Захищаємо оселю та власний бізнес: що актуально восени

Фактори ризику для житла та бізнес-майна восени

Загалом усі ризики для майна, які ми розглянемо, характерні не лише для осінньої пори, але зміна зовнішніх умов може їх суттєво підвищувати.  

  • Несприятлива погода. Сильний дощ може спричинити підтоплення фундаменту та першого поверху будинку. Також вразливим до тривалих осінніх злив є покриття дахів, звідки вода може просочуватися всередину та на нижні поверхи. Опадаюче листя часто забиває водостоки, що призводить до пошкодження будівель водою та росту плісняви. Напіввідчинені вікна можуть не витримати поривів вітру під час буревію, теж саме стосується дерев та гілок, що падають на будинок. Усе це може завдати значної шкоди майну.

 

Як зменшити ризик: вирушаючи зранку на роботу, щільно зачиняйте вікна та двері балконів; подбайте про ремонт даху та прочистку водостоків; повідомляйте про аварійні дерева біля вашого будинку у спеціалізовані служби або до ОСББ/ЖЕК.

  • Аварії в системах опалення та водогонах. Восени стається більше аварій водогінних та теплових мереж, які в більшості міст зношені. По-перше, запускається централізоване опалення, що є тривалим процесом. По-друге, серйозні аварії на ТЕЦ внаслідок ворожих обстрілів та перекриття систем тепло- та водопостачання можливі протягом усієї осені та зими. Наслідками може бути розгерметизація труб всередині будинків через гідравлічний удар або навіть замерзання води у батареях опалення.

 

Як зменшити ризик: перекривайте вхідні вентилі водогону, коли надовго залишаєте оселю; встановіть редуктори тиску на вході в квартирну водогінну мережу; при заміні радіаторів на нові перевагу віддавайте моделям з підвищеною корозійною стійкістю та високим робочим тиском.    

  • Пожежі та вибухи. Навіть у мирні часи пожежна небезпека зростає восени через використання опалювальних приладів та камінів. Під час війни ми маємо справу із атаками на енергетичну інфраструктуру, і намагаємося захиститися від наслідків, щоб зберегти тепло та електрику в оселі. Купуємо акумулятори, бензинові генератори, газові пальники, пічки. Але вся ця техніка вимагає суворого дотримання заходів безпеки, інакше наслідки можуть бути сумними як для мешканців вашої квартири, так і для сусідів. Пальники, генератори та «буржуйки» можуть спричинити пожежу, вибух, або стати причиною отруєння чадним газом.

 

Як зменшити ризик: купуйте лише сертифіковані пристрої в офіційних магазинах виробників; дотримуйтесь техніки безпеки (не встановлюйте генератори в житлових приміщеннях, забезпечте ефективну вентиляцію, тримайте газові балони подалі від джерел тепла тощо); встановіть в квартирі або іншому приміщенні, де використовується термообладнання, детектори диму та чадного газу, які вчасно попередять про небезпеку.        

 

Фінансовий захист у різних ситуаціях

До яких би профілактичних заходів ми не вдавалися, все ж зменшити ризики до нуля нереально. Отже, треба шукати більш серйозний захист – ним є страхування. Переваг страховий поліс має чимало. По-перше, це комплексний захист одразу від багатьох ризиків. По-друге, страховка дозволяє отримати виплату, яка у більшості випадків покриє ваші збитки. Нарешті, зручність користування продуктом: онлайн-оформлення та можливість придбати поліс, навіть якщо ви перебуваєте в іншому місті чи за кордоном. 

 

Страхування приватного житла. Ця програма передбачає захист вашої квартири або приватного будинку від пошкоджень внаслідок цілої низки факторів: пожежі, вибуху, стихійного лиха, крадіжки тощо. Застрахувати можна не лише нерухомість (стіни, ремонт, оздоблення, комунікації), а й рухоме майно (техніку, меблі). Також поліс може покривати відповідальність перед сусідами на випадок, якщо ви затопите їхнє помешкання або воно буде пошкоджено внаслідок пожежі чи вибуху у вашій квартирі.   

Найпопулярнішою сьогодні є експрес-страховка житла. Вона укладається онлайн, без огляду об'єкта та опису майна. Вам треба лише вибрати один із варіантів фіксованої суми покриття, в межах якої страховик несе відповідальність у разі настання події.

 

Страхування комерційної нерухомості. Для малого та середнього бізнесу УНІКА пропонує спеціалізовану програму захисту «Власна справа Light». Вона призначена для захисту активів підприємців у сегменті послуг та роздрібної торгівлі: невеличких магазинів, кав'ярень, перукарень, косметичних салонів, стоматологічних кабінетів тощо. В холодну пору року на таких об’єктах найчастіше трапляються пожежі та вибухи побутового газу. Не менш розповсюджене биття вікон внаслідок стихії або вандалізму. У покриття також входить пошкодження водою внаслідок розриву комунікацій, і навіть наїзд на застраховане майно транспортних засобів, що актуально для перших поверхів.

Страховка УНІКА захищає, по-перше, саме приміщення: стіни та оздоблення. По-друге, скляні елементи: вікна, двері, перегородки, вивіски, вітрини. По-третє, наявне обладнання  (холодильники, кава-машини тощо), меблі, товари. Окрім майна, можна застрахувати відповідальність перед третіми особами.

 

Лайфхаки щодо користування та економії

При страхуванні домашнього майна:

 

Уважно читайте умови договору страхування. Зверніть увагу на суму страхової виплати, перелік страхових випадків, а також на обмеження та винятки. Зокрема перевірте, чи покриває страховка не лише стіни та ремонт, а й рухоме майно (меблі, техніку).

 

Заощаджуйте розумно. Оптимальний шлях до дешевшого полісу ­– застосування франшизи, тобто частки збитку, яка не компенсується страховиком. У цьому разі дрібні пошкодження доведеться ліквідовувати самостійно. Втім, придбати банку фарби, щоб прибрати пляму на стелі, не складно і самому.  

При страхуванні бізнесу:

 

Зважайте на терміни виплати. Більшість приватних підприємців вкладають у свою справу власні кошти, а не запозичені. Тому ризикують буквально усім, адже, наприклад, у разі сильної пожежі бізнес надовго зупиняється, а приміщення потребує термінового та коштовного ремонту для відновлення. І тут рятує швидка страхова виплата. За полісом  «Власна справа Light» клієнт впродовж п'яти днів отримує компенсацію від 500 тисяч до 2 млн грн (залежно від обраного варіанту програми) на відновлення бізнесу.

 

Подумайте про страхування відповідальності, яка може виникнути перед третіми особами. Це особливо актуально, якщо ваш об’єкт розташований в житловому будинку, ТРЦ або бізнес-центрі. Пожежа або витік води у вашому приміщенні може пошкодити сусідні магазини, офіси або квартири – збитки бувають значними.

 

Подбайте про себе. Наше здоров’я потребує турботи та захисту не менше, ніж бізнес та майно. Як свідчить досвід клієнтів УНІКА, медичне страхування допоможе пройти холоди без зайвих витрат на лікування та забезпечить обслуговування в найкращих клініках.     

Як у нашому приватному житті, так і у діловій сфері страхування майна є важливим елементом захисту. Тому не нехтуйте цим фінансовим інструментом, який допоможе компенсувати витрати на відновлення майна в разі пошкодження. Бажаємо миру вашій оселі та процвітання бізнесу!