UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Як працює страхування життя

У житті може статися багато неочікуваних подій, і кожен з нас хотів би завжди бути у безпеці. Страхування життя є універсальним інструментом для вирішення багатьох соціальних завдань. Насамперед, це матеріальне забезпечення особи після досягнення пенсійного віку чи у випадку втрати дієздатності через нещасний випадок. На Заході, наприклад, виплати за довгостроковими договорами страхування складають основу доходу громадян пенсійного віку.

Як працює страхування життя

Тож розберімося в основних термінах:

  • Страхувальник — це людина, яка купує страхування для себе або для іншої особи.
  • Страховик — юридична особа, яка здійснює страхування.
  • Накопичувальне страхування — акумулювання коштів клієнта і виплата повної суми накопичень після закінчення строку дії договору. У разі настання страхового випадку виплачується вся страхова сума, яка часто значно перевищує суму внесків.

Ризики, які зазвичай покривають накопичувальні програми страхування життя:

  • дожиття до певного терміну (закінчення дії договору страхування);
  • смерть (може бути «з будь-якої причини»);
  • смерть у результаті нещасного випадку (страхова сума подвоюється);
  • інвалідність.

Ризикова система страхування — це періодичні невеликі внески та значна разова виплата у разі настання страхового випадку.

Переваги страхування життя здаються очевидними:

1. Це фінансовий захист життя і здоров'я.
Страхування дозволяє бути впевненими, що раптове погіршення стану здоров'я через хворобу або нещасний випадок не обернеться фінансовим крахом для застрахованого чи його родини. Страховик оперативно здійснить страхову виплату, визначену договором страхування. Це повинно допомогти клієнту отримати потрібну і своєчасну медичну допомогу, а також компенсувати тимчасову відсутність звичного доходу і підтримати гідний рівень життя.

2. Це може бути заощадженнями на пенсію.
Поліс страхування життя передбачає отримання гарантованих виплат після закінчення терміну дії договору, а також додатковий інвестиційний дохід, що нараховує компанія за результатами своєї діяльності. Завдяки таким програмам пенсійного страхування формується капітал для додаткових пенсійних виплат протягом запланованого заздалегідь періоду. Застрахована особа може самостійно визначити розмір своєї майбутньої пенсії ще в момент укладання договору.

3. Страхові виплати, що можуть у рази перевищувати страхові внески, дозволять покрити усі незаплановані витрати.

4. Страхові виплати за ризиками програми страхування, які ви обрали (від нещасного випадку, страхування від небезпечних захворювань тощо), або виплати за будь-якими іншими додатковими програмами, не зменшують страхову суму, яка буде гарантовано виплачена за фактом дожиття клієнта до закінчення терміну страхування.

5. Ви можете обрати опцію звільнення від сплати внесків у разі постійної повної працездатності. Тоді страхувальник звільняється від сплати подальших внесків, а договір страхування продовжує діяти в повному обсязі.

6. Внески за договором страхування можна оплачувати одразу або вносити зі зручною періодичністю: щорічно, раз на пів року або щоквартально. Подібна періодичність дозволяє клієнту, почавши з невеликих сум, систематично накопичувати серйозний капітал без шкоди для власного бюджету.

7. Люди, які уклали договір добровільного накопичувального страхування життя на строк не менше, ніж 5 років, мають право на повернення від держави податкової знижки у розмірі до 18% від суми сплачених за рік внесків. Ця процедура є досить простою: достатньо подати до податкової інспекції декларацію про доходи за минулий рік, копію договору та копії квитанцій, — тільки це автоматично дає прибутковість у розмірі 18% річних.

8. Згідно з чинним законодавством України, права на отримання страхової виплати не конфіскуються і не підлягають арешту, не діляться при розлученні. Усе це вигідно відрізняє цю програму від інших фінансових накопичень.

9. Якщо застрахована людина відходить з життя — це є страховим випадком, передбаченим договором. Виплату в цьому випадку отримує той, кого сам страхувальник обрав вигодонабувачем, або його спадкоємці, якщо вигодонабувача не було зазначено. Причому страхова компанія у разі смерті застрахованої особи виплачує те, що клієнт планував накопичити до кінця дії договору, а не те, що він встиг накопичити до цього страхового випадку.

10. У разі смерті застрахованого страхова сума виплачується вигодонабувачеві або спадкоємцям (якщо вигодонабувач не вказаний) у строк до 14 робочих днів з моменту надання необхідного пакету документів у страхову компанію.

11. Діяльність страхових компаній підконтрольна Регулятору, який стежить за тим, щоб страхові компанії неухильно дотримувалися вимоги законодавства. Що робить страхування вигідним інструментом накопичення грошей. Крім того, можливості інвестування, яке здійснюють страхові компанії, закріплені законодавчо. До вкладення коштів пред'явлені дуже жорсткі вимоги, тому можливість банкрутства компанії практично виключена.

Схема страхування така:

страхові компанії накопичують кошти своїх клієнтів, які сплачують їх на підставі договорів страхування, і у разі настання страхового випадку компанії виплачують компенсацію. Кошти клієнтів, що знаходяться на рахунках страхової компанії, увесь час «працюють», тим самим додатково збільшуючи розмір майбутньої виплати.
Ми сплачуємо кожен наступний платіж страховій компанії, плануючи прибутковість, наче від банківського депозиту. Але головне, заради чого ми страхуємо життя, — це не власне збагачення, а піклування про майбутнє своїх рідних, родичів і близьких у разі непередбаченого випадку. Тож страхування життя — це не заробіток. Це довгострокова інвестиція з вашим захистом і гарантія допомоги вашим родичам у важких ситуаціях.

Тарифи накопичувального страхування життя залежать від багатьох факторів:

  • Вік (чим молодший страхувальник, тим нижчий тариф).
  • Стать (у жінок тариф нижчий, ніж у чоловіків).
  • Набір ризиків і програми страхування (виключно ризик смерті, пенсія, накопичення, смерть з будь-якої причини або інвалідність).

Сподіваємось, ми охопили усі важливі нюанси цього виду страхування, і тепер ви зможете легко ухвалити рішення щодо укладення страхового договору.

Але ми все одно радимо вам звертатись у відділення банків, офіси страховиків чи до фінансових консультантів, які зможуть надати вам кваліфіковану консультацію, допомогти вибрати правильну програму страхування та покриття за додатковими ризиками.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Алексей 28 вересня 2020

Добрый день. При окончании срока договора страхования жизни может ли итоговая выплата быть меньше суммы внесённых платежей?

УНИКА Жизнь 28 вересня 2020

Здравствуйте, спасибо за интерес к страхованию жизни и за Ваш вопрос. Да, страховая сумма не равна сумме внесённых платежей: она может быть как больше, так и меньше того, что внёс клиент на протяжении действия договора.

Расчёт страховой суммы зависит не только от срока действия договора и суммы страховых платежей, а также от данных застрахованного лица: возраста, пола, состояния здоровья, профессиональной деятельности и т.д.

Также дублируем Вам более расширенный ответ на Вашу эл. почту

С уважением,

СК "УНИКА Жизнь"

Микола 09 травня 2020

Доброго дня.

Дякую за чудові приклади і плюси страхування. Мене це дуже вразило. Тільки не можу знайти, де в законі України про страхування вказано по 8-му пункту. Дайте будь ласка номер статті або посилання на цей закон

УНІКА 14 травня 2020

Миколо, доброго дня!

Дякуємо за ваше питання, відповідаємо:

ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СТРАХОВОЇ ВИПЛАТИ. АРЕШТ, КОНФІСКАЦІЯ ТА ПОДІЛ ПРИ РОЗЛУЧЕННІ

Згідно з чинним законодавством України, права на отримання страхової виплати не конфіскуються і не підлягають арешту, не діляться при розлученні

Конфіскація майна передбачена Кримінальним кодексом України

Стаття 51. Види покарань

«До осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі види покарань:

7) конфіскація майна;»

Арешт майна передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України

Глава 17. Арешт майна

Стаття 170. Накладення арешту на майно

1. Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

- При цьому необхідно розуміти, що мова йде саме про майно, яке виражене в матеріальній формі і вже належить фізичній особі (як то: нерухомість, цінні папери, готівка в комоді чи депозитний рахунок в банку), в той час, як страхова сума є правом Страхувальника/Вигодонабувача (спадкоємців). Страхова виплата здійсниться лише після настання страхового випадку передбаченого договором страхування, а грошові кошти внесені Страхувальником в якості страхових платежів, є сплатою послуг Страховика, який має обов’язок перед клієнтом. Чинне законодавство України не передбачає примусового відчуження права на отримання страхової виплати.

- Щодо розподілу страхової виплати при розлученні, то слід зауважити наступне:

В чинному законодавстві всі питання, пов'язані з розділом спільно нажитого майна, регулюються нормами Сімейного кодексу України. Ним передбачено, що майно може перебувати у власності однієї особи повністю або декількох осіб одночасно. Майно подружжя може бути двох видів: особиста приватна власність і спільна сумісна власність. Відповідно до ст. 57 Сімейного кодексу України, майном, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

- страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

Додатково зазначаємо, що основні положення законодавства щодо страхування в Україні викладені в ЗУ «Про страхування» та главі 67 Цивільного кодексу України.

Відповідні посилання нижче:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/85/96-%D0%B2%D1%80

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз