UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Не «короною» єдиною. Які вакцини актуальні для українців влітку 2022 року?

Протягом липня-серпня у багатьох наших співгромадян минає термін дії щеплення проти COVID-19. Перейматися цим питанням в останні місяці було не на часі, але зараз чимало українців цікавляться, чи треба робити наступне щеплення. Про це ми розпитали Оксану Руденко, керівника Дирекції особистих видів страхування УНІКА, у минулому лікаря-інфекціоніста. Також не змогли пройти повз актуальну тему мавпячої віспи й отримали поради щодо вакцинації в цілому.

Не «короною» єдиною. Які вакцини актуальні для українців влітку 2022 року?

Пані Оксано, зараз майже зникли повідомлення про випадки захворювання на коронавірус у нашій країні. Чи можна сказати, що епідемія йде на спад?

— Коронавірус нікуди не подівся. Але через каскад мутацій наразі в Європі циркулює вже третє покоління штаму «омікрон». І важливо розуміти, чим він відрізняється.

Напевне, багато хто пам’ятає, що спочатку у хворих на коронавірус виявляли базовий штам COVID-19, потім були штами «бета», «дельта», і, зрештою, «омікрон». Цей останній штам теж змінювався і мутував щонайменше тричі. На сьогодні він викликає затяжне гостре респіраторне вірусне захворювання, яке триває 2-3 тижні. У багатьох випадках хвороба супроводжується підвищенням температури до 38о і кашлем. Але саме цей штам — перший, який майже не викликає серйозних клінічних проявів у країнах, громадяни яких мали у своїй історії щеплення БЦГ, або бацили Кальметта-Герена. Це, зокрема, Україна та держави, що входять до так званого пострадянського простору, а також Ізраїль, Нова Зеландія, Австралія.

Тож в Україні ця третя модифікація «омікрону» не є загрозою для більшості людей з нормальним рівнем імунітету. Але у європейських країнах, де було знижено ризики туберкульозу та не проводилися БЦГ-щеплення, люди хворіють важче.

Виходить, що вакцина БЦГ допомагає проти іншої хвороби, яка виникла через десятиріччя після  щеплення? Чому?

— Вакцина БЦГ не тільки викликала розвиток імунітету проти туберкульозу, а взагалі стимулювала неспецифічну імунну відповідь на будь-які респіраторні інфекції. І от нарешті минули два роки тих спостережень, які дозволили зробити надійні висновки щодо її ефективності проти COVID-19. Крім того, коронавірус мутував до стану, коли імунітет, який раніше розвивався завдяки вакцині БЦГ, став спроможним з ним боротися.

Ми будемо й надалі спостерігати мутації коронавірусу. Вважаю, що кожна наступна мутація буде робити з вірусу більш слабку форму респіраторної інфекції, з меншою загрозою для популяції. Є всі шанси, що він скоро увійде до родини звичайних респіраторних коронавірусів, які відомі нам вже понад 70 років, і які викликають буденні респіраторні інфекції типу парагрипу, аденовірусу тощо.

Чи це означає, що вакцинація вже не потрібна?

— Звісно ні. Є певні категорії населення, яким обов’язково потрібна бустерна доза. Це дорослі люди віком від 18 років, що мають хвороби та стани, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19. До таких діагнозів можна віднести патології дрібних судин, цукровий діабет, системні захворювання сполучних тканин або важкі форми астми, легеневої недостатності. Для них будь-яка респіраторна інфекція є загрозою і може провокувати ускладнення. Також бустер варто зробити всім людям у віці понад 60 років.

Є багато людей, які через війну пропустили введення бустерної дози, але входять до груп ризику. Як діяти в цьому випадку?

  • Я раджу ставитися до бустеру так само, як до вакцинації від грипу. Якщо у вас зараз немає температури, немає проявів респіраторних захворювань – просто підіть та вакцинуєтесь. Наразі в Україні немає дефіциту вакцин. Навіть у віддалених куточках можна отримати щеплення цілком якісною вакциною типу Pfizer або AstraZeneca. І краще зробити це до початку активної епідемії респіраторних захворювань. У серпні, вересні, але максимум до середини жовтня треба встигнути. Це моя рекомендація.

Зараз багато повідомлень у ЗМІ щодо мавпячої віспи. ВООЗ вже оголосила надзвичайну ситуацію світового масштабу з цього приводу. Що слід знати про цю хворобу?

— Це та сама, давно відома людству віспа, але вірус, який вражає мавп. Чому Європа захвилювалась? Ми знаємо, що колись люди хворіли на людську віспу, але вона була повністю ліквідована в 1976 році, а в 1978-му щеплення від цієї віспи було виключено з національних календарів щеплень. Тому ті, хто був народжений до 1976 року, мають перехресний імунітет від людської та мавпячої віспи, і таким людям можна бути відносно спокійними.

Ситуація є іншою для тих, хто народився пізніше і не був щеплений. Гарна новина, що люди, які контактують з вірусом мавпячої віспи, у більшості не мають жодних клінічних проявів, за винятком тих, у кого послаблений імунітет. Наприклад, ВІЛ-інфіковані або ті, хто має аутоімунні захворювання. У таких людей будь-яка хвороба буде протікати не так, як ми очікуємо у пересічного пацієнта.

Як можна заразитися на вірус?

— Уже встановлено, що мавпяча віспа передається від контакту слизової до слизової: при поцілунках та статевих контактах. При цьому ті, хто отримав вірус, імовірніше за все не матимуть симптомів. У деяких випадках при зниженому імунітеті захворювання може проявлятися і як герпес – висипанням навколо місця контакту. Є вірогідність загрози для немовлят до року. Річ у тому, що в цьому віці в них немає свого імунітету як такого, а є тільки імунітет, що надходить із молоком матері. Якщо у матері є щеплення від віспи, вона передасть дитині ці антитіла з молоком. Але якщо мати не має імунітету проти віспи, то може постраждати й немовля.

Здається, із коронавірусом та мавпячою віспою розібралися. А які планові щеплення зараз актуальні для дорослих та дітей?

— Я б порадила щеплення від дифтерії та правцю, які мають повторюватися кожні 10 років після 16-18-річного віку. Це дуже актуально, і я наполегливо рекомендую їх зробити, якщо є така можливість. Бо на правець дуже легко захворіти — наприклад, достатньо пройти босоніж по траві та наступити на іржавий цвях. Якщо ви не вакциновані, і це трапилося, ліки буде дуже складно знайти, бо через війну основні запаси протиправцевої сироватки зосереджені у прифронтових шпиталях. Єдина можливість уберегтися від зараження на правець — це зробити щеплення заздалегідь.

Ну і тим, хто має вік понад 50, або понад 40 років та має схильність до легеневих захворювань, наполегливо раджу зробити щеплення від пневмококу. Бо пневмококова інфекція, пневмонія — це дуже важке захворювання, найпоширеніше ускладнення при коронавірусній пневмонії. Щоправда, щеплення досить дороге — вартість до зміни валютного курсу сягала 3500 грн. Але воно робиться один раз і його вистачає на решту життя.

А як щодо дитячих щеплень?

— Порада проста — звернутися до сімейного лікаря й робити щеплення за календарем та його рекомендацією.

Я завжди кажу: якщо йдеться про здоров’я, все, що можна попередити за гроші, краще попередити. Узагалі в багатьох випадках розробити вакцину коштує набагато дорожче, ніж винайти будь-які ліки. Але ціна наслідків пандемії завжди зависока. Тому якщо суспільство починає розробляти вакцину, це означає, що пройти цей процес для цивілізації буде в цілому легше, ніж долати наслідки епідемій. Можна подивитись на історію епідемії дифтерії, на її спалах у 1996 році. Можна згадати епідемію кору, яка була у 2007 році, це мало жахливі наслідки для популяції та економіки. Тож відкидайте забобони, довіряйте доказовій медицині та робіть усі щеплення, які рекомендує ваш лікар. Будьте здорові!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз