Домашні улюбленці та хатнє майно: як вберегтися від шкоди?

Чи готові ви до вихованця?

Багато сімей захоплюються думкою про те, щоб обіймати та грати з милим цуценям чи кошеням, не замислюючись про те, що вони почуватимуть, коли кошеня стане котом, або цуценя стане дорослим собакою. Вони будуть мати власний характер, потреби та звички, які можуть не дуже нам подобатись, а іноді – ще й дорого коштувати.

Ось п'ять контрольних питань, які допоможуть визначити, чи готові ви взяти на себе відповідальність за домашнього улюбленця, і чи зможете належним чином захистити своє майно від можливих пошкоджень:

  1. Чи є у мене достатньо часу для догляду за твариною? Домашні улюбленці вимагають уваги, догляду, і часу для вигулювання чи ігор. Важливо розуміти, що деякі тварини (наприклад, собаки, коти) можуть бути дуже активними і соціальними, тому потребують значної кількості часу щодня.
  2. Чи готовий я змінити свій побут? Часом, щоб захистити майно, може знадобитись змінити устрій дому, наприклад, прибрати легкодоступні предмети, які тварина може пошкодити.
  3. Чи маю я достатньо фінансових ресурсів для догляду за твариною? Утримання тварини включає в себе витрати на їжу, ветеринарний догляд, іграшки та аксесуари тощо. Іграшки можуть здаватися зайвими, але без них улюбленець знайде собі розваги з числа ваших речей.
  4. Чи моє житло дозволяє утримувати тварин? Не всі житлові комплекси (або власники житла, якщо ви орендуєте помешкання) дозволяють тримати домашніх тварин, а деякі встановлюють обмеження на їхній розмір чи породу.
  5. Чи готовий я навчити свою тварину правилам поведінки вдома? Дресирування та соціалізація тварини може вимагати часу і терпіння, але це вкрай важливо для забезпечення безпеки вашого майна і комфорту тварини.

 

Як захистити оселю від пошкоджень улюбленцем?

Якщо на всі питання ви відповіли «так!», або якщо у вас вдома вже є тваринка, то переходимо до заходів, які вбережуть вашу домівку від ризиків псування та трощення. А ще – захистять і саму тварину від небезпеки та травм. Тож пропонуємо здійснити «екскурсію» усіма кімнатами.

 

Вітальня

Це місце, де скоріше за все, ви та ваш улюбленець будете проводити найбільше часу. Тому тут все має бути обладнане належним чином.

  • Додайте на диван спеціальну стрічку проти подряпин, або поставте поруч із ним спеціальну «дряпалку».
  • Накрийте електричні шнури, щоб у допитливої тваринки не виникло спокуси їх жувати.
  • Закрийте захисною сіткою вентиляційні отвори.
  • Перемістіть або заблокуйте спортивні тренажери, гантелі тощо.
  • Помістіть пульт дистанційного керування на високу полицю.
  • Приберіть будь-який дрібний декор або дрібнички.
  • Покладіть на підлогу водовідштовхувальний килим.
  • Приберіть дитячі іграшки подалі, щоб уникнути небезпеки їхнього псування.

 

Кухня

Мабуть кухня стане улюбленою кімнатою вашого вихованця. Адже запахи та випадковий шматочок  їжі, що впав на підлогу — це справжній рай! Але, на жаль, саме тут існує й багато ризиків. Щоб усунути їх:

  • Додайте кришки до всіх сміттєвих баків і контейнерів для переробки.
  • Закривайте посудомийну машину, коли вона не використовується.
  • Закрийте будь-які невеликі щілини між приладами та шафами.
  • Тримайте закритими дверцята усіх шаф. Якщо вихованець дуже допитливий, то доцільно встановити замки, що використовуються для захисту від дітей.
  • Ніколи не залишайте небезпечне кухонне приладдя у відкритому доступі.
  • Щоб кішка не стрибала на гарячу поверхню або відкритий вогонь, поставте захисний кожух.
  • Зберігайте миючі засоби та токсичну для тварин їжу на високій полиці.

 

Ванна кімната та туалет

Багато домашніх улюбленців мають звичку слідувати за своїми господарями скрізь, навіть коли ті хочуть прийняти душ або відвідати туалетну кімнату. Та й загалом ці приміщення можуть викликати багато цікавості. Але небезпеки можуть ховатись і тут.

  • Завжди закривайте кришки унітазів. Мала тваринка може туди впасти, а велика – скинути якісь речі, що можуть засмітити каналізацію.
  • Тримайте миючі засоби на замку.
  • Перемістіть ліки на високу полицю, куди не зможуть дотягнутися ваші домашні тварини.
  • Нанесіть гіркий спрей на кути ванної кімнати, щоб у улюбленця не було бажання гризти плінтус.
  • Зніміть килимки, поки ваш вихованець не подорослішає.
  • Зніміть туалетний папір з рулону та зберігайте його в шафі.

Кожен, кому доводилося доглядати маленьких дітей, знає таку прикмету: якщо в кімнаті, де наодинці знаходиться малюк, раптом стало тихо – скоріше за все, він знайшов собі дуже цікаве заняття, результати якого можуть бути неочікувані. Приміром, розмальовувати шпалери, різати на клаптики мамине плаття, залізти у пральну машину тощо. Тож треба пам’ятати, що хатні тваринки, якщо їх не розважати, не забезпечувати іграшками, не встановлювати певних «меж», будуть поводитись так само і навіть ще більш непередбачувано.

Але завдання відповідальних хазяїв – виховувати своїх улюбленців та убезпечувати і їхнє життя та здоров’я, і власне житло. Також варто не забувати про страховий захист. Бо якщо будуть пошкоджені меблі, їх нескладно замінити, а от в разі замкнення проводки, пожежі чи пошкодження водоводу збитки можуть бути набагато серйознішими і про фінансовий захист важливо подбати заздалегідь. Нагадуємо, що обрати програму для захисту житла. Яка буде підходити саме вам, можна в УНІКА страхування.