Куди поїхати на весняних канікулах? Три напрямки для подорожей зі школяром

Німеччина, Іспанія або рідні Карпати – багато цінних порад, які точно допоможуть спланувати вашу поїздку з дітьми.

 

Варіант 1. Барселона.

Наталя Орлова, лікар-ортодонт:

Велика родина має свої особливості відпочинку! У нас 3 дітей з великою різницею у віці, тому, коли ми плануємо відпочинок, намагаємося зробити його цікавим і комфортним для всіх.

Наприклад, коли відпочиваємо з малюками, ми не розглядаємо довгу дорогу, велику кількість пішохідних переходів і архітектуру, історію. Натомість плануємо відвідати парки, атракціони, фонтани. З підлітками своя філософія: я намагаюся знайти легенди та цікаві історії про ті місця, які збираємося відвідати, підібрати яскраві картинки для фото, а також враховую їх гастрономічні пристрасті і включаю до програми подорожі улюблені ними бургерні.

Старші діти знають іноземні мови краще за нас, і подорожі – це значний плюс для мовної практики. Тому ми намагаємося подорожувати Європою: коли моя старша донька почала вивчати іспанську мову, у нас і виникла ідея поїздки в Барселону.

Барселона – відмінний варіант для весняних канікул! І ось чому:

1) комфортна погода для прогулянок, велика кількість парків, море і набережна

2) чудова їжа на будь-який смак. Шоколадні сніданки, сандвічі з хамоном і величезний вибір морепродуктів припадуть до душі найвишуканішому гурману

3) проста транспортна система. Барселона, звичайно, не мегаполіс, але з огляду на наявність пагорбів і гір, має сенс скористатися транспортом. Проїзний квиток Т10 дозволить заощадити - при купівлі 10 поїздок на будь-якому виді громадського транспорту вартість поїздки зменшується, а скористатися ним можна для декількох пасажирів. У метро все дуже зрозуміло. Великі і комфортабельні автобуси ходять кожні 5 хвилин!

4) бюджет подорожі. Важливий пункт, і Барселона знову на висоті! Цілий день ми абсолютно безкоштовно гуляли по Готичному Кварталу і парку Цитаделла, перекушували хамоном з магазину і заїдали полуницею за 1,5 € півкіло. Отримали море задоволення!

Не бійтеся відпочивати з дітьми – це завжди весело і цікаво!

 

Варіант 2. Берлін.

Ніна Міщенко, експерт з PR та комунікацій

Ми були в Берліні з сином цієї зими, але думаю, що на березневі канікули така поїздка пройшла б не гірше. Якщо пощастить з погодою, то вже наприкінці березня буде більше можливостей для відвідування парків і замків, які взимку виглядають не дуже цікаво. Але і в негоду у Берліні буде цікаво – там дуже багато різних музеїв. Як каже мій чоловік: в Берліні ти йдеш до одного музею, по дорозі зустрічаєш ще два музеї і не доходиш до першого. Я б виділила як мінімум 10 цікавих місць, які варто відвідати з дитиною шкільного віку:

1. Бранденбурзькі ворота. Красиво і вдень, і ввечері, головне місце для селфі.

2. Бундестаг. Місцева Верховна Рада. Можна піднятися на дах, подивитися чудові краєвиди. Щоб потрапити на терасу, потрібно зареєструватися на сайті і отримати підтвердження на пошту. Не забувайте документи, доступ туди за ID!

3. Чек-поінт «Чарлі», Музей Терору, Монумент Пам'яті Голокосту і музей під ним. Синові в лютому виповнилося 9 років, і це була чудова нагода розпочати розповідати про II-ї Світову війну. Берлін якраз те місто, щоб почати про це говорити з дітьми. Не приховує складних моментів, багато в стилі «never again».

4. Музей НДР (DDR). Знаходиться поруч з головним берлінським собором. Прекрасний привід показати, «як було в СРСР». Багато до чого можна доторкнутися, покрутити.

5. Музей шпигунства. Ще один інтерактивний музей для дітей, де можна відчути себе шпигуном: пролізти через лазерні промені і розмінувати бомбу, написати щось прихованими чорнилом або азбукою Морзе.

6. Зоопарк. Плануйте на нього цілий день. Дуже велика територія. Купуйте квиток зоопарк + акваріум. Краще прийти рано-вранці, щоб встигнути все подивитися. Багато тварин і навіть є панди!

7. Технічний музей. Ще один музей, де варто провести цілий день з дітьми. Багато зон, включаючи кораблі, літаки, поїзди, автомобілі. Там же є музей науки, схожий на наш Експеріментаніум.

8. Історичний музей. Музей історії Німеччини. Багато зброї, предметів побуту, одягу. Прекрасне місце на 2-3 години, хлопчикові дуже «зайшло».

9. Природознавчий музей. Там є величезні скелети динозавра, які оживають в доповненій реальності. Інтерактивна зона з мікроскопами, розповідь про те, як виник Всесвіт і велика колекція мінералів та каменів. Багато до чого можна доторкатися.

10. Потсдамер Платц. Ділова частина Берліну з сучасною архітектурою. Там же знаходиться Музей шпигунства і Берлін Мол з класною «трубою», по якій можна з'їхати з 3 на 1 поверх.

Щоб усе встигнути без проблем для бюджету, запам'ятайте головне слово в Берліні – проїзний. Транспорт дуже дорогий: проїзд містом 2.6 євро, квиток на 2 години. А ось проїзний на 1 день коштує 7 євро, на 7 днів – 30 євро. А ще в місті є прекрасні автобуси №100 і №200, які їздять за основними туристичними маршрутами і обійдуться набагато дешевше, ніж туристичний бас. Пробуйте нове і веселих вам канікул!

 

Варіант 3. Карпати і Західна Україна в цілому.

Ася Трубицька, власниця аудіофільного бару, ресторатор:

Шкільні канікули – саме час кудись «вирватися». Варіантів, насправді, дуже багато. Діти у школі зараз сильно втомлюються. Тому наша 7-річна донька з великим задоволенням вирушає у недалекі поїздки до мальовничих місць, де є сауна, хороший Wi-Fi і басейн. І де можна всією родиною пару-трійку днів нічого не робити, грітися, купатися, відсипатися. Часто до цього додаються велосипеди, коні, піші походи. Тому поїздки на весняні канікули і Великдень у нас зазвичай – по Україні.

Українські Карпати навчилися працювати зі схилами так, що під час весняних канікул все ще можна чудово покататися. А ціни вже зовсім інші, ніж на зимові свята. Тому наш вибір і найнадійніший варіант навесні – Буковель. Якщо дитина не вміє кататися, курорт пропонує інструкторів дуже пристойного рівня. Взагалі, кататися на гірських лижах варто вчити з профі. Збережете нерви – свої, дитини та оточуючих. Та й ризиків для здоров'я менше. Я багатьох дорослих ставила на гірські лижі, але з дитиною не впоралася. А з інструктором донька поїхала просто зразу ж. Звичайно, і для дорослих, і для дітей варто подбати про страховку.

У шкільному віці діти починають проявляти інтерес до подорожей містами. Львів і замки навколо нього, Тернопільщина – мої улюблені напрямки. Тернопіль і область – це взагалі просто моя любов вже довгі роки. Їздимо туди більше 15 років, і все одно кожен раз відкриваємо нові місця. Там є і напівзруйновані, але цілком цікаві замки, і чарівний древній скит серед лісу, неподалік від Бучачу, і Збаразький замок, і печери, і просто абсолютно приголомшливі ландшафт і природа. Дністер у тих краях неймовірно красивий. А якщо їхати на авто, то по дорозі можна зупинитися на пару днів в Кам'янець-Подільському, погуляти по ньому, подивитися фортецю і обов'язково заїхати у Хотин та Бакоту.

Як на мене, в березні у Європу їхати ще трохи ризиковано: може бути чудова погода, а може лити дощ і навіть йти сніг. Але я б точно їхала дивитися сусідні країни на травневі свята, коли буде тепло, можна гуляти, їсти морозиво, грітися на сонечку і, що важливо для маленького мандрівника, вже працюють усі парки атракціонів – а це зазвичай буває після 1 квітня. Якщо потрібно буде щось порадити для цих днів – без проблем, але вже в наступному блозі:)