UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Страхування життя: навіщо потрібно і як вибрати

Life-страхування як важливий інструмент фінансового захисту. Переваги та особливості страхування життя - читайте далі, щоб дізнатися все на цю тему

Страхування життя: навіщо потрібно і як вибрати

Якщо запитати у людини, що означає страхування життя, вона, швидше за все, скаже, що це договір, який дозволяє отримати родичам якісь виплати після смерті застрахованого. І після цієї відповіді людина захоче змінити тему. Але насправді це дуже поверховий погляд на life-страхування. Сьогодні це дуже важливий інструмент фінансового захисту сім'ї, який має особливу популярність у всьому світі. Перш ніж купувати такий страховий поліс, важливо зрозуміти переваги та особливості цього виду страхування. Читайте далі, щоб дізнатися більше про це.

Навіщо потрібне страхування життя?

Головна мета подібних полісів – допомогти страхувальнику сформувати фінансову «подушку» безпеки, яка допоможе захистити у різних життєвих ситуаціях. Йдеться про накопичення певної суми на пенсію або навчання дитини, забезпечення безбідного існування своїх близьких, додаткове страхування від нещасних випадків.

Фахівці виділяють три основні переваги, які отримує людина, оформивши страхування життя:

  • довгострокову економію. Такі страхові програми допомагають створити фінансову основу для будівництва нового будинку, якісної освіти для дитини та для одруження;

  • варіант інвестування. На відміну від банківських депозитів, клієнт отримує можливість вкласти свої гроші на 15–30 років. Після закінчення дії договору буде зібрано значну суму;

  • фінансову безпеку. Життя непередбачуване і сповнене невизначеностей. Важко зменшити ймовірність такої події, як смерть. У такому разі сім'я стикається з фінансовими обмеженнями, пов'язаними з відсутністю стабільного прибутку. Страхова компанія зобов'язується виплатити близьким людям заздалегідь певну гарантовану суму. Внаслідок цього сім'я страхувальника залишається під захистом.

Програми страхування життя забезпечують значний зиск для людини, що робить їх надійним інвестиційним інструментом.

Види страхування життя

Серед пропозицій страховиків виділяються такі різновиди програм страхового захисту життя:

  • розраховані на певний час. Такий страховий поліс можна оформити терміном від 5 до 25 років. Якщо із застрахованою особою щось станеться у цей час, то спадкоємці отримають надійну фінансову допомогу — до 200 тис. євро. Ці програми є проявом максимально відповідального ставлення до близьких;

  • накопичувальні. Засновані на такому механізмі — протягом певного періоду страхувальник сплачує невеликі внески. Після закінчення терміну дії поліса накопичена сума переходить у розпорядження застрахованої особи або іншої, зазначеної у договорі;

  • ризикові. Суть таких програм — захистити своїх клієнтів від непередбачених ситуацій, які можуть спричинити втрату працездатності, інвалідності. Компенсаційні виплати страхових компаній, навіть після отримання серйозних травм, допомагають зберегти гідний фінансовий рівень;

  • комплексні програми. Вони включають кілька видів. Наприклад, людина оформляє поліс накопичувального страхування та доповнює покриттям, на підставі якого буде нараховано компенсацію, якщо з нею станеться нещасний випадок.

Вибір однієї або кількох програм дозволяє надійно захистити страхувальника та його сім'ю від усіх фінансових потрясінь.

Як вибрати програму страхування життя?

Щоб розібратися з тим, який страховий пакет найбільше підійде, спробуйте відповісти на чотири основні питання:

  • на який термін потрібно оформити страховий поліс. Мінімальний період, який пропонують компанії для таких програм, — один рік із можливістю продовження терміну дії договору. Але більшість пакетів розрахована на триваліший період — 5, 10, 15, 25 або навіть 30 років. Отже, застрахувавшись у молодому віці, людина може бути впевнена, що вона забезпечує собі та своїй сім'ї надійну фінансову підтримку до пенсії;

  • чи планується накопичення коштів з будь-якою метою, наприклад, для фінансового захисту дітей, освіти, придбання нерухомості або отримання інвестиційного доходу;

  • чи можливі часткові страхові виплати до закінчення дії договору. У деяких пакетах передбачено такі варіанти; 

  • який розмір страхового покриття життя підходить для вашої родини. Це теж важливий фактор. За різними програмами гарантована сума може становити від 100 до 500 тис. євро.

Крім того, існують різні варіанти внесення платежів — щомісяця, щокварталу, раз на рік або одноразово. Цей параметр також враховують під час виборів програми страхування життя.

На що звернути увагу, вибираючи страхову компанію

Інвестиції у майбутнє лише тоді будуть надійними, коли поліс придбаний у серйозній страховій компанії. Щоб оцінити, наскільки організація міцно стоїть на ногах і чи можна скористатися її пропозиціями, варто звернути увагу на такі нюанси:

  • чи СК має відповідні ліцензії (окремо на кожен вид);

  • який досвід роботи на страховому ринку;

  • дотримання нормативних показників платоспроможності;

  • які відгуки клієнтів.

Велике значення має тарифна політика підприємства. Тут варто бути особливо уважними, тому що є спокуса зосередитись виключно на витратах. Важливо співвіднести можливості договору з розміром страхового платежу. 

Мабуть, найголовнішим параметром вибору є професійна оцінка діяльності компанії. Високе місце у рейтингах, які складають фахівці, підтверджує фінансову надійність організації та її стабільність. Тільки такі страхові компанії можуть забезпечити гарантії грошових виплат у майбутньому в повному обсязі.

Що врахувати під час оформлення страхування життя?

Перед підписанням договору страхування життя слід вивчити уважно його текст та звернути увагу на такі пункти:

  • який термін дії договору вказано;

  • які критичні ситуації включені до переліку ризиків (для додаткового страхування від нещасних випадків);

  • який механізм виплати компенсації спадкоємцям;

  • чи передбачені штрафні санкції, якщо буде ухвалено рішення перервати договір.

За необхідності ці та інші подібні питання варто поставити менеджеру компанії.

Далі, щоб забезпечити ефективність поліса страхування життя протягом усього терміну його дії, страхувальнику необхідно вчинити деякі дії:

  • перевірте всі документи щодо технічних помилок. Наприклад, якщо буде змінено хоч одну букву в написанні прізвища страхувальника, можуть виникнути проблеми з нарахуванням виплат;

  • повідомте свого чоловіка, дітей або інших зацікавлених членів сім'ї, що ви оформили договір і що вони є бенефіціарами. Якщо вони не знають про існування такої страховки, вони не зможуть претендувати на компенсацію, яку ви передбачили. Головна ідея таких видів страхування полягає в тому, щоб гарантувати, що у разі смерті власника поліса правонаступники можуть звернутися до компанії для отримання виплати; 

  • зберігайте документи у надійному місці. Переконайтеся, що спадкоємці завжди матимуть доступ до них;

  • уточніть алгоритм подання заяви про страховий випадок та передайте цю інформацію членам своєї сім'ї;

  • згодом можуть відбутися зміни у складі сім'ї, дізнайтеся відразу, чи можна внести зміни до умов договору і як це робиться.

Якщо будь-які з цих пунктів здаються вам дуже складними, пам'ятайте, що фахівці, які працюють у страхових компаніях, завжди зможуть оцінити вашу ситуацію і порекомендувати той вид страховки, який підійде саме вам. Головне — будь-яка програма страхування життя краща, ніж її відсутність.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз