UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

МРТ, КТ та рентген. Що потрібно знати про сучасні види променевої діагностики

Кожен з нас хоча б раз проходив обстеження на рентгенотехніці. Сьогоднішню медицину неможливо уявити без променевої діагностики, яка незамінна для уточнення картини хвороби і виявлення прихованих проблем зі здоров'ям. У цьому випуску блогу хочемо розповісти про апаратні методи діагностики – рентген, магнітно-резонансну томографію та комп'ютерну томографії. Це сучасні і практично нешкідливі процедури, які дозволяють поставити діагноз, визначити тяжкість захворювання внутрішніх органів і кісткової структури без оперативного втручання.*

МРТ, КТ та рентген. Що потрібно знати про сучасні види променевої діагностики

Рентген

Зараз вже складно уявити, що до відкриття проникаючого випромінювання лікарі намагалися навмання розпізнавати характеристики переломів або небезпечні хвороби на ранній стадії, наприклад, туберкульоз легень. Все змінилося в 1895 році, коли Вільгельм Рентген відкрив «Х-промені» і виявив, що при їхньому проходженні через непрозору для світла перешкоду на фотопластині проявляється картинка. Після того, як німецький вчений повторив експеримент на кисті руки і отримав зображення структури кісток, його відкриття зробило переворот в медицині. Лікарі отримали можливість бачити внутрішні органи без розтину, що вивело діагностику на абсолютно новий рівень.

Коли призначають рентген?

В основному рентген призначають при травмах, переломах та інших ураженнях кістково-суглобової системи. Але іноді лікар може призначити рентгенівське дослідження при захворюваннях кишечника, 12-палої кишки, жовчного міхура і легень. Наприклад, на рентгенівському знімку можна чітко побачити характерний легеневий малюнок. Дуже інформативна й рентгенівська мамографія, проте ця процедура має свої протипоказання, призначають її не всім.

Що лікар отримує після рентгена?

Чорно-білу «негативну» фотографію в одній проєкції в аналоговому або цифровому вигляді.

Що не видно на рентгені?

Цей метод виявився малоефективним для виявлення ранніх стадій вірусних пневмоній, викликаних COVID-19. Однак, на більш пізніх стадіях коронавірусна пневмонія вже починає бути помітна й на рентгені.

Чи небезпечний рентген?

Рентгенівське випромінювання - це електромагнітні хвилі в діапазоні між ультрафіолетовим і гамма-випромінюванням, їхнє передозування призводить до руйнування цілісності ланцюжків ДНК і РНК. Але у сучасного цифрового рентгенівського апарату доза опромінення мінімальна (сота частка мікрозіверта за одне відвідування рентген-кабінету). При необхідності зробити кілька знімків, якщо дозволяє ситуація, лікар призначить діагностику з перервою в кілька днів або тижнів, щоб не перевищувати допустиму дозу.

Окремим видом рентгенографії є ​​флюорографія, коли при рентгенівському випромінюванні знімки грудної клітини з’являються на флуоресцентному екрані. Флюорографію призначають при профілактиці і підозри на туберкульоз, онкологічні захворювання та патологічні процеси в легеневій системі. Метод не дає такі чіткі і ясні знімки, як рентген, але успішно застосовується для діагностики ряду проблем.

Старі флюорографічні апарати, які до сих пір зустрічаються в державних поліклініках, генерують досить високу дозу опромінення, але нові цифрові більш безпечні. У будь-якому випадку, профілактичну флюорографію рекомендується робити не частіше 1 разу на рік.

Магнітно-резонансна томографія

Магнітно-резонансну томографію (МРТ) почали застосовувати в медичній діагностиці з 1973 року, хоча явище магнітного резонансу відомо з 1930-х років. Для отримання зображення тут вимірюють відповідь атомних ядер водню в тканинах організму на вплив електромагнітної хвилі в постійному магнітному полі.

Процедура МРТ протипоказана при наявності кардіостимуляторів та інших імплантатів, а також якщо в досліджуваній області є металеві елементи (протези, уламки, кровоспинні кліпси). Також не можна робити МРТ при вагітності, страху закритих просторів і панічних атаках.

Зазвичай при дослідженні пацієнта поміщають в «тунель» апарату МРТ, де він повинен лежати нерухомо 20-30 хвилин або довше. Ще одна особливість МРТ-досліджень – специфічний шум. Пацієнтам, які до нього чутливі, зазвичай пропонують надіти навушники.

Коли призначають МРТ?

Томограф – інструмент для якісної візуалізації структури головного, спинного мозку та інших внутрішніх органів. МРТ дає майже вичерпну інформацію про стан м'яких тканин. Як правило, процедуру призначають, щоб визначити кількість, розташування і особливості пухлин і кіст, вона дозволяє виявити сторонні тіла, патології та аномалії органів і судин. Знімки покажуть картину ураження при ішемічному інсульті та інфаркті, абсцесі і цирозі печінки, холециститі, гепатоцеребральній дистрофії і панкреатиті. За допомогою МРТ також можна вимірювати швидкість кровотоку і спинномозкової рідини.

Що не видно на МРТ?

На МРТ погано видна кісткова тканина.

Що лікар отримує після МРТ?

Після томографії лікар отримує серію зображень досліджуваного органу в декількох ракурсах. Для роздруківки вибираються томограми з найбільш показовими зображеннями. Всі інші зображення записуються на диск, з якого їх також можна роздрукувати або розглянути на моніторі.

Чи небезпечна МРТ?

Цей метод абсолютно нешкідливий. Магнітно-резонансну томографію можна проводити будь-яку кількість разів.

Комп'ютерна томографія

Комп'ютерна томографія (КТ) була винайдена на кілька років раніше МРТ. Ці два апаратних дослідження вважаються найбільш інформативними і нерідко призначаються паралельно. У КТ застосовуються рентгенівські промені, але в абсолютно мікроскопічних дозах. Одна з переваг КТ перед МРТ – швидкість: процедура триває всього 2-4 хвилини. При цьому датчик з детекторами обертається навколо пацієнта, завдяки чому створюється тривимірна картинка органів.

Втім, є у КТ і протипоказання, наприклад, велика вага пацієнта (більше 150 кг). Зазвичай дослідження не призначають при вагітності і вигодовуванні грудьми, а також дітям і підліткам.

Коли призначають КТ?

Комп'ютерна томографія - визнаний метод для дослідження при захворюваннях хребта і кісток скелета, внутрішніх органів (серця, легень, печінки, нирок, наднирників, підшлункової залози, головного мозку). При застосуванні контрасту (в організм вводиться речовина, що дозволяє чіткіше побачити кровоносну систему) цей метод, як й МРТ з контрастом, підходить для діагностики захворювань судин.

Що не видно на КТ?

Іноді КТ призначають при COVID-19, але дослідження ефективне не раніше ніж на 5-7 день після прояву симптомів захворювання. Втім, не всі пацієнти, заражені коронавірусом, мають характерну картину ураження легеневої тканини. Тому КТ застосовується, в основному, не для діагностики, а для корекції тактики лікування при середньому та тяжкому ступеню хвороби.

Що отримує лікар після КТ?

В результаті томографії лікар отримує серію високоякісних зображень органу, з яких комп'ютерна програма створює об'ємну модель.

Всі дані, отримані в ході комп'ютерної томографії, можна роздрукувати, для пацієнта також готується диск з інформацією в електронному вигляді.

Чи небезпечна КТ?

Незважаючи на те, що в апараті КТ використовується рентгенівське опромінення, він вважається безпечним.

Ось і всі особливості апаратних методів діагностики. Ми не дуже перевантажили вас спеціальними термінами? Якщо ви вже користуєтеся медичною страховкою від УНІКА, то напевно знаєте, що при необхідності наші лікарі-координатори організують для вас якісне рентген-дослідження, МРТ або КТ в зручний час і в комфортних умовах, а страхова компанія оплатить вартість діагностики (в межах сум, встановлених вашою програмою).

Ну а якщо ви ще не відкрили для себе зручність і надійність медичного страхування в УНІКА, дізнатися більше про наші програми ДМС можна тут: https://uniqa.ua/private/life/zdorove/  

 

*Увага! Матеріал підготовлений з інформаційною метою. Будь ласка, не призначайте ці дослідження самі собі «про всяк випадок». По-перше, вони мають протипоказання. По-друге, тільки кваліфікований фахівець визначає, яке саме дослідження потрібно саме в даний момент для з’ясування вашої проблеми. По-третє, правильно розшифрувати й інтерпретувати результати може лише досвідчений лікар, не намагайтеся це робити самостійно.

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз