У подорож без турбот: як захистити житло під час відпустки?

Так-так, це наше житло і все, що ми маємо у квартирі чи домівці. Експерти УНІКА наголошують: у весняно-літній сезон кількість звернень за виплатами через пограбування житла зростає у 1,5-2 рази! Дуже скоро – чергові довгі вихідні, Трійця. Тому радимо подбати про безпеку Вашої оселі хоча б за 1-2 тижні до того, як вирушити на пікнік за місто або на більш тривалий відпочинок.

 

Що варто робити, щоб убезпечити своє житло на час відпустки?

1. Зберігайте спокій. Так-так, і перш за все – менше галасу, вибухових емоцій та яскравих фото у соціальних мережах. Ваші фото-звіти під час мандрів – це дуже корисна інформація для злочинців, і не варто нею ділитися.

Маємо дуже багато історій від наших клієнтів, що не дотримувалися цього правила і тепер звернулися по виплату: «Ми поїхали на вікенд закордон, виставили у Facebook фото чудових краєвидів – а хтось у цей час «виставив» нашу квартиру»... Звичайно, усім нам хочеться ділитися позитивними враженнями з друзями у соціальних мережах. Але ми щиро радимо робити це не під час подорожей, а вже після повернення, коли будете вдома.

2. Подбайте про фізичний захист. За даними фахівців, що протидіють кримінальним злочинам, 80% вхідних дверей українських квартир можна відімкнути за кілька хвилин, звичайними господарськими інструментами. А як щодо Вашої оселі? Засобів безпеки багато, але їх вибір більшим чином залежить від наявного бюджету та розташування житла. Традиційна порада – решітка на вікна для перших та останніх поверхів, броньовані двері, декілька замків. Чим більше бар’єрів, тим менше бажання витрачати час саме на Вашу оселю – принаймні, у недосвідчених грабіжників. Ніколи не завадять дружні стосунки із сусідами і прохання приглядіти за житлом – звичайно, якщо Вам пощастило мати серед них надійних та добропорядних людей.

Більш досконалі засоби – відеоспостереження на Вашому поверсі, угода з охоронною агенцією та наявність «розумних» ІТ-гаджетів для домашнього захисту – достатньо надійні, але не найдешевші рішення. А от вдаватися до простих і доволі популярних ідей, що імітують Вашу присутність вдома, експерти не радять – зазвичай, такі заходи лише привертають увагу злодіїв.

3. Застрахуйте оселю. Звичайно, ми в УНІКА віримо в дієвість саме цього захисту:
  • по-перше, тому, що лише страховка житла зможе допомогти, якщо не спрацюють всі інші, запобіжні заходи. А таке трапляється доволі часто: за нашими даними, біля 25-27% випадків пограбування житла відбуваються у квартирах та будинках, де, начебто, господарі здійснили всі необхідні кроки щодо свого убезпечення; 
  • по-друге, страхування надає захист ще й від інших неприємностей. Наприклад, воно діє у випадку такої частої проблеми, як залиття квартири. Адже влітку багато хто робить ремонт, генеральне прибирання чи велике прання – а під час таких заходів трапляються дуже різні і зовсім непередбачувані ситуації. А раптом щось таке станеться у Ваших сусідів зверху? 
  • і, по-третє, цей захист – справді доступний. Середня вартість страхового полісу, скажімо, для звичайної квартири, 56 м2, приблизно 4 гривні на день. При цьому поліс діятиме протягом року, тобто під час усіх відпусток, робочих та вихідних днів, і захищатиме майно квартири від пограбування чи крадіжки зі зламом на 60 тисяч гривень, а от загальна сума захисту перевищить 800 тисяч гривень.
 
Сподіваємося, наші поради допоможуть Вам провести відпустку, сповнену лише приємних пригод, і зрадіти поверненню у захищену оселю. А от якщо виникнуть додаткові запитання – експерти УНІКА завжди раді відповісти на них. Звертайтесь:)