Світло є: як пережити відключення електрики та допомогти енергосистемі

Чому важливо заощаджувати електрику саме зараз?

Графіки відключень вже діють по всій Україні, змушуючи майже кожну родину пристосовуватися до складних умов. Особливо потерпають соціально вразливі групи – пенсіонери та маломобільні люди, для яких відключення світла критично та створює ризики для життя та здоров'я. Тож допомога небайдужих родичів та сусідів (сходити в магазин, аптеку або зарядити телефон) в таких ситуаціях безцінна.

Для українців питання ощадливого використання енергії надовго стане одним із головних. Економно споживаючи електрику, ми створимо менше навантаження на енергосистему та дозволимо її швидше відновити. Особливо важливо по мінімуму вмикати «прожерливі» прилади в пікові години (з 7:00 до 9:00 та з 19:00 до 22:00). Втім, є й хороша новина – досвід розвинених країн показує, що скоротити витрати електрики не так складно.

Як економити світло та заживлювати побутову техніку

Звісно, найпростіший вихід при щоденних відключеннях світла – орендувати на літо енергонезалежне житло. Але для більшості українців це недоступна розкіш. Тому доведеться виявити винахідливість та спланувати комплекс заходів вдома.

Одним із важливих кроків для економії є встановлення багатозонного лічильника. Він обчислює споживання за різними тарифами залежно від часу доби. Якщо ви користуєтесь таким лічильником, для вас електрика в період з 23:00 до 7:00 коштує вдвічі дешевше. Тому, наприклад, можна запрограмувати пральну чи посудомийну машину на роботу вночі. Також в цей період доцільно прогріти бойлер та зарядити гаджети – усе це знадобиться вашій родині зранку, до того ж основне навантаження мережі у вашій оселі буде не в пікові години.  

Сподіваємось, ви вже встигли замінити усі лампочки розжарювання на LED? Для тих, хто готовий економити більше – радимо мінімізувати використання некритичних енергоємних приладів – прасок, фенів, пилосмоків. В спеку замість кондиціонера можна користуватися вентилятором, заживленим від павербанка або зарядної станції.

Складніше тим, у кого в квартирі електрична плита, яка є одним з найбільш потужних споживачів. Але влітку можна скоротити приготування страв, що потребують тривалої термічної обробки, віддавши перевагу салатам, фруктам та іншій холодній їжі.

І все ж заживлювати побутову техніку піж час відключення світла потрібно. Холодильник не можна надовго залишати вимкненим – щоб їжа не зіпсувалась, в спеку він вмикається частіше. Багато людей зараз працюють віддалено, тож їхньому настільному комп’ютеру або ноутбуку потрібне резервне джерело живлення та енергонезалежний доступ до інтернету.

Найпопулярнішим рішенням проблеми є придбання портативних зарядних станцій, генераторів, акумуляторів чи джерел безперебійного живлення (ДБЖ). Також українці активно використовують портативні газові плитки для приготування та розігріву їжі.

Звісно, уся ця техніка має і свої обмеження. Зокрема, паливні генератори не підходять для багатоквартирних будинків через питання безпеки. ДБЖ не зможе довго живити  потужні прилади, а у разі відключення світла дозволить лише недовго попрацювати на комп’ютері та встигнути зберегти важливі файли. Тому найбільш універсальним рішенням для забезпечення енергонезалежності є зарядна станція.        

Як обрати зарядну станцію

Зарядна станція – це потужний акумулятор, який дозволяє живити різну побутову техніку: від смартфонів та комп’ютерів до холодильників і навіть кондиціонерів. Хоча якісна зарядна станція й коштує недешево, це надійний захист від блекауту.

На ринку є широкий вибір таких пристроїв з різними характеристиками. Щоб не помилитися з покупкою, важливо врахувати такі критерії:

  1. Ємність акумулятора, номінальна та пікова потужність. Ємність показує, скільки енергії станція може накопичити під час зарядки від розетки, а потужність визначає, скільки енергії пристрій може видавати в одиницю часу. Відповідно, тривалість роботи від однієї зарядки буде залежати від того, наскільки потужні пристрої ви підключатимете до станції. Наприклад, якщо основною задачею буде щодня заживити холодильник, а також заряджати гаджети (смартфони, ноутбук), оптимальним вибором буде станція ємністю 500-600 Вт*год та номінальною потужністю близько 700 Вт. Але бойлер або електрочайник такий прилад «не потягне» – просто буде вимикатися. Нарешті, пікова потужність важлива для живлення холодильників, пилосмоків та інших приладів із двигунами. Під час запуску вони споживають потужність, яка може бути в 3-4 рази більше номінальної (паспортної).
  2. Тип акумулятора. Найчастіше використовуються літій-іонні (Li-Ion) або літій-залізо-фосфатні (LiFePO4) батареї. Перші дешевші, але мають менший ресурс – біля 800 циклів заряду/розряду без зменшення ємності. Батареї LiFePO4 витриваліші, вони розраховані 1,5–3 тисячі циклів, проте й коштують дорожче.
  3. Кількість роз'ємів для підключення. Чим більше, тим краще, адже ви зможете живити відразу кілька приладів без застосування «переносок». Ідеально мати як стандартні розетки для перемінного струму, так і USB-виходи.
  4. Швидкість зарядки. Оскільки найбільш імовірні відключення за графіком, коли електрика зникає на 3-4 години, а потім вмикається на такий же період, важливо, щоб перезарядка акумулятора відбувалася якнайшвидше. Ідеальним буде час повної зарядки станції від мережі за 1-1,5 години.
  5. Габарити та вага. Хоч більшість побутових зарядних станцій є портативними, вони можуть важити 10-15 кг залежно від типу та ємності батареї, тому обирайте моделі зі зручними ручками для перенесення або коліщатками.
  6. Додаткові функції. Для більшої безпеки варто обирати моделі з функціями захисту від перевантаження, перегріву, короткого замикання. Також плюсом може бути можливість заряджання від сонячних панелей, якщо ви їх маєте.

Безпека – понад усе

Застосовуючи альтернативні джерела живлення, важливо дотримуватись правил безпеки. Через небезпеку отруєння вихлопним газом паливні генератори не можна використовувати в багатоквартирних будинках. Слабка вентиляція неприпустима і при користуванні газовими пальниками та портативними плитами. До того ж, дешеві моделі грішать ненадійністю з’єднання газового балона із конфоркою – це підвищує небезпеку загоряння або вибуху газу.

Ніколи не залишайте увімкнені прилади без нагляду, встановлюйте лише технічно справне та сертифіковане обладнання. За будь-яких ознак перегріву чи запаху диму – негайно вимикайте все з розеток. Радимо запастись вогнегасником, яким потрібно вміти користуватися. І обов’язково навчіть дітей та інших членів родини правилам пожежної безпеки.

Додатковим заходом безпеки під час блекаутів має стати фінансовий захист оселі. Поліс комплексного страхування житла надійно захистить у разі пожежі, вибуху, крадіжки чи пошкодження майна водою. Придбавши поліс онлайн на сайті UNIQA, ви отримаєте не лише фінансовий захист своєї оселі, а й спокій та впевненість на час відпустки.


Послуги, пов’язані зі статтею
Моя люба квартира
Купуйте договір онлайн. Це ваш надійний захист від несподіваних ситуацій.
Місто розташування
Київ та Київська область
Одеса, Дніпро, Харків, Львів, Вінниця, Ужгород, Луцьк, Чернівці
Інше місто
Франшиза, грн
3 000 грн
5 000 грн
10 000 грн
Виплата за шкоду майну сусідів, грн
100 000 грн
200 000 грн
300 000 грн
Не включено
Від 1765 грн
NEW
Мій любий дім
Купуйте онлайн та користуйтеся перевагами: швидкість, зручність та захист без зайвих турбот.
Місто розташування
Київ та Київська область
Одеса, Дніпро, Харків, Львів, Вінниця, Ужгород, Луцьк, Чернівці
Інше місто
Франшиза, грн
3 000 грн
5 000 грн
10 000 грн
Від 1411 грн