UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

«Давайте після свят». Як провести травневі вихідні без шкоди для здоров'я

В Україні стартував сезон травневих свят і довгих вихідних. Майже must have цих днів – виїзд на природу, шашлик та риболовля, спортивні активності і прогулянки в мальовничих місцях. Щоб довгоочікуваний відпочинок приніс тільки радість, ми хочемо нагадати про прості правила безпеки, яких варто дотримуватися в ці дні.

«Давайте після свят». Як провести травневі вихідні без шкоди для здоров'я

Упевнені,  усі ці поради вам добре знайомі. Ми просто нагадаємо про головні правила, щоб вони не забулися під час приємної весняної метушні.

1. Бережіться кліщів. Мабуть, це перша і головна порада – незалежно від того, чим саме ви плануєте зайнятися на природі. Цього року кліщі активізувалися ще в другій декаді квітня, і в наш медичний ассистанс вже надійшли перші звернення за «анти-кліщовою» допомогою. Укус кліща практично не відчутний і може бути просто не помічений під час веселого пікніка. Але небезпека в тому, що зі слиною кліща передаються збудники вкрай неприємного захворювання – бореліозу, або хвороби Лайма. Її непросто діагностувати і досить важко лікувати: курс по відновленню здоров'я може зайняти місяці, а якщо він не проведений вчасно, виникають серйозні ризики, аж до інвалідності.

Як запобігти проблемі? Зазвичай кліщі чекають на жертву у високій траві, потім перебираються на неї і повільно повзуть у пошуках тонкої ділянки шкіри. Щоб убезпечити себе від укусу, надягайте на пікнік максимально закритий одяг – на щастя, у цьому році не спекотна погода, і це не так складно. Допоможуть і спеціальні репеленти, які відлякують кліщів. Їх можна застосувати і для себе, і для домашніх улюбленців. По можливості, одягніться у щось світле і час від часу оглядайте один одного на випадок появи «непроханого гостя». Кліщ досить повільний і можна встигнути його зняти, поки він не впився у шкіру.

Що робити, якщо: Якщо ви все ж виявили кліща, не варто панікувати. Знахідка неприємна, але не завжди небезпечна. Зніміть її спеціальним пристроєм або ниткою з петлею: якщо не знаєте, як це зробити, можна знайти багато корисних відео онлайн. Після пікніка обов'язково зателефонуйте до сімейного лікаря і розкажіть про укус. Доктор докладно пояснить, як діяти далі, і при необхідності направить на потрібні аналізи або призначить профілактичну терапію.

2. Будьте обережні з вогнем. Ще одна порада, яка здається банальною, але до сих пір не втрачає своєї актуальності. Розпалити багаття або приготувати м'ясо на грилі – прекрасна ідея, але все-таки вона вимагає уважності та обережності. У сезон весняних шашликів росте не тільки статистика опіків, але й частіше трапляються лісові пожежі з вини людей.

Як запобігти проблемі? Щоб «вогняний» сценарій не затьмарив ваші вихідні, потрібно дотримуватися простих правил. Перш за все – розпалювати багаття тільки в спеціально відведених для цього місцях. До речі, порушення вимог пожежної безпеки в лісах веде ще й до серйозних штрафів: від 1 530 до 4 590 грн. Якщо правила порушені посадовою особою, сума може збільшитися до 15 300 грн. Тримайтеся на безпечній дистанції від багаття або мангала, особливо якщо перед цим ви вже вживали алкоголь. І, звичайно, контролюйте, щоб дитячі ігри та спортивні активності проводилися максимально далеко від вогню.

Що робити, якщо: звичайно ж, надавати допомогу. А щоб мати таку можливість, вкрай важливо запастися засобами для швидкого гасіння пожежі і аптечкою ще до поїздки на природу. В аптечці обов'язково мають бути лейкопластир, засоби від опіків і мінімальний набір асептичних ліків. Постарайтеся, щоб в переносному холодильнику виявилося щось заморожене на випадок набряку при ударі або болю при опіку. І, звичайно, буде просто чудово, якщо у вашій компанії на пікніку виявиться людина, яка пройшла курси першої медичної допомоги. Можливо, цією людиною станете ви самі? Дистанційне навчання з екстреної допомоги зараз доступно практично всім.

3. Не переїдайте. Цього року традиційні травневі свята співпали з Великоднем і «Світлим тижнем». А значить, крім звичних шашликів в святковому меню опиняється здобна випічка, ще більше солодощів і яєць. У медичного ассистансу УНІКА – свої висновки і прогнози по такій ситуації, що склалася: з великою імовірністю, після закінчення свят можна чекати зростання звернень клієнтів через розлади травлення і загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Як запобігти проблемі? Дуже просто – їсти не все і не одразу, а трохи менше і трохи повільніше, ніж хочеться на перший погляд. Дієтологи стверджують, що порція розміром близько 300 грам – це достатній разовий прийом їжі. Але навіть він може викликати проблеми, тому що свинина, баранина і яловичина – досить «важкі» продукти, особливо для тих, хто дотримувався Великого посту перед Великоднем. Тому у виборі святкового меню ми радимо керуватися не традиціями національного застілля, а здоровим глуздом. Якщо ви довгий час відмовлялися від м'яса, можливо, на пікніку варто віддати перевагу рибі і овочам гриль. А якщо ви вирішили насолодитися смаком пасхальної випічки – мабуть, не варто доповнювати нею шашлик. Поєднувати здобу краще не із смаженим м'ясом, а з чашкою ароматної кави або чаю. Писати про алкоголь не будемо – просто пам'ятайте про свою персональну норму і намагайтеся її не перевищити.

Що робити, якщо: на жаль, переїдання на травневих святах буває важко уникнути. Якщо у вас все ж таки виявилися його симптоми – тяжкість і здуття живота, нудота, печія – випийте чашку негарячого зеленого чаю або чаю з ромашки. Спробуйте прогулятися: рух може допомогти організму «перемогти» зайву їжу. Ще один вихід – прийняти травні ферменти, але про це варто подбати заздалегідь. Конкретний препарат і спосіб його застосування підкаже сімейний лікар.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам провести довгоочікувані свята без форс-мажорів. І, звичайно, команда УНІКА бажає вам здоров'я, прекрасного відпочинку і найприємніших вражень від весняної погоди і перших травневих днів.

 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз