UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя домівка

Усе відбудуємо. Як діяти, коли житло пошкоджене внаслідок війни?

Зруйноване житло є однією з болючих і, водночас, типових втрат нинішньої жорстокої війни. Проблема надзвичайно гостра, адже через агресію рф в Україні знищено або пошкоджено вже понад сім тисяч будинків – у тому числі багатоквартирних. Бойові дії тривають, тож кількість таких осель дедалі зростатиме. Утім, українська держава вже взяла на себе зобов’язання з відшкодування втрат постраждалим громадянам.

Усе відбудуємо. Як діяти, коли житло пошкоджене внаслідок війни?

Наразі Кабмін прийняв декілька постанов, а Верховна Рада - законопроєкт «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» №7198.

Упевнені, незабаром відповідний закон пройде друге читання, буде затверджений і почне діяти. А поки депутати працюють, ми розкажемо, на яку компенсацію можуть отримати ті, хто втратив своє житло через війну, та як повідомляти про пошкоджене майно.

За яке житло можна отримати компенсацію?
Держава відшкодовуватиме збитки і втрати, яких зазнали власники приватного житла будь-якого типу, що постраждало під час воєнних дій. До цього переліку входять:

  • квартири у багатоквартирних житлових будинках;
  • індивідуальні будинки – малоповерхове житлове будівництво, у тому числі дачі та садиби, а також їхні частини, квартири;
  • житлові недобудови – у тих випадках, коли вже є несуча конструкція і побудовані усі поверхи такого житла.

Хто має право на відшкодування за втрачене житло?
Отримати компенсацію за втрачене житло зможуть власники пошкодженого чи зруйнованого житла, а також забудовники, які інвестували гроші у житлове будівництво, та поки ще не ввели новобудову в експлуатацію.
Право на відшкодування збитків також мають учасники житлово-будівельних кооперативів. Якщо ви викупили квартиру або інше приміщення у житловому фонді, але на момент втрат ще не оформили цю нерухомість у власність, то також можете отримати кошти від держави. Окрім власників житла, забудовників та членів кооперативів, такі самі права на компенсацію мають їхні спадкоємці.

Куди заявляти про компенсацію збитків?
Оформити та подати заяву можна особисто, звернувшись до будь-якого ЦНАПу, або через мобільний додаток «Дія». Для цього у додатку слід зайти в меню «Послуги» – «Пошкоджене майно». Детальна інформація тут.
Також держава та правоохоронні органі порушують кримінальні справи з приводу пошкодження майна. Треба мати витяг про внесення даних про справу до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Яку інформацію потрібно надати для компенсації?
Щоб отримати компенсацію, потрібно надати такі обов’язкові дані:

  • інформація щодо пошкодженого житла - тип об'єкта нерухомості, його адреса, загальна площа пошкодженої або втраченої нерухомості;
  • відомості про пошкодження або знищення нерухомого майна - дата та орієнтовний час руйнування, опис пошкоджень, за можливості фото- та відеофіксація;
  • контактні дані особи, яка подає заявку.

Щоб краще розібратися в деталях, радимо додатково переглянути постанову Кабміну № 380.

Які підтверджуючі документи потрібні для виплати?
Українські юристи радять власникам зруйнованого війною житла мати якомога більше підтверджуючих документів щодо свого майна. Зокрема, це договір про купівлю-продаж житла, свідоцтво про право власності на нерухомість, свідоцтво про право на спадщину, договір дарування, державний акт на земельну ділянку, виписки з реєстрів прав на нерухоме майно та технічний паспорт.
Як тільки стане можливим, слід звернутися до райдержадміністрації та подати заяву на обстеження пошкодженого житла. Якщо провести огляд і оформити його акт від райдержадміністрації з якихось причин неможливо, слід скласти його самостійно, разом із сусідами. Важливо, щоб у документі були свідчення та детальне роз'яснення обставин.
Якщо є можливість, треба зібрати квитанції, що підтверджують вартість рухомого майна - наприклад, побутової техніки, меблів, яке знаходилося всередині житла.

Протягом якого часу можна подавати заяву про компенсацію?
Це можна зробити у будь-який час протягом дії воєнного стану та протягом ще 90 календарних днів після його припинення або скасування.
Важливо: будь-ласка, не поспішайте! Намагаючись зробити фото або відео пошкодженого житла, чи скласти акт про його обстеження, дбайте перш за все про власну безпеку! Якщо у вашому місті чи селищі поки що тривають роботи рятівників, розмінувальників або комунальники просять зачекати – краще дослухатися до їхніх порад.

Який розмір збитків буде компенсований?
Гранична сума компенсації за знищене житло не перевищуватиме вартості 150 кв. м за один об’єкт нерухомості у відповідному регіоні. Вартість одного квадратного метру площі рахуватимуть за методикою, яку найближчим часом має розробити Кабінет Міністрів України.

Які форми компенсації передбачені?
Отримати компенсацію можна буде по одному з трьох варіантів:

  • грошова форма;
  • фінансування будівництва об'єкта нерухомого майна;
  • фінансування будівельних робіт із відновлення пошкодженого загального майна багатоквартирного будинку.

Коли почнуть видавати компенсації за пошкоджене або  знищене житло?
Чітких дат виплат поки що немає, адже остаточно всі питання має врегулювати новий закон, який на кінець квітня ще не пройшов друге читання. Але вже відомо, що виплати здійснюватимуть по черзі, у порядку надходження заяв.
При цьому окремі категорії людей будуть мати пріоритет у такій черзі. Це учасники бойових дій, які отримали інвалідність, члени сімей загиблих захисників, громадяни України з уразливих груп населення.

Хто саме заплатить компенсацію?
Для фінансування програми відшкодування передбачено декілька джерел, зокрема, це Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури, а також міжнародна технічна та поворотна або безповоротна фінансова допомога. Можна отримати фінансування і з інших джерел, що не заборонені законодавством.
Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури вже запрацював в Україні. А у Національному Банку відкрито спеціальний рахунок, на який можуть переказувати гроші як окремі громадяни, так і юридичні особи, а також міжнародні організації.
Тож маємо надію, що навіть втративши своє житло через війну, тисячі українських сімей зможуть повернутися в рідні міста, у нові та відбудовані оселі завдяки компенсації від уряду.

Тримаймося та робимо все можливе для нашої перемоги. Все буде Україна!

Застереження: Цей текст не є юридичною консультацією та містить лише загальну інформацію про заплановані зміни в законодавстві України. При прийняття рішень спирайтеся на діюче законодавство та звертайтеся за кваліфікованою юридичною допомогою.

Джерела:

  1. Постанова Кабміну України Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації від 20 березня 2022 №326.
  2. Постанова Кабміну Про збір, обробку та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації від 28 березня № 380.
  3. Проект закону «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» від 24 березня №7198
Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз