Весна – це здорово! ТОП-3 весняних ризиків для здоров'я та як їм запобігти

Отже, представляємо три найважливіших причини для звернення за медичною допомогою навесні. І, звичайно ж, три поради, як уникнути проблем.

 

1 місце: ГРВІ та застуди

Мінлива погода, перепади температур і бажання швидше зняти теплий одяг - усе це може зіграти злий жарт навіть з дуже здоровими людьми. Біч весни – це ГРВІ, а ще може повернутися грип, вірус якого прекрасно почуває себе при потеплінні. Приблизно 65% усіх звернень за допомогою у наш медичний контакт-центр навесні – це простудні захворювання та їх ускладнення: гайморит, бронхіт, отити.

 

Як не захворіти? Лікарі кажуть, що весняна застуда – це найчастіше результат впливу двох чинників: переохолодження і попадання в організм інфекції. Тому порада дуже проста: слухайте маму і не поспішайте знімати шапку. Одягніться по погоді, а на випадок похолодання, вітру і весняної грози покладіть у сумку парасольку, шапку або шарф – вони не займуть багато місця. Ще одна порада: по можливості намагайтеся уникати людних місць. Наприклад, замість поїздки у громадському транспорті спробуйте вийти з дому раніше і пройтись до роботи під чудесним весняним сонцем. І взагалі частіше гуляйте – після роботи або на вихідних. Ми вже писали про користь вітаміну Д, і зараз саме час отримати його порцію для підтримки імунітету.

 

2-е місце: Травми

Березень, звичайно ж, весняний місяць, але ожеледь і мокрий сніг можуть не погодитися з календарем. Дуже часто переломи, забиття та інші травми трапляються саме в березні. Типова ситуація, коли тротуар зранку покритий крижаною кіркою, а по ньому біжать дівчата в нових весняних черевичках. Травматологи стверджують: хоча навесні не такий наплив хворих, як взимку, число пацієнтів залишається стабільно високим. Найчастіші причини звернення до лікарів – переломи кісток зап'ястя, розтягнення, удари, тріщини через невдале падіння. Крім нових туфель, до травмпункту може привести прагнення весняного екстриму – взимку діти і дорослі встигають скучити за скейтами, роликами і велосипедами.

 

Як не травмуватися? Спокій, тільки спокій – як і радив герой відомого мультфільму. Порада дівчатам: не поспішайте одягати підбори після зими, краще чергуйте носіння різного взуття, щоб зміцнити голеностоп. Порада для чоловіків: милуйтеся дівчатами у весняних шортах і міні-спідницях не на ходу, а, наприклад, з вікна офісу або на лавочці у парку. І, нарешті, порада для всіх: при катанні на велосипедах, роликових ковзанах та інших гіробордах – вдягайте спеціальні засоби захисту на себе і тим більше на своїх дітей. До речі, остання порада актуальна не тільки навесні, але і в будь-який час року.

 

3-е місце: Загострення «хроніки»

Саме в березні і квітні у лікарнях дуже багато людей: як пояснюють лікарі, загострюються хронічні проблеми зі здоров'ям. Учені й до сьогодні не мають однозначного висновку, чому навесні і восени гірше працює шлунок, з'являються скарги на серце, ниють суглоби і болять старі травми – адже ще в лютому такий стан не турбує, або ж піддається контролю за допомогою ліків. Серед можливих причин називають ослаблений імунітет після зими, нестачу вітамінів і фізичної активності.

 

Як уникнути проблем? Найпростіший спосіб – профілактика. Краще провести її за місяць до очікуваного загострення, наприкінці січня – на початку лютого. Почніть з контрольної діагностики, наприклад, УЗД внутрішніх органів, відвідайте профільного лікаря і пройдіть курс профілактичного лікування, не чекаючи неприємних симптомів загострення. А ще пам'ятайте: якщо заждати до весни, то проблеми, подібні до ваших, швидше за все, з'являться у багатьох «хроніків». А значить, записатися на потрібні медичні процедури стане набагато складніше. Також дуже важливо протидіяти стресу і періодам поганого настрою, адже вже доведено, що депресія може призвести до загострень.

До речі, лікування ГРВІ, допомога при травмах і навіть 1 загострення хронічної хвороби протягом року – усі ці ситуації покриває медична страховка від УНІКА. Бажаємо, щоб весняне пробудження пройшло для вас без весняних проблем! Читайте наш блог і використовуйте усі переваги страхування для свого здоров'я.