UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Медичні аналізи. Що потрібно знати

Тема медичних аналізів активно обговорюється в останні дні, і нам теж є, що сказати. По-перше, аналізи варто здавати усім людям, особливо після 35 років. По-друге, робити це потрібно не перед дебатами, а хоча б раз на рік, планово. Аналізи – єдиний метод перевірки свого здоров'я, ранньої діагностики хвороб і перший крок до вирішення можливих медичних проблем. Що, коли і як здавати?

Медичні аналізи. Що потрібно знати

У тих, хто стежить за своїм здоров'ям, питання, навіщо планово здавати аналізи, навіть не виникає. І дорослим, і дітям рекомендується здавати їх 1 раз на рік, якщо немає тривожних симптомів. Але ось список аналізів відрізняється – у залежності від віку та наявності хронічних проблем зі здоров'ям. Найбільш повний пакет аналізів призначає сімейний лікар, а ось загальні рекомендації для тих, кому вже виповнилося 30-35 років, ми навели нижче.

Які аналізи варто здавати щорічно?

• Загальний аналіз сечі – він виявляє відхилення у роботі нирок і сечовивідних шляхів.
• Клінічний аналіз крові з розгорнутою лейкоцитарною формулою показує загальний стан організму. Він дозволяє оцінити ризики тромбозів і анемії, здатність крові насичувати організм киснем, а також показує, чи немає в організмі запалення, або інших прихованих проблем – з кістковим мозком та імунітетом.
• Біохімічний аналіз крові дає розширену інформацію про роботу різних систем організму. У нього входять різні показники: наприклад, загальний білок, сечовина і креатинін показують, як працюють нирки; білірубін і його фракції, а також трансамінази розкажуть про стан печінки та обміну речовин.
• Ліпідограма – це тест на рівень холестерину в крові, і його також варто проводити щорічно. Тут вимірюється загальний рівень, а також співвідношення «поганого» і «хорошого» холестерину. Цей аналіз дуже важливий, тому що з віком холестеринові бляшки в судинах можуть з'явитися у кожного і несподівано призвести до інфаркту або інсульту. Всупереч стереотипам, високий холестерин буває навіть у струнких молодих людей, які правильно харчуються і ведуть здоровий спосіб життя. Тому регулярна перевірка не зашкодить.
• Аналіз на глікований гемоглобін. Не зашкодить нікому, особливо тим, хто входить до групи ризику за діабетом 2 типу (ми писали про діабет ось тут). Найпростіший метод – це експрес-смужки, які видають результат про наявність цукру за хвилину. Більш поглиблений аналіз крові на глікований гемоглобін більш інформативний, якщо йдеться про так званий перед-діабет. Цей аналіз дуже важливий, адже на початкових стадіях діабету 2 типу можна нормалізувати рівень цукру без ліків – за рахунок способу життя і харчування.

Як правильно здавати аналізи?

Показники крові можуть істотно змінюватися протягом дня, тому рекомендується всі аналізи здавати в ранкові години і строго натщесерце. За 1-2 години до здачі аналізу крові треба утриматися від куріння, пити можна тільки негазовану воду. Іноді допускається здача аналізів в денні та вечірні години, через 4-5 годин після останнього прийому їжі.

Що потрібно зробити напередодні здачі крові?

За день до походу в лабораторію необхідно виключити алкоголь. Хоча б за 12 годин варто відмовитися від страв з високим вмістом жирів – наприклад, від вершкового масла, тістечок, свинини.

За 2-3 години до здачі аналізів не рекомендується фізичне напруження – біг, швидкий підйом по сходах, емоційне збудження і хвилювання також можуть позначитися на результатах. За 15 хвилин до здачі крові рекомендується присісти, відпочити, заспокоїтися. Не слід здавати кров для лабораторного дослідження одразу після фізіотерапевтичних процедур, масажу, МРТ, УЗД-дослідження та інших медичних процедур.

Що робити з отриманими результатами?

Як мінімум, не намагатися розшифрувати їх самостійно, за допомогою порад з Інтернету. Оптимальний варіант – консультація з вашим сімейним лікарем, особливо якщо отримані результати викликають занепокоєння. Якщо ж усе в межах норми, така консультація теж не буде зайвою. Лікар порадить, як підтримувати своє здоров'я, щоб і в наступному році радіти гарним показникам.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз