Ви мене чуєте? Про що важливо згадати у Всесвітній день вуха і слуху

Це день щорічно відзначається третього березня, тому у сьогоднішньому блозі ми пропонуємо поговорити про профілактику хвороб вуха і системи слуху. Як завжди, експерти медичного асистансу УНІКА поділилися важливою статистикою і лайфхаками, які допоможуть зберегти здоров'я.

 

Проблеми зі слухом рідкість або нова норма?

Згідно з дослідженнями ВООЗ, у світі більше 460 мільйонів осіб, або 6% населення, живуть з повною або серйозною втратою слуху, яка спричиняє інвалідність. Очікується, що до 2050 року їх число збільшиться майже вдвічі і наблизиться до мільярда.

На жаль, проблема втрати слуху – це не тільки питання похилого віку. Лише 35% людей, що мають серйозні проблеми зі слухом, старші за 64 роки.

При цьому 34 мільйони дітей страждають від різних форм втрати слуху, а ще понад 1 мільярд людей у ​​віці від 12 до 35 років ризикують пошкодити свій слух через чинники зовнішнього середовища.

Важливо: головний фактор ризику для слуху, з яким молоді люди зіткнуться у майбутньому, – це гучні звуки міського, технологічного шуму, особливо у місцях відпочинку й розваг.

 

Які з органів слухової системи найбільш вразливі?

Якщо узагальнювати, то наша слухова система складається з чотирьох основних елементів:

  • зовнішнє вухо, яке вловлює звукові хвилі і направляє їх у середнє вухо,
  • барабанна перетинка – саме вона передає коливання із зовнішнього вуха до середнього,
  • середнє вухо перетворює коливання повітря в коливання рідини, яка наповнює внутрішнє вухо. Крім того, саме цей орган відповідає за рівновагу нашого тіла в просторі;
  • внутрішнє вухо, точніше, його основна частина, равлик, перетворює механічні коливання в електричні сигнали, які доступні нашому мозку і передаються туди по слуховому нерву.

Кожна частина цієї системи по-своєму вразлива. Але найчастіше проблеми зі слухом починаються з недостатньо пролікованих запальних захворювань зовнішнього вуха і носоглотки – отитів, євстахеїтів та інших схожих хвороб.

Важливо: крім інфекційних захворювань, проблеми зі слухом може спровокувати неправильна гігієна слуху – починаючи від агресивного використання ватних паличок і закінчуючи надмірним захопленням гучною музикою. Не варто довіряти «народним методам» лікування, які рекомендують щось закапувати в вухо, або гріти його без показань лікаря – наслідки можуть бути важко передбачувані.

 

Що робити, якщо слух знизився?

Зазвичай первинне зниження слуху не надто помітне. І, на жаль, багато людей схильні ігнорувати деякі симптоми, наприклад, труднощі з розрізненням окремих звуків – високих або низьких, коли в кімнаті шумно, проблеми з чутністю дитячих або жіночих голосів, бажання постійно збільшувати гучність звуку в гаджетах.

Не обов'язково проблема зі зниженням гостроти слуху може бути серйозною. Можливо, в зовнішньому вусі просто утворився сірчаний корок – і тоді це питання вирішується лікарем-отоларингологом буквально за 10 хвилин прийому. Але, безумовно, бувають і більш серйозні причини. Якщо ви помітили втрату слуху, неодмінно зверніться до лікаря і пройдіть обстеження, щоб з'ясувати справжню причину проблем.

Важливо: оптимальний формат – не чекати тривожних симптомів, а проходити регулярну оцінку гостроти слуху у ЛОР-лікаря. Радимо робити це щорічно в дитинстві і юності, до 18 років; не рідше одного разу на 5 років у дорослому віці, допоки вам не виповниться 50 років; кожні 3 роки після 50-річного ювілею.