Фізичні вправи для підвищення продуктивності: як займатися та працювати

Спочатку трохи наукових даних. У 2020 році дослідники з Університету штату Колорадо та Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн опублікували дослідження, яке показало, що помірна та інтенсивна фізична активність позитивно корелює з покращеними здібностями інтелекту. А згідно даних Міжнародного журналу поведінкового харчування та фізичної активності, між регулярними фізичними вправами та відчуттям щастя встановлено прямий зв’язок.

 

Як саме діють фізичні вправи?

1. Вправи покращують концентрацію та пам’ять

Під час тренувань ви живите не лише м’язи, а й мозок. В ньому підтримується високий рівень глюкози, крові та кисню – усе це необхідно, щоб ваш мозок міг більше зосереджуватися на завданнях і краще концентруватися. Крім того, вправи стимулюють зростання нових зв’язків у мозкових клітинах та стимулюють пластичність мозку. А коли ви зосереджені, вам легше виконувати завдання, встановлювати дедлайни та дотримуватися їх. 

2. Фізичні вправи зменшують вплив стресу

Незважаючи на те, що невеликі дози стресу корисні, оскільки вони можуть налаштувати мозок, надмірна кількість стресу позначається на вашому тілі. Ви можете відчувати емоційні симптоми стресу (тривогу, роздратування, низьку самооцінку, труднощі з розслабленням), фізичні симптоми (зниження енергії, розлад шлунку, головні болі, напружені м’язи) та когнітивні симптоми (постійне занепокоєння, нездатність зосередитися). За допомогою фізичних вправ ви зменшите негативні наслідки стресу, надаючи полегшення вашому тілу, одночасно імітуючи природню реакцію на стрес «борись або біжи». Крім того, якість вашого сну покращується, і ви прокидаєтеся, готові до нового робочого дня. 

3. Вправи борються з втомою

Може здатися нерозумним тренуватися, коли ви страждаєте від втоми, але доведено, що регулярні вправи підвищують рівень енергії та борються з втомою. Фізична активність і вправи підвищують рівень ендорфінів, завдяки чому ви відчуваєте більше енергії та збільшуєте кількість кисню в крові. Помірні аеробні вправи, наприклад, можуть посилити глибокий або повільний сон. В результаті втома зменшується, тіло і мозок омолоджуються. 

4. Вправи збільшують вашу енергію

Завдяки тренуванням, тіло отримує поштовх від підвищення гормонів, які додають вам енергії. Зокрема, кожного разу, коли ви «натискаєте» на тіло трохи сильніше, ніж під час останнього тренування, ваше тіло відновлюється та збільшує ваші енергетичні можливості. А запас енергії – це саме те, що потрібно для робочої продуктивності. 

5. Вправи покращують настрій

Фізичні вправи допоможуть стати більш позитивною людиною! І коли ви в хорошому настрої, ви, як правило, виконуєте роботу краще та маєте більш оптимістичний погляд на життя. Як результат – ви стаєте здоровішими, живете якісніше, маєте більше друзів та досягаєте більших успіхів. 

6. Вправи покращують ваше управління часом

Починаючи свій день з прогулянки, плавання або будь-якої форми фізичних вправ, ви можете покращити свої навички планування часу. Будь-яка форма вправ (йога, тренажерна зала, плавання тощо) може змусити вас почувати себе більш пильними та контролювати себе. Це робить вас дисциплінованими.

 

Яка фізична активність є корисною для продуктивності?

Ходьба. Багато хто обирає найпростіший спосіб занять спортом: прогулянки на свіжому повітрі. Це може бути щоранку, щоб отримати користь для здоров’я від сонячного світла, або увечері, для того, щоб відновитися після складного робочого дня.

Аеробні вправи низької інтенсивності. Ефективні вправи не обов’язково повинні бути інтенсивними. Аеробні вправи в режимі «мінімалок», такі як біг підтюпцем, веслування, плавання та степ-аеробіка, також спрямовані на тренування серця. Ці заняття  можуть допомогти покращити вашу загальну фізичну форму та здоров’я більш доступним і м’яким способом.

Йога. У розпал напруженого дня йога дозволяє практикувати уважність, яка може сприяти більш раціональному мисленню під час роботи чи прийняття ділових рішень.  Але інструктори з йоги підкреслюють, що ефект цих вправ поступовий. Це не про те, що ви один раз  займаєтесь йогою, а потім раптом ваш розум і продуктивність покращуються. Заняття через деякий час дозволять вам почуватися спокійнішим та бачити речі по-іншому. Ви зрозумієте, що краще контролюєте свою реакцію, приміром – не лаєтеся одразу, коли перед важливою зустріччю ламається принтер.                                               

Силові вправи. Підвищення продуктивності також спостерігається серед людей, які виконують силові вправи, такі як підйом по сходах, їзда на велосипеді, ходьба угору, тренування в тренажерній залі. Коли ви тренуєтеся, ви також збільшуєте приплив крові до мозку, і це покращує його роботу. Це робить вас більш готовими до виконання наступного великого проєкту. Оскільки у вас більше енергії, коли ваше тіло адаптується до тренування, ви почуваєтеся більш активним під час роботи та відчуваєте себе на висоті. Силові тренування також відіграють важливу роль у фізичній активності. Вони зроблять вас сильнішими під час виконання щоденних завдань, організм буде ефективніше спалювати калорії, покращувати здоров’я вашого серця, Також силові вправи можуть підвищувати вашу самооцінку, сприятимуть більшій гнучкості та мобільності.

 

Як знайти час для фізичних вправ?

Ключ до підвищення продуктивності за допомогою фізичних вправ – це їхнє регулярне та усвідомлене включення у ваш повсякденний графік. Чим більше ви інтегруєте рух у кожен свій день, тим більше енергії та уваги зможете залучити до ваших робочих завдань.

Насправді, навіть якщо ви дуже зайняті протягом робочого дня, виділити собі час для активного руху – нескладно. Приміром: вранці приділити час короткому комплексу з йоги чи пробіжці, у зручний час знайти 30-45 хвилин для силового тренування, а ввечері перед сном прогулятися, щоб привести думки до ладу і краще спати. Час з’являється тоді, коли ми чітко розуміємо, навіщо нам та чи інша справа.

Тож, заняття фітнесом також варто розпочинати з запитання: навіщо це мені? Для кожного буде своя відповідь. Наша полягає в тому, що фітнес допомагає тримати себе у відмінній формі та бути здоровим, витрачати на це мінімум часу і отримувати задоволення.