Інфекційні загрози через затоплення: які існують та як знизити ризики?

– Які загрози для здоров’я людей несе затоплення територій, яке відбулося через підрив дамби Каховського водосховища?

– Як інфекціоніст, я можу виділити кілька основних чинників небезпеки. По-перше – це зміна екосистеми. Тобто на певній території рослини, тварини й комахи живуть у стані стійкого балансу, порушення якого призводить до зміни їхнього життя. Як наслідок – змінюється їхній вплив на людей. Що в нас відбувається тепер? Заливаються поля, з нір рятуються гризуни, які є носіями інфекційних хвороб. Утворюються нові водойми зі стоячою водою, де йде інтенсивне розмноження комах, вірусів та бактерій, в тому числі тих, що є носіями лептоспірозу. Ондатри та інші дикі гризуни, що є носіями захворювань, також переміщуються у нові водойми, їхній ареал проживання збільшується і поширює загрози.

Друге – погіршення якості води, яка відбувається через зміну ґрунтових вод. Є централізоване водопостачання, яке вже не витримує навантаження (приміром, Кривой Ріг вже бере воду з резервного водосховища), а є персональні водопостачання домогосподарств – насоси, криниці – які не мають систем фільтрації та знезараження. А в сільській місцевості, що була затоплена, знаходились кладовища, септики, кустарні «каналізаційні системи» – внаслідок затоплення все це починає просочуватися в ґрунтові води та дуже впливає на якість водопостачання в сільській місцевості. Тож будуть поширюватися ентеровіруси, ротавіруси, дизентерійні палички, вірус гепатиту А – які можуть потрапити до організму разом із питною водою. Особливо в літній сезон, який сам по собі несе ризики щодо кишкових інфекцій.

Третє – зміна локацій проживання людей: переселення, скупчення, зміна режиму харчування, зміна способу і якості життя – це призведе до сплеску захворювань дихальної та травної системи серед людей, особливо дитячого та похилого віку. І не тільки через порушення санітарних норм, а й через перевтому, стреси, перебування у приміщеннях не призначених для життя великої кількості людей.

 

– В ЗМІ була інформація щодо забруднення води хімічними речовинами. Як впливає цей фактор?

–Так, хімічне забруднення також підсилює ризики. Вимиваються добрива, пливуть з водою, в воді змінюється мікробіоценоз, гинуть тварини, риба… Не виключено, що цю рибу хтось буде збирати, висушувати та продавати. Як думаєте, до чого це може призвести? Риторичне питання.

 

–Тобто людський фактор також може посилювати небезпеку?

– На жаль. І загрози існують не лише для тих, хто мешкає у затопленій місцевості. Адже кожна з інфекційних хвороб має певний інкубаційний період, а в нас є міграція людей на безпечні території. Тому інфекції можуть поширюватись не лише через пряме вживання води чи зараженої їжі, а й внаслідок міграції людей. Тож, як кажуть інфекціоністи:

«Якщо ти не знаєш, хто перед тобою – припускай, що він може бути інфікований чим завгодно». Тому варто пригадати про дотримання заходів безпеки, принаймні –дистанції. Також коли купуєте фрукти чи овочі на базарі, припускайте, що вони можуть бути з затоплених регіонів, тому мийте, мийте та ще раз мийте. Воду – тільки кип’ятити, або вживати бутильовану з великих серйозних магазинів, яка точно не є контрафактною.

 

– Для яких регіонів актуальні ці заходи безпеки?

– Для всіх. І не лише через затоплення. Я хочу ще раз нагадати про сезон: літом варто бути особливо обережними. Особливо, якщо поруч є водойми з стоячою водою, адже вони є небезпечними завжди і всюди: там не можна купатися з відкритими ранами чи подряпинами, категорично треба уникати попадання води в ротову порожнину. Воду з криниць чи приватних насосних станцій, що розташовані біля таких водойм, також варто кип’ятити.

 

– Які Ваші прогнози розвитку епідемічної ситуації?

– На жаль, епідемії можуть виникнути. Системи забору та очистки питної поди не пристосовані для очистки такої кількості та такого різноманіття всього, що потрапило у воду. Пригадаємо, що навіть в благополучній Європі, де немає ніяких війн, після повенів, спричинених великими опадами, завжди були спалахи інфекцій: норовірусні, кишково-шлункові. А в нас ситуація набагато гірша, а на Лівому березі Дніпра – взагалі неконтрольована.

Тож, скоріше за все, будуть гепатити А, дизентерія, лептоспіроз, не виключено, що й холера. Херсонська та Одеська області є регіонами, де історично існує небезпека холери.

 

– Тож загроза холери все ж таки є?

– Як сказав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, поки що холерних вібріонів, патогенних для людини, виявлено не було. Йде щоденний моніторинг: якщо людина захворіла і потрапила в інфекційну лікарню, то з 1 червня кожен такий випадок додатково тестується на холеру. І таке тестування буде відбуватись до кінця вересня.

 

– А чи не посиляться ризики після того, як люди почнуть повертатися до домівок?

– Можуть посилитись. Бо до того переліку захворювань, про які я вже казала, можуть додатись ще й грибкові, адже відсирілі приміщення сприяють розвитку грибка. Приміром, є ризик криптоспоридіозу – це грибкове захворювання важко протікає у дітей до 10 років та людей похилого віку, погано діагностується та дає багато ускладнень на різні системи організму.

 

– Що робити в разі виникнення ознак кишкових захворювань?

– При найменших розладах шлунково-кишкового тракту та підйомі температури – одразу звертатися до лікаря. Він має не лише спостерігати та робити тести, а й з’ясовувати: де були, що їли, з ким спілкуватися? Які симптоми в того, з ким ви контактували? Адже та ж холера може бути безсимптомною або слабосимптомною, але інфекція також передається. Тому саме лікар має вжити заходів і для локалізації спалаху захворювання, і для лікування. Лікування холери – це не тільки пити воду, адже найстрашніше в цій хворобі – це зміщення електролітного балансу. Саме через це можуть виникати судоми та висока летальність.

 

– Чи надає страхування захист від таких захворювань?

 – В класичне добровільне медичне страхування включаються діагностика та лікування інфекційних хвороб. Важливими є й сервісні функції, наприклад, доставка ліків, адже через самопочуття та симптоми у пацієнта, навіть якщо він не потребує госпіталізації, часто відсутня можливість навіть вийти з дому. Загалом – завжди бути застрахованим спокійніше та надійніше, ніж не застрахованим.