переходьте до наступного запаху. В ідеалі потрібно робити таке тренування вранці і ввечері.

Сподіваємося, ця інформація буде корисною, але при цьому ніколи не стане вам в нагоді на практиці. Бажаємо бути здоровими і відчувати світ у всьому багатстві його фарб, смаків, звуків і запахів!

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз