UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Літній драйв без наслідків: лайфхаки по автобезпеці у спеку

Літо – чудовий час, який пов'язаний з приємними планами. Але крім відпустки, подорожей і канікул, у цієї пори року є і темна сторона. Виснажлива спека і загальна розслабленість призводять до зростання ДТП на дорогах. У цьому випуску блогу поговоримо про головні літні небезпеки для автолюбителів і розповімо, як їх уникнути.

Літній драйв без наслідків: лайфхаки по автобезпеці у спеку

За даними IIHS, Страхового інституту дорожньої безпеки США, на серпень припадає один з сплесків числа смертельних ДТП. Липень теж входить в ТОП-3 найбільш травмонебезпечних місяців для водіїв і пасажирів автомобільного транспорту. Чому так відбувається і як уникнути небезпек?

Причина 1. Відпускний настрій

Розслаблений стан перед літньою відпусткою і довга адаптація до робочого ритму після повернення на роботу можуть зіграти злий жарт як з водіями, так і з пішоходами. Це не дивно: перед відпусткою нам треба тримати в голові безліч завдань, концентруючись на плануванні. А повернувшись в офіс, ми кидаємося розгрібати виробничі завали. У підсумку отримуємо багато стресу та зниження пильності на дорогах у багатьох учасників руху.

Лайфхак: намагайтеся знизити вплив факторів, які відволікають вас за кермом. Не розмовляйте по телефону в дорозі – це не тільки небезпечно, але і може спричинити штраф. Навіть якщо ви обожнюєте спілкуватись, не піддавайтеся спокусі зав'язати розмову з попутниками. І головна порада – намагайтеся висипатися! Брак сну небезпечний в будь-яку пору року, але влітку він може проявлятися сильніше: після спеки на вулиці в прохолодному салоні авто багатьом раптово хочеться спати. Якщо відчули сонливість за кермом – обов'язково зробіть зупинку, випийте апельсинового, грейпфрутового соку або газованої води. А ось кава в такому випадку не рекомендується.

Причина 2. «Дачний» стиль водіння

Влітку багато жителів мегаполісів прагнуть вирватися в передмістя. Ми їдемо ближче до природи і свіжого повітря на свята і довгі вихідні, а якщо дозволяє відпустка і віддалений режим роботи – прагнемо затриматися за містом довше. Однак трафік в сільській місцевості зовсім не той, що в великих містах. Розслаблена їзда по порожніх дорогах і навіть легка зневага  до правил дорожнього руху за літо входять в звичку у деяких водіїв. Повернувшись додому, вони не встигають адаптуватися до міського трафіку, а це вже загрожує ДТП.

Лайфхак: якщо ви – водій-початківець, перед поверненням в місто перевірте свої навички за допомогою онлайн-тренажерів. Якщо помітите прогалини, обов'язково відновіть в пам'яті всі правила. А ще краще - не відступайте від них навіть під час заміського відпочинку. Навіть на абсолютно порожній заміській дорозі включайте сигнали повороту, дотримуйтесь рядності і швидкісного режиму. Словом, в будь-яких умовах поводьтеся так само, як і в типовому міському трафіку. І, звичайно ж, не піддавайтеся спокусі сісти за кермо після вживання алкоголю, навіть якщо це келих білого вина.

Причина 3. Розпечені дороги

Літня спека сприяє інтенсивному руйнуванню асфальту на автомагістралях. При температурі повітря всього 25-28 градусів дорога може розігрітися до 60-70 градусів – в таких умовах покриття просто плавиться. «Добивають» полотно добряче навантажені фури. При цьому самій вантажівці нічого не загрожує, а ось легковий автомобіль може вести себе на такому асфальті, як на підталому льоду.

Лайфхак: Влітку великовантажним авто заборонено виїжджати на траси при температурі більше 28 градусів, але наскільки ця заборона дотримується на практиці – велике питання. З урахуванням якості українських доріг ми рекомендуємо не сідати за кермо у спеку – зокрема, коли мова йде про тривалий переїзд, а перенести його на вечірній чи ранковий час. І, звичайно, не забувайте стежити за станом шин: якісна гума знижує ризик аварії за будь-яких погодних умов.

Причина 4. Підступні дощі

Приємно, коли задушлива спека відступає перед зливою. Але крім прохолоди, рясні дощі приносять водіям чимало проблем. Спочатку дощ здається безпечним, особливо якщо двірники в порядку, а водій добре знає дорогу. Але під час затяжної зливи на поверхні асфальту утворюється дуже слизький шар, через який машина може почати так зване аквапланування. Якщо не знизити швидкість в цей момент, будь-який водій ризикує потрапити в ДТП. Друга, не менш серйозна небезпека – гідроудар через потрапляння води всередину працюючого мотора. Гідроудар загрожує руйнуванням двигуна, і його можна запросто отримати, в'їхавши у велику калюжу і випадково «хильнувши» води, наприклад, через патрубки повітряного фільтра.

Лайфхак: Пам'ятайте, що літні шини повинні не тільки відмінно відчувати себе в спеку, а й правильно відводити воду. Кращі шини на випадок дощу мають симетричний ненаправлений малюнок протектора – це підвищує стійкість автомобіля на мокрій дорозі. Ще одна універсальна порада: якщо відчуваєте себе невпевнено за кермом або не знаєте дороги, відмовтеся від водіння в дощовий день. Доїхати до місця призначення можна на таксі або громадському транспорті. До речі, ризик гідроудару зазвичай не покривається стандартним полісом страхування КАСКО. Це ще один привід залишитися вдома під час зливи.

Причина 5. Літні викрадення авто

На літні місяці традиційно припадає пік викрадень авто. Так було в карантинному 2020-му і, швидше за все, таку ж сезонність автомобільних крадіжок ми будемо спостерігати і в цьому році. Причому викрадати машини стали частіше не тільки вночі, але і серед білого дня.

Лайфхак: Експерти з автобезпеки одноголосно радять паркувати авто тільки на стоянках, які охороняються. І, звичайно, варто встановити в авто різнопланові протиугінні пристрої, включаючи механічні блокіратори і GPS-маячки. А ось абсолютним захистом у всіх випадках є поліс КАСКО. Більше про продукти страхового захисту ви можете дізнатися тут: https://uniqa.ua/private/auto/kasko/.

Сподіваємося, ці поради виявляться корисними, а літні поїздки за кермом принесуть вам тільки приємні враження. Залишаємось на зв'язку!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз