UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Дихати вільно: 5 запитань про туберкульоз, на які варто знати відповіді

Яскравий рум'янець на всю щоку і блискучі очі – це не тільки опис спортсмена після інтенсивних навантажень, але й обличчя Habitus phtisicus – хворого на туберкульоз на пізніх стадіях. Раніше і такий вигляд, і такий діагноз дійсно лякав, але наразі шансів на ефективну профілактику і вдале лікування стає все більше. Тиждень після 24 березня, Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом – оптимальний час, щоб згадати про профілактику та дізнатися про варіанти боротьби і захисту від цієї хвороби.

Дихати вільно: 5 запитань про туберкульоз, на які варто знати відповіді

Експерти медичного контакт-центру УНІКА підготували відповіді на найчастіші запитання про туберкульоз. Сподіваємося, ця інформація допоможе впоратися з невизначеністю і ефективно діяти тим, хто хоче захистити себе і своїх близьких.

Що таке туберкульоз?

Це інфекційне захворювання, яке найчастіше вражає легені, рідше – інші органи. Збудником туберкульозу є паличка Коха, особлива мікобактерія, названа так на честь її першовідкривача. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом при розмові, кашлі і чханні, а також контактним способом: інфекція потрапляє в організм через особисті речі і предмети гігієни. Ще один спосіб передачі – через продукти харчування, наприклад, сире коров'яче молоко, отримане від заражених тварин.

До XX століття туберкульоз був однією з основних причин передчасної смерті: тут можна згадати трагічні долі багатьох відомих людей або героїв книг. Але з появою сучасних ліків і щеплень хвороба перейшла в розряд виліковних. Головне – вчасно її діагностувати та почати повноцінне лікування.

Як дізнатися, чи не хвора людина на туберкульоз?

Перш за все, про початок хвороби свідчать такі симптоми:

  • незначно підвищена температура тіла (субфебрилітет), яка тримається постійно і супроводжується ознобом
  • напади сухого кашлю протягом 2 або більше тижнів
  • відчуття слабкості, загальне нездужання, постійна втома
  • підвищена пітливість, особливо в нічний час
  • поганий апетит і втрата ваги
  • біль у грудях.

Оскільки ці симптоми характерні для багатьох хвороб, на основі одних лише скарг діагноз не ставиться. Для уточнення діагнозу часто призначають флюорографію, рентген грудної клітини або КТ, які можуть показати уражені ділянки легенів. Лікар також може запропонувати пройти «Діаскінтест» – відносно новий спосіб визначення туберкульозу, який добре себе зарекомендував. А ще в Україні працює більше 70 систем GeneXpert, які дозволяють робити аналізи біоматеріалу і ставити точний діагноз протягом 4-6 годин.

Як лікують туберкульоз?

Курс лікування тривалий, від 6 до 20 місяців, і залежить від форми захворювання. В Україні лікування туберкульозу зазвичай проходить у 2 етапи: лікування в стаціонарі клініки, а потім лікування вдома. Найчастіше доводиться приймати 4-5 медикаментів одночасно, а перебування в лікарні триває приблизно півтора місяця. Працювати під час лікування зазвичай не можна, тому що туберкульоз у відкритій формі дуже заразний, крім того, фізичний стан пацієнта може бути не найкращим.

Запущені випадки туберкульозу лікують хірургічно. Також хворим рекомендовано санаторне лікування або спеціальні методи, щоб поліпшити постачання кисню до легенів й інших тканин. У нашій країні є державна програма для оплати лікування цієї хвороби, у тому числі найновішими препаратами. А от кошти на відновлення та підтримуючу терапію необхідно забезпечити самостійно.

Як захистити себе і своїх близьких від туберкульозу?

Традиційний спосіб захисту – щеплення вакциною БЦЖ. Згідно з календарем щеплень, його належить проводити на 3-7 день життя немовляти. Щеплення захищає від деяких важких видів туберкульозу, але не гарантує 100% відсутність хвороби. Вакцинацію дорослих зазвичай не проводять: її роблять тільки лікарям, які працюють з важкохворими пацієнтами цієї групи.

Іноді людина після контакту виявляється носієм бактерії, але при цьому у неї немає ніяких симптомів Але можна захворіти пізніше, якщо імунна система раптом дасть збій. Нещодавно Уляна Супрун писала, що 50% українців є носіями паличок Коха. Тому основний спосіб профілактики – повноцінне харчування і здоровий спосіб життя. Крім того, лікарі радять регулярно проходити флюорографію, щоб виявляти проблему на ранніх стадіях і починати повноцінне лікування.

Що ще варто зробити?

Є ще один спосіб захисту – щоправда, не медичний, а фінансовий. Це програма страхування від УНІКА на випадок такого діагнозу. Крім туберкульозу, вона забезпечує фінансову підтримку у 70 різних ситуаціях, коли потрібне тривале і дороге лікування. Якщо діагноз «туберкульоз» підтвердиться, ми просто зробимо виплату на особистий рахунок клієнта, і ці гроші можна буде використовувати для будь-яких цілей: наприклад, щоб купити додаткові ліки, заплатити за аналізи або витратити на особисті потреби під час та після лікування. Як показує досвід наших клієнтів, фінансова підтримка ніколи не буває зайвою в процесі лікування, і часто саме вона допомагає забезпечити найкращі результати в боротьбі з хворобою.
Ми щиро зичимо здоров'я усім читачам нашого блогу і сподіваємося, що поради від УНІКА допоможуть Вам залишатися здоровими і фінансово захищеними. А з усіх питань, як завжди, можна залишати заявку на нашому сайті - експерти УНІКА нададуть Вам всю необхідну інформацію.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз