UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

ДТП за кордоном: як діяти, коли є КАСКО?

ДТП – страшний сон більшості автовласників. Навіть якщо мова про незначну аварію без важких наслідків, пережити цей момент дуже складно: витрачаються і нерви, і гроші. Особливо складно, якщо ДТП сталася не в Україні, а за кордоном. Що робити, якщо Ви стали учасником дорожньої пригоди в чужій країні? Радять експерти УНІКА.

ДТП за кордоном: як діяти, коли є КАСКО?

Перш за все, зберігати спокій – наскільки це можливо. Пам’ятайте: якщо всі залишилися живі і здорові, то все інше вже не проблема, а просто витрати. А от скільки їх буде? І як звести їх до мінімуму? Усе залежить від того, з яким саме страховим захистом Ви вирушили за кордон.

Варіант 1. Якщо у Вас є лише Зелена картка.

У будь-якому разі, Ваша відповідальність вже захищена. Тобто якщо Ви є винуватцем ДТП, збитки потерпілим будуть відшкодовані за рахунок Вашої страхової компанії. Проте, ремонт свого авто доведеться оплачувати з власної кишені.
Якщо винуватцем є іноземний громадянин, є шанс отримати кошти на ремонт. Доведеться діяти так само, як і в Україні – звертатися у страхову компанію винуватця. Краще зробити це протягом 1-3 днів з дня аварії. Для додаткових гарантій можна звернутися у моторне бюро тієї країни, де сталася ДТП.

Варіант 2. Якщо у Вас є КАСКО, що діє утому числі і за кордоном.

До речі, а чи діє Ваше КАСКО за кордоном? Якщо Ви страхуєтесь в УНІКА, то відповідь однозначна – «Так!» І у цій ситуації взагалі не варто нервувати! Незалежно від того, хто винен у ДТП, Ваш автомобіль має повний захист на випадок дорожніх неприємностей. Головне – правильно скористатися ним і виконати усі необхідні дії після аварії. Що ж потрібно зробити?

1

Зателефонуйте у свою страхову компанію. Повідомте про те, що сталося, та дійте, враховуючи поради фахівця страхового контакт-центру. З підтримкою страхової компанії оформлення ДТП зазвичай проходить спокійно і без помилок.

2

Викликайте поліцію. Якщо Ви подорожуєте в ЄС, то варто знати, що тут діє єдиний номер 112, у тому числі для виклику дорожньої поліції у будь-якій з країн. 

Важливо: якщо в аварії немає потерпілих, Вам можуть запропонувати не викликати поліцію, а заповнити Європротокол — бланк, що дозволяє спростити оформлення ДТП. Ми радимо користуватися ним в Україні, але не варто робити цього за кордоном. Через стрес та незрозумілість мови можна припуститися помилок.

 

3

Зробіть усе можливе, щоб ситуація на місці ДТП не змінилась. По можливості, зафіксуйте всі обставини події. Наприклад, можна просто зробити фото та коротке відео на свій телефон. Сфотографуйте важливі деталі: номери авто, що є учасниками аварії, та їх пошкодження. Запишіть контакти свідків та попросіть їх дочекатися поліцію разом з Вами.

4

Уточніть страхову інформацію про інших учасників ДТП. Вам потрібні прізвище та ім’я кожного водія, серія і номер його страхового полісу, назва страхової компанії. Краще зробити фото цих документів.

5

Надайте свої дані. Звичайно, інші водії також мають право запитати дані про Ваш поліс. Нагадуємо: їх цікавитиме поліс Зеленої картки, а не КАСКО!

Важливо: ні в якому разі не віддавайте оригінали своїх полісів КАСКО та Зеленої картки іншим учасникам ДТП! Дозвольте їм зробити фото, а краще – майте з собою 3-4 копії полісу Зеленої картки до того, як вирушити у подорож.

 

6

Дотримуйтесь вказівок поліції. Після прибуття поліції виконуйте усі їх вимоги і надайте необхідні документи. Зазвичай на форумах та в інших блогах водіям радять нічого не підписувати, якщо немає впевненості, що правильно зрозуміли документ.

Важливо: якщо підписати документи вимагає поліція – доведеться це зробити. Але потрібно обов’язково зазначити, що ви не розумієте мову, якою складений документ. Так і пишіть: «Мову документу не розумію».

 

7

Попросіть копію протоколу про ДТП. Зазвичай з цим проханням проблем не виникає. Також ми радимо уточнити інформацію щодо самих поліцейських: ім’я та прізвище, звання та посаду, номер підрозділу чи патруля, який приїздив на виклик.


А що ж далі? А далі – все просто: ремонтом Вашої машини займатиметься страхова компанія. Наприклад, для клієнтів УНІКА існують 2 варіанти допомоги:

  • ремонт авто прямо на місці. Ми маємо офіси у 18 країнах Європи і можемо організувати допомогу за їх участі, 
  • доставка авто додому з подальшим ремонтом. Цей варіант ми пропонуємо, коли маємо більше можливостей якісного ремонту в Україні, аніж в країні, де сталася ДТП.

І ще одна приємна новина: за страховою статистикою, аварії за участі українських авто трапляються за кордоном доволі рідко. Чи то на неї впливають гарні європейські дороги, чи то наші водії в гостях поводяться чемно і дотримуються усіх правил дорожнього руху. Як би не було, тепер Ви знаєте, як працює страховий захист водіїв за кордоном, і як діяти у випадку дорожніх пригод. А експерти УНІКА, як завжди, раді відповісти на усі Ваші запитання: залишайте заявку на сторінці КАСКО  на нашому сайті.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз