UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Я та УНІКА

Надихаючі та приголомшливі. Подорожуємо музеями світу онлайн

Мистецтво має майже магічну силу, яка може наповнити нас енергією, допомогти подолати смуток, повернути собі позитивні емоції та віднайти нові сенси. Воно надихає на плідну працю чи боротьбу, допомагає піклуватися про себе та країну. Але знайти можливість для відвідування навіть українських музеїв наразі складно, що ж казати про візити до закордонних центрів мистецтва. Та вихід є – надихнутися багатьма арт-колекціями можна за допомогою цифрових технологій.

Надихаючі та приголомшливі. Подорожуємо музеями світу онлайн

Тож ми вирішили час від часу писати у цьому блозі про найкращі музеї та арт-події світу, що дозволяють отримати насолоду від шедеврів мистецтва онлайн. Пропонуємо розпочати з музеїв Австрії, адже це батьківщина нашої страхової групи, у Відні знаходиться штаб-квартира UNIQA. По-друге, наша компанія та багато музеїв Австрії є партнерами вже багато років. Ми не тільки страхуємо експозиції, але й активно підтримуємо мистецькі заклади та культурні події. Тож пропонуємо першу віртуальну подорож по залах найвідоміших музеїв цієї прекрасної країни.

1. Музей Альбертіна, Відень

Офіційний сайт: https://www.albertina.at/

Альбертіна – один з найстаріших та найбільш популярних музеїв Австрії. Він був заснований у 1776 році і знаходиться в історичному центрі Відня. UNIQA давно співпрацює з музеєм як спонсор та страховик. Зокрема, компанія страхувала виставку культового норвезького художника Едварда Мунка на суму понад 100 мільйонів євро.

Основна колекція Альбертіни сконцентрована у пишному палаці ерцгерцога Альбрехта Фрідріха Рудольфа Австрійського. Цей ансамбль сам по собі є витвором архітектурного мистецтва. Тільки уявіть: ви оглядаєте 20 розкішних віталень і парадних залів одного з найкрасивіших європейських палаців, що побудований у стилі класицизму. В інтер’єрі переважають жовті, зелені та бірюзові кольори стін, а також особлива позолота, яку навіть назвали «альбертинським золотом». Палац блискуче відтворює культуру та атмосферу епохи Габсбургів. Зали повністю відреставровані, обставлені оригінальними меблями та ще й наповнені шедеврами! Тут можна познайомитися з роботами Альбрехта Дюрера, Мікеланджело, Рафаеля, Рембрандта, Пітера Пауля Рубенса та багатьох інших видатних митців.

Та і це ще не все. Альбертіна – це одна з найбагатших колекцій модерністського та сучасного мистецтва. Щоб зробити доступ до цих робіт зручнішим, у березні 2020 року відкрилось нове відділення музею, так звана Альбертіна Модерн у Кюнстлерхаус (Будинок художника) на площі Карлсплатц, неподалік від основної будівлі музею. Проте робіт настільки багато, що експонувати їх усі одночасно просто неможливо. Тож багато витворів зберігається у запасниках, чекаючи своєї черги бути продемонстрованими.

Як відвідати онлайн? Відвідування Альбертіни – неперевершений духовний досвід та подорож в історію та сучасність мистецтва. Але ті, хто воліють отримати цей досвід без фізичного відвідування Відня, мають не менше можливостей. Переконайтеся самі!

Інша особлива можливість для віртуальних відвідувачів - передивитися набагато більше експонатів, ніж це можна зробити під час звичайної екскурсії. Для перегляду онлайн доступні щонайменше 260 тисяч малюнків, скульптур та картин. Ви навряд чи зможете оглянути стільки шедеврів, якщо будете перебувати у музеї особисто, а онлайн така можливість надається постійно. До багатьох художніх творів є пояснювальні тексти англійською та німецькою мовами.

На що звернути увагу? Наприклад, ви можете у найдрібніших деталях розгледіти шедевр Альбрехта Дюрера «Заєць». Це невеличке за розміром полотно, виконане гуашшю та аквареллю. Малюнок зроблений більш ніж 500 років тому і вважається першим реалістичним зображенням тварини – заєць на ньому ніби живий. Зазвичай «Заєць» зберігається у спеціальних умовах запасників музею, а публіці його показують раз на п’ять років. Але онлайн він доступний завжди за посиланням:

https://artsandculture.google.com/story/uQUh0QSuBi_dgw

Розглядаючи картину онлайн, ви можете побачити, як рухався пензлик автора, як створювалось неймовірне хутро звіра, а також зазирнути у його очі, щоб побачити частину майстерні Дюрера.

2. Музей історії мистецтв, Відень

Офіційний сайт: www.khm.at/

Художньо-історичний музей побудований імператором Францом Йосифом, а його основу склали колекції, які збирали королі та аристократи Австрії, Угорщини та інших країн за декілька століть. Сьогодні Музей - це подорож у часі на сім тисячоліть вглиб історії мистецтв. Тут представлені шедеври від часів Стародавнього Єгипту та грецької античності і аж до кінця XVIII століття. Він не менш пишний, ніж Альбертіна, адже також розташований у вишуканому палаці.

Головна гордість музею – колекція мистецтва епохи Відродження та бароко. Тут можна побачити «Поклоніння Святій Трійці» Дюрера, «Портрет інфанти Маргарити» Веласкеса, «Мадонну в зелені» Рафаеля Санті, «Чотири великі річки давнини» Рубенса… А ще, наприклад, єдиний у світі меч, оздоблений рогом міфічного єдинорога – принаймні, саме так вважалося, коли він попав у австрійську кунсткамеру. А ще тут експонується чаша з агату, яка, можливо, і є тим самим міфічнім Святим Граалем.

Як відвідати онлайн? Про шедеври Музею історії мистецтв можна говорити нескінченно, але блукати музейними залами ще цікавіше. Можна зробити це віртуально, роздивляючись кожну роботу на стінах галереї за допомогою сeрвісу Google Аrt:

https://artsandculture.google.com/streetview/kunsthistorisches-museum-vienna-museum-of-fine-arts/QAE0GH5UW71JOg?hl=de&sv_lng=16.3617457&sv_lat=48.2037414&sv_h=152.88612754569937&sv_p=-2.296378250298929&sv_pid=El6-98MwKWliQP2dZLOexQ&sv_z=0.9999999999999997

На що звернути увагу? Музей надає особливі можливості для тих, хто хоче глибше зануритися в історію мистецтва. Наприклад, можна дослідити 12 робіт видатного нідерландського художника Пітера Брейгеля Старшого на спеціальному сайті, присвяченому цьому майстру. https://www.insidebruegel.net/ Кожна робота тут представлена не лише на звичайних світлинах, які можна максимально наближувати, а й на інфрачервоних та рентгенівських знімках. Тому дослідникам вдасться роздивитися найдрібніші деталі, характерні для робіт Брейгеля, та навіть побачити артефакти, приховані під зовнішнім шаром фарби. Ми добре знаємося на цьому, адже UNIQA Group є одним з головних спонсорів Музею історії мистецтв. Зокрема, під час підготовки першої в історії масштабної виставки Брейгеля протягом шести років UNIQA була партнером Музею у тривалій дослідницькій та консерваційній роботі.

3. Музей сучасного мистецтва MUMOK, Відень

Офіційний сайт: https://www.mumok.at/

Цей музей зовні нагадує великий камінь, адже асоціацію архітектурно посилює вулканічний туф, яким оздоблено всю будівлю. На площі 4 800 кв. м розташовано близько 9 000 експонатів. Це найбільший центр сучасного мистецтва в Центральній Європі з приголомшливою колекцією класичного модернізму, поп-арту, мінімалізму та концептуального мистецтва, а також віденського акціонізму. Тут присутні роботи чи не усіх знакових сучасних художників. Це й Енді Уорхол, і Марсель Дюшан, і Роберт Раушенберг, в ще Джаспер Джонс, Нам Юнь Пайк, Йоко Оно та багато інших митців.

Звісно, порозумітися з сучасним мистецтвом не завжди просто, але повірте, унікальний досвід та нові емоції вам гарантовано. Перевірено буквально на власному досвіді: UNIQA є страховим партнером MUMOK з 2003 року, а ще наша вежа UNIQA у Відні стала простором для сучасної світлової інсталяції однієї з художниць. Бріджит Кованц встановила 40 000 світлодіодів на 7 000 кв. м фасаду вежі UNIQA та відтворила надпис «Тепер я бачу» та його переклад азбукою Морзе.

Як відвідати онлайн? Музей виклав у вільний доступ майже всю свою колекцію, яка збиралася з 2013 року. Кожна робота має пояснення англійською або німецькою мовою. Цікавий культурний досвід можна отримати, якщо досліджувати роботи у MUMOK за допомогою панорам експозиції у форматі 3D.

https://www.mumok.at/de/collection/online-collection

На що звернути увагу? Тут багато цікавого, але ми б радили подивитися на роботи видатного сучасного художника Класа Ольденбурга. Він відомий як автор гігантських скульптур, що зображують знайомі нам речі – прищіпку, помаду, штепсельну вилку, недогризок, шланг, ложку з вишнею... У MUMOK виставлена його робота «Музей миші». Це витвір у стилі попарту та концептуального мистецтва, невеличкий виставковий павільйон. Автор створив його схожим за формою на голову мультиплікаційного Мікі Мауса та одночасно на контур ранньої моделі кінокамери. Глядачу він здається чорним лабіринтом, у якому у спеціальних вітринах виставлено понад три сотні ужиткових предметів та сміття. Зазирнути у «Музей миші» можна тут:

https://www.mumok.at/de/360deg-rundgang-mouse-museum

Попереджаємо: художникам цього стилю притаманна постмодерністська іронія та самоіронія стосовно речей, що здаються непорушними. У роботах Ольденбурга –це глузування з намагань «музеїфікувати» життя. В музеї показані речі, які звичайна миша могла б принести у свою нору. Можливо, це самоіронія щодо власної творчості, адже Ольденбург починав зі створення великих макетів їжі, які виставляв у відомих галереях. А ще це може бути показом дещо відстороненого погляду Іншого на людську цивілізацію. Чи не залишить по собі людство саме такий музей? Сучасний митець залишає відкритим остаточне тлумачення. Тож ви можете вкласти в нього особистий зміст, і він теж буде вірним.

Cподіваємося, вам сподобалась наша невеличка подорож музеями Відня, тож дуже скоро приготуємо для вас наступну мандрівку:)

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз