Ваш ясний погляд: які тести на здоров’я очей існують

Частиною прийому лікаря-офтальмолога є спеціальні тести. У цьому випуску блогу ми розкажемо про деякі тести для дітей та дорослих.

 

Чіткість зору

Тести на чіткість зору допомагають визначити, наскільки добре ви бачите на різних відстанях. Зазвичай, вас попросять читати символи на спеціальних таблицях.

Багато хто знає таблицю з великими літерами Ш та Б. Це таблиця Сивцева, яку розробив радянський офтальмолог. У країнах, де використовують латинський шрифт, при тесті на чіткість зору застосовують таблиці Снеллена, де найбільшою є буква Е. Але самі тести проводяться ідентично: потрібно стояти на певній відстані від таблиці та читати літери. Дитячий зір перевіряють, зазвичай, з допомогою таблиці Орлової. На ній зображені різні предмети, розташовані рядками по принципу від найбільшого до найменшого. Малята ще не знають букв, і картинки їм сприймати простіше.

Автоматично визначити гостроту зору можна за допомогою тестів автоматичного рефрактометра. Там не треба називати букви, ви просто дивитесь на картинки в апараті, які стають то чіткішими, то розмитими, а апарат сам визначає стан здоров’я ваших очей по декількох параметрах. Саме цей апарат допомагає отримати точний рецепт для окулярів або контактних лінз.

Прилад дозволяє проводити виміри з діаметром зіниці всього 2 мм (тобто без закапування крапель та розширення зіниці). Це важливо під час діагностики пацієнтів з глаукомою, у випадках з асиметричними зіницями та літніх пацієнтів.

 

Перевірка поля зору, сітківки та інших структур ока

Найпростіший спосіб перевірити власне поле зору — це тест Амслера.
Його можна знайти в інтернеті або паперовому вигляді. Це сітка з точкою посередині, й тест дозволяє за 10-15 секунд виявити, чи є у вас перші симптоми вікової дегенерації.

  • Надіньте окуляри або контактні лінзи (якщо ви їх зазвичай носите).
  • Розташуйте сітку перед собою на відстані 20-30 см.
  • Закрийте одне око.
  • Зосередивши погляд на центральній точці, оцініть решту частини сітки. Чи всі лінії сітки прямі? Усі чи квадрати решітки однакового розміру? Чи немає зон, де малюнок туманиться, знебарвлюється? Повторіть тест для іншого ока.

У нормі при виконанні тесту Амслера видиме зображення повинне бути однаковим на обох очах, лінії мають бути рівними, без викривлень.

Тест можна проводити вдома. Якщо ви виявили проблеми, зверніться до лікаря-офтальмолога, оскільки це може свідчити про патологічні процеси в центральних відділах сітківки.

Тест на щілинній лампі є одним із методів контактного огляду сітківки і дозволяє лікарю детально оглянути передню та задню частину ока з більшою деталізацією, ніж це можливо при звичайному огляді.

Процедура полягає в тому, що пацієнт сидить перед спеціальним пристроєм, який називається щілинною лампою. Лікар використовує спеціальне джерело світла, яке чітко спрямовується на певну ділянку зорової системи. Це дозволяє офтальмологу побачити дрібні деталі структур ока, такі як рогівка, кришталик, скловидне тіло, судини та інші елементи.

Тест на щілинній лампі дозволяє виявити різноманітні патології та стани ока, такі як запалення, травми, оцінити стан рогівки, визначити прозорість кришталика, виявити зміни в судинах сітківки та інші проблеми.

Для більш глибокого дослідження сітківки та інших структур ока застосовують оптичну когерентну томографію сітківки (ОКТ), яка дозволяє побачити мінімальні зміни в структурі сітківки, кришталика, зорового нерва та інших структурах ока задовго до погіршення зору.

Цей тест не потребує крапель для розширення зіниць та може проводитися для дітей від 5 років. Це безболісно та допомагає визначити такі захворювання як макулодистрофія, діабетична ретинопатія, макулярні розриви сітківки, глаукома, атрофія зорового нерва, кератит, виразка рогівки, кератоконус.

За допомогою ОКТ проводять повну біометрію ока —вимірювання параметрів очних структур (довжини ока, товщини кришталика та глибини передньої камери, оцінки кутів передньої камери).

 

Тест на визначення кольорів

Тест на визначення кольорів є спеціальним методом для перевірки вашої здатності розрізняти різні кольори. Цей тест особливо корисний для виявлення дефіциту кольорового бачення, також відомого як дальтонізм.

Найпоширеніший метод — використання малюнків офтальмолога Сінобу Ісіхара, так званий Ishihara color test. Кожний малюнок містить набір кольорових точок у формі цифр чи інших фігур, розташованих на фоні з іншим кольором. Люди з нормальним кольоровим баченням легко можуть розрізняти цифри або зображення, тоді як люди з дефіцитом кольорового бачення можуть мати труднощі з визначенням малюнку.

 

Тест на бінокулярний зір

Цей тест використовується для перевірки здатності обох очей працювати разом. Завдяки бінокулярному зору ми можемо розрізняти деталі на великій відстані, тож порушення цього механізму погано впливає на якість нашого зору. Порушення бінокулярного зору є однією з найактуальніших проблем у дитячій офтальмології. Розлади бінокулярного зору зустрічаються у 1,5-2,5% дітей. Найчастіше для діагностики використовують тест Титмуса.

Під час тесту пацієнт повинен розпізнати символи або літери на таблиці. Для тесту потрібні спеціальні окуляри.

Зазвичай, символи у нижніх рядах таблиці дрібніші та менш помітні, але люди з гарним бінокулярним зором будуть розпізнавати їх легше, ніж ти, хто має проблеми. Цей тест також допомагає визначити, чи є в людини амбліопія (синдром ледачого ока).

 

Дослідження при підозрі на глаукому

Глаукома — досить грізне захворювання, яке може сигналізувати про себе різними симптомами. Якщо у вас є прояви так званого тунельного зору, порушення зору вночі, біль в очах і головний біль, це може бути ознакою глаукоми. Скоріше за все лікар запропонує вам такі  дослідження:

  • Тонометрія: вимірювання внутрішнього очного тиску.
  • Періметрія: дослідження зорового поля, що допомагає виявити, чи є втрата зору у периферійній ділянці.
  • Пахіметрія: вимірює товщину рогівки.

Як часто перевіряти зір?

  • Лікарі перевіряють очі дітям з першого дня життя, щоб переконатися, що у малюка не розвиваються зорові патології, і з очима все гаразд. Перевірки зору показані, коли дитині виповнюється 1 місяць, а потім у 3 місяці, потім у півроку та рік. Для дітей та для дорослих до 40 років за умови відсутності скарг достатньо профілактично відвідувати офтальмолога 1 раз на рік. А ось з  настанням вікових змін у чіткості зору (вікової далекозорості)  та при наявності захворювань, що негативно впливають на стан очей (зокрема, діабету) — варто проходити перевірку частіше, за призначенням лікаря.

 

Сподіваємось, тепер ви набагато краще орієнтуєтесь, як та коли треба перевіряти зір. Бажаємо міцного здоров’я вам та вашим родинам!