UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Готуємось до школи: 7 кроків, щоб 1 вересня та решта днів навчання були святом

Початок шкільного навчання – радісна та відповідальна подія, яка розпочинає новий етап у житті усієї родини. Але після яскравого свята Першого дзвоника стартують шкільні будні, які часто приносять чимало стресу як дітям, так і їхнім батькам. У цьому випуску блогу розкажемо, як заздалегідь підготуватися до 1 вересня та допомогти «першачкам» швидше адаптуватися до нового, вже майже дорослого життя.

Готуємось до школи: 7 кроків, щоб 1 вересня та решта днів  навчання були святом

Для малюка перехід у статус школяра означає стресову зміну звичного світу. Новий розклад дня, ще більше інформації та спілкування, інтенсивніші інтелектуальні та фізичні навантаження. Не менше можуть нервуватись й батьки першокласника, які усвідомлюють свою відповідальність – звісно, це лише ускладнює адаптацію до процесу навчання. Втім, до 1 вересня ще лишається час, щоб зробити декілька важливих кроків до зменшення стресу та закласти майбутній фундамент для формування любові дитини до школи.

Крок 1.

Пройдіть підготовчі курси. З кожним роком усе більше шкіл та установ з позашкільної освіти проводять підготовчі курси для майбутніх першокласників. Це може бути як одне заняття, так й серія очних занять, або ж онлайн-уроків. Як правило, діти дуже позитивно сприймають такі тренінги, адже прагнуть ставати більш дорослими. Буде добре, якщо ваша дитина пройде підготовчі курси у школі, до якої піде 1 вересня. Так вона у ігровій та спокійній атмосфері встигне познайомитися зі шкільними правилами, своїми вчителями та однокласниками ще до початку навчання.

Крок 2.

Пограйтесь у звичайний шкільний ранок. Щоб навчитися вчасно вставати щоранку до школи, потрібен час і практика. Чому б у ці серпневі дні не пограти з дитиною у школу? Разом уявіть, що саме сьогодні перший шкільний день. Треба рано встати, зробити легку руханку, вмитися, почистити зуби, перевірити рюкзак з книжками та зошитами, поснідати, одягтися. Ще краще, якщо ця гра продовжиться, й ви з дитиною дійсно відправитесь до школи. Таким чином за допомогою просторової уяви у свідомості малюка буде закріплюватись весь процес початку шкільного ранку. До того ж, під час подорожі можна разом повторити правила дорожнього руху та виконати їх на практиці.

Крок 3.

Підготуйтеся до можливих конфліктів. Більшість дітей схильні хвилюватися через те, що вони не знають, що чекає їх у школі та як на це реагувати. Зазвичай через те саме хвилюються й батьки. Потенційні проблемні точки має підказати ваш батьківський досвід та інтуїція. А найкращій шлях вирішення майбутніх проблем та конфліктів – рольові ігри. Без зайвої напруги спробуйте розіграти вдома різні ситуації, з якими може зіткнутися ваша дитина на перерві, під час уроку або після занять, щоб разом знайти можливі рішення та навіть пропрацювати цілу послідовність дій. Подібні вправи потрібні для формування впевненості, почуття гідності та запобігання булінгу. А ще важливо сформувати в дитини навичку ділитися своїми думками, відчуттями та емоціями, не тримати проблеми у собі та завжди розповідати про них дорослим.

Крок 4.

Почитайте з дитиною про школу. Письменники різних часів написали багато захоплюючих книжок про те, яким саме може бути шкільне життя. Наприклад, дошкільнята з задоволенням дізнаються про пригоди героїв з серії книжок «Дивовижні пригоди у лісовій школі» Всеволода Нестайка. Але з не меншою цікавістю діти сприймають і оповідання Миколи Носова, якими зачитувались ще наші бабусі та дідусі. Звісно, система оцінок та виховання з роками дещо змінилась, але дружба, вміння відповідати за свої вчинки та креативність (якщо пам’ятаєте, герої Носова дуже креативні) – завжди залишаються актуальними та важливими.

Якщо все ж хочеться чогось більш сучасного, виберіть для читання у серпні одну з наступних книжок:

  • Дебора Дісен «Рибка Унивака йде до школи»
  • Керрі Уестон «Новенький»
  • Енн Файн «Як курка лапою»
  • Моні Нільсон «Цацики йде до школи»
  • Ліза Папп «Мейделін Фінн і бібліотечна собака»
  • Давид Калі «Я не зробив уроки, тому що...»
  • М. Марльє, Ж. Делає «Маруся йде до школи»

Читання буде ще кориснішим, якщо ви будете разом обговорювати прочитане. Спонукайте дитину висловлювати власні думки, а не тільки прислухатися до ваших. Питайте в неї про відношення до героїв та їхніх вчинків, цікавтеся, як би вчинила ваша дитина у подібній ситуації, та в жодному разі не критикуйте.

Крок 5.

Сходіть разом за шкільними покупками. Звичайно, шкільне життя не буде обмежуватися тільки приємними моментами, адже тепер потрібно буде підкорятися правилам, наприклад, дотримуватися дрес-коду, носити спортивну форму і змінне взуття. Але зробити ці правила не нудними можна. Для цього організуйте напередодні 1 вересня спільний похід за покупками – виберіть красивий одяг для школи, рюкзак, що подобається, і необхідні канцелярські дрібниці. В ідеалі, одяг і аксесуари малюк повинен обирати самостійно, завдання ж батьків при цьому – обережно і ненав'язливо підштовхнути його до вірного вибору.

Крок 6.

Потурбуйтеся про безпеку. Нажаль, школа – таке місце, де можна отримати травму, до того ж й шлях до школи та додому теж може бути доволі небезпечним. Варто заздалегідь навчити дитину заходам безпеки, які допоможуть не розгубитися в складній ситуації, зокрема:

- якщо впав і вдарився, або сталось ще щось неприємне, одразу скажи вчителю, шкільній медсестрі, тренеру. Вони забезпечать медичну допомогу і повідомлять батькам;

- якщо допомога знадобилася поза школою, краще звертатися до продавців, поліцейських або жінок з дітьми; треба вивчити напам'ять телефони батьків, щоб попросити когось подзвонити їм;

- в жодному разі не можна знайомитись та йти з незнайомими людьми, навіть якщо вони стверджують, що їх попросила мама або тато, або комусь терміново потрібна допомога.

До речі, дуже гарно про правила безпеки розказується у книзі Людмили Петрановської «Що робити, якщо…». Вона є й в аудіоформаті, та буде корисною для всіх дітей навіть середнього шкільного віку.

Крок 7.

Застрахуйте дитину. Традиційно закінчуємо блог порадою скористатися можливостями страхування. Поліс від нещасного випадку на час навчання надасть вагому фінансову підтримку у разі травми або іншої небезпечної для здоров'я малюка події. Але найголовніше, що у такому випадку батьки будуть менше турбуватися про оплату лікування, натомість більше підтримувати дитину на її шляху до одужання. Така впевненість та моральна підтримка, як свідчить практика наших клієнтів – ключовий фактор швидкого відновлення здоров'я.

Бажаємо, щоб шкільні роки ваших дітей були цікавими, насиченими та радісними з першого ж навчального дня. Щиро сподіваємось, що наші поради допоможуть вам спільно з малюком закласти надійну основу для його успішного дорослого життя.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз