UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Ви мене чуєте? Про що важливо згадати у Всесвітній день вуха і слуху

Спів птахів вранці, сміх дітей або шелест весняного листя на вітру – звичні звуки, яких ми часто не помічаємо. Але наш слух – дуже важлива і тендітна система, до якої не можна ставитися легковажно. Щоб нагадати про це, ВООЗ заснувала Всесвітній день вуха і слуху.

Ви мене чуєте? Про що важливо згадати у Всесвітній день вуха і слуху

Це день щорічно відзначається третього березня, тому у сьогоднішньому блозі ми пропонуємо поговорити про профілактику хвороб вуха і системи слуху. Як завжди, експерти медичного асистансу УНІКА поділилися важливою статистикою і лайфхаками, які допоможуть зберегти здоров'я.

Проблеми зі слухом рідкість або нова норма?

Згідно з дослідженнями ВООЗ, у світі більше 460 мільйонів осіб, або 6% населення, живуть з повною або серйозною втратою слуху, яка спричиняє інвалідність. Очікується, що до 2050 року їх число збільшиться майже вдвічі і наблизиться до мільярда.

На жаль, проблема втрати слуху – це не тільки питання похилого віку. Лише 35% людей, що мають серйозні проблеми зі слухом, старші за 64 роки.

При цьому 34 мільйони дітей страждають від різних форм втрати слуху, а ще понад 1 мільярд людей у ​​віці від 12 до 35 років ризикують пошкодити свій слух через чинники зовнішнього середовища.

Важливо: головний фактор ризику для слуху, з яким молоді люди зіткнуться у майбутньому, – це гучні звуки міського, технологічного шуму, особливо у місцях відпочинку й розваг.

Які з органів слухової системи найбільш вразливі?

Якщо узагальнювати, то наша слухова система складається з чотирьох основних елементів:

  • зовнішнє вухо, яке вловлює звукові хвилі і направляє їх у середнє вухо,
  • барабанна перетинка – саме вона передає коливання із зовнішнього вуха до середнього,
  • середнє вухо перетворює коливання повітря в коливання рідини, яка наповнює внутрішнє вухо. Крім того, саме цей орган відповідає за рівновагу нашого тіла в просторі;
  • внутрішнє вухо, точніше, його основна частина, равлик, перетворює механічні коливання в електричні сигнали, які доступні нашому мозку і передаються туди по слуховому нерву.

Кожна частина цієї системи по-своєму вразлива. Але найчастіше проблеми зі слухом починаються з недостатньо пролікованих запальних захворювань зовнішнього вуха і носоглотки – отитів, євстахеїтів та інших схожих хвороб.

Важливо: крім інфекційних захворювань, проблеми зі слухом може спровокувати неправильна гігієна слуху – починаючи від агресивного використання ватних паличок і закінчуючи надмірним захопленням гучною музикою. Не варто довіряти «народним методам» лікування, які рекомендують щось закапувати в вухо, або гріти його без показань лікаря – наслідки можуть бути важко передбачувані.

Що робити, якщо слух знизився?

Зазвичай первинне зниження слуху не надто помітне. І, на жаль, багато людей схильні ігнорувати деякі симптоми, наприклад, труднощі з розрізненням окремих звуків – високих або низьких, коли в кімнаті шумно, проблеми з чутністю дитячих або жіночих голосів, бажання постійно збільшувати гучність звуку в гаджетах.

Не обов'язково проблема зі зниженням гостроти слуху може бути серйозною. Можливо, в зовнішньому вусі просто утворився сірчаний корок – і тоді це питання вирішується лікарем-отоларингологом буквально за 10 хвилин прийому. Але, безумовно, бувають і більш серйозні причини. Якщо ви помітили втрату слуху, неодмінно зверніться до лікаря і пройдіть обстеження, щоб з'ясувати справжню причину проблем.

Важливо: оптимальний формат – не чекати тривожних симптомів, а проходити регулярну оцінку гостроти слуху у ЛОР-лікаря. Радимо робити це щорічно в дитинстві і юності, до 18 років; не рідше одного разу на 5 років у дорослому віці, допоки вам не виповниться 50 років; кожні 3 роки після 50-річного ювілею.

 

Більше інформації

Як ще можна попередити проблеми зі слухом?

За різними оцінками, до 60% випадків втрати слуху в юному віці можна запобігти. Статистика по дорослим захворюванням не так оптимістична, але все ж таки більшості серйозних проблем можна уникнути, якщо виконувати декілька простих правил. 

1. Стежте за гучністю.

Сьогодні знайдеться небагато людей, які не користуються навушниками або гарнітурою. В умовах пандемії дорослі і діти годинами змушені брати участь в онлайн-діалогах або слухати доповіді та лекції під час роботи і навчання. Всі знають, що надмірна гучність шкідлива, але в навушниках буває складно визначити, що звук занадто гучний.

Звичайно, виробники зазвичай обмежують допустиму гучність навушників до максимально прийнятних 85 дБ, адже звуковий вплив у 90 дБ протягом чотирьох годин може призвести до постійної втрати слуху. Але все ж таки не можна гарантувати, що деякі навушники можуть давати і більшу гучність. Для порівняння, звичайна розмова – це гучність приблизно в 60 децибел.

Важливо: пам'ятайте, що існує таке явище, як втома слуху – довге прослуховування мови і музики в навушниках викликає відчуття, що звуки стали тихішими. І тоді «на автоматі» хочеться додати гучності, хоча правильним рішенням було б зняти навушники і перепочити. Тому висновок простий – ніколи не включайте навушники на максимальну гучність і частіше відпочивайте від цього гаджету. 

2. Бережіться технологічного шуму.

Будь-яке велике і жваве місто – це галасливе середовище, шкідливе для слуху. Тут бувають не тільки гучні звуки, а й інфразвуки, які ми не усвідомлюємо, та вони негативно впливають на наш стан. Сильний тиск на слух чинять звуки виробництва, будівництва і транспортних мереж – автотрас, залізниць та прилеглих аеропортів. Тому в Європі та й в Україні все частіше встановлюють шумопоглинаючі екрани уздовж найжвавіших маршрутів.

Важливо: що робити, якщо ви живете в районі зі значним шумовим забрудненням, а шумопоглинаючі конструкції поки що не встановлені? Тут можливі різні рішення – від посилення звукоізоляції в квартирі під час чергового ремонту до покупки беруш або навушників із шумовим пригніченням. 

3. Відмовтеся від агресивної гігієни вух.

Всупереч своїй популярності, ватна паличка – поганий помічник в питаннях гігієни вух. Невмілі рухи паличкою можуть пошкодити барабанну перетинку, а частини палички залишитися всередині вуха. Зарубіжна статистика свідчить, що травми вуха через ватні палички з 1990 по 2010 роки отримали понад 260 000 дітей віком до 18 років. Статистики по постраждалим дорослим ми не знайшли, але навіть звернення до нашого ассистансу доводять, що такі випадки зустрічаються не так вже й рідко.

Важливо: чистка вух – це, перш за все, гігієна вушної раковини, а ось зі слуховим проходом важливо не перестаратися. Пам'ятайте, що більша частина сірки видаляється з вуха самостійно, в процесі жування. А якщо є сумніви або відчуття сірчаної пробки, краще звернутися до лікаря.

4. І знову згадайте про ЗСЖ.

Не всі знають, але високий тиск і цукровий діабет – це чинники ризику втрати слуху. Часто ці проблеми можна усунути на початковій стадії, скорегувавши вагу і фізичні навантаження. Також до факторів ризику погіршення слуху відноситься хронічний або інтенсивний короткочасний стрес. Погіршується слух і при довгому вживанні алкоголю і палінні – це пов'язано із загальною токсичною дією спирту і нікотину, через які погіршується кровопостачання головного мозку.

Висновок: у здоровому тілі – здоровий слух. Так-так, з кожним записом у цьому блозі ми все більше переконуємося і хочемо переконати вас, що загальне зміцнення організму, правильне харчування і здорові фізичні навантаження варто зробити своїм стилем життя. Бувайте здорові!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз