UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Я та УНІКА

Еко-TOLOKA: 4 простих кроки, щоб зробити цю весну по-справжньому зеленою

Травневі дні добре підходять не тільки для відпочинку – це час чистоти, оновлення, а значить, і генерального прибирання! Але ми пропонуємо подивитися на весняні клопоти по-новому. Окрім традиційного миття вікон в квартирі і наведення ладу на дачі, можна зробити велику і добру справу, присвятивши зовсім небагато сил та часу нашому «головному будинку» – навколишній природі.

Еко-TOLOKA: 4 простих кроки, щоб зробити цю весну по-справжньому зеленою

Як допомогти планеті стати ще зеленішою і красивішою? Відповідь проста – провести еко-толоку! Для неї потрібно зовсім небагато: сприятлива погода, позитивний настрій і буквально 2-3 години вільного часу. Можна впоратися самому, об'єднатися з родиною і друзями, сусідами і колегами. Ми в УНІКА проводимо екологічні акції з 2013 року, у рамках нашої програми «Зелений офіс», тому із задоволенням ділимося своїм досвідом. Що можна встигнути за ці травневі вихідні?

Крок 1. Просто прибираємо сміття.

Напевно, це найпростіший і найзрозуміліший крок – прибрати побутові відходи, якими, на жаль, рясніють наші парки, ліси і береги водойм. Особливо актуальною така толока стає якраз після перших травневих свят: багато наших співвітчизників, на жаль, поки що не звикли прибирати за собою після закінчення пікніків. Усе, що потрібно для такого прибирання – щільні гумові рукавички і упаковка великих сміттєвих пакетів.

За 1-2 дні до старту прибирання варто промоніторити місцевість – прогуляйтеся пішки або покатайтеся на велосипеді, щоб відзначити на карті або на треку ті місця, де зібралося багато сміття. Так буде простіше оцінити кількість необхідних ресурсів і бажане число учасників, яких варто покликати з собою на прибирання.

Порада: якщо на вашій толоці збереться багато однодумців –  не упустіть момент, щоб запровадити традицію регулярних прибирань. Ті, хто готовий постійно підтримувати чистоту, можуть приєднатися до міжнародної ініціативи Let's Do It! – World Clean-up. Вона з'явилася більше 10 років тому в Естонії, коли в один день 50 тисяч жителів цієї невеликої країни вийшли на вулиці і просто почали їх прибирати. В Україні проект Let's do it Ukraine працює досить довго, а на сайті https://letsdoitukraine.org

є актуальні контакти в різних регіонах – там завжди раді новим учасникам.

Крок 2. Висаджуємо дерева і кущі.

Навіть якщо ви живете в мальовничому зеленому районі, по сусідству з ним все одно знайдеться підходяще місце для висадки нових дерев. Закласти нову алею, облагородити занедбаний пустир або поліпшити ландшафт промзони неподалік від вашого підприємства –  варіантів багато, і кожен може вибрати рішення для себе.

За оцінками фахівців, протягом року одне звичайне доросле дерево середніх розмірів виділяє обсяг кисню, необхідний для дихання трьох людей протягом такого ж часу. Рекордсмени з «виробництва» кисню і поглинання вуглекислого газу –  швидкорослі дерева, наприклад, тополя і павловнія. Але якщо вам подобаються інші види зелених насаджень – немає проблем, головне, щоб дереву підходили клімат і ґрунт вашого регіону. До речі, зараз набуває популярності вертикальне озеленення: можна висадити дикий виноград, плющ, інші кучеряві багаторічники, які затінюють стіни будинків. Але про такі рослини краще поговорити з фахівцем-дизайнером і отримати згоду всіх мешканців, до балконів яких вони можуть дорости.

Порада: на відміну від прибирання сміття, посадка дерев вимагає попередньої підготовки і витрат –  як мінімум, на придбання саджанців. Якщо хочете садити дерева на прибудинковій території, проінформуйте ОСББ або ЖЕК. За інші районні території відповідають організації, у назві яких зустрічається слово «зеленбуд». Наприклад, «Київзеленбуд» у столиці. Інформування комунальних підприємств про посадку дерев –  не порожня формальність. По-перше, навесні у них часто бувають вільні саджанці, якими вони поділяться з вами безкоштовно або за мінімальною ціною. По-друге, вони візьмуть ваше дерево на баланс, а значить, зможуть поливати і доглядати за ним в межах своїх обов'язків.

Крок 3. Сіємо багаторічні рослини і трави.

Якщо посадка дерев здається складним або витратним варіантом, можна поліпшити екологію, посіявши траву та квіти. Навіть проста висадка багаторічних трав – наприклад, конюшини, може зробити ваш двір куди симпатичніше і екологічніше. Земля у дворах і громадських місцях часто перетворюється на скам'янілу мляву кірку, і для посадки дерев вона не підійде. А ось трав'янисті рослини якраз здатні повернути її до життя.

Газони і трав'янисті зелені насадження корисні не лише тим, що виділяють кисень і фільтрують шкідливі речовини. Вони нейтралізують так званий «ефект теплового острову», через який влітку у місті дуже душно і спекотно. Асфальтовані та гідроізольовані поверхні – вуличні проїзди, майданчики для парковки, темні дахи, бетонні та цегляні стіни поглинають сонячне випромінювання, а потім виділяють велику кількість тепла. А ось температура над зеленими ділянками може бути на 2-5 градусів нижче, ніж над асфальтом.

Порада: якщо у вашому дворі влітку дуже спекотно і безвітряно, подумайте з сусідами над тим, щоб не тільки засіяти газони, а й замінити асфальт на спеціальну плитку з отворами, через які може пробитися трава. Якщо укласти таку плитку, тепловий вплив від розпеченого дорожнього покриття знизиться приблизно в півтора рази. Звичайно, це більш витратний проект. Але якщо мешканці вашого будинку об'єднаються на весняній толоці – цілком можливо, що такий еко-крок теж виявиться вам під силу.

Крок 4. Починаємо роздільний збір сміття.

Під час весняного прибирання ви можете ініціювати ще одну важливу тему – поговорити з сусідами і друзями про роздільний збір сміття. Збирати пластик, скло і метал допоможуть спеціальні контейнери у дворі. Звичайно, їх не встановиш за один день, але ми радимо почати бесіду про це, навіть якщо здається, що оточуючі люди байдужі до таких тем. Наш досвід в УНІКА доводить: багато українців цікавляться екологічними інноваціями, та щоб реалізувати їх на практиці, їм не вистачає знань і однодумців.

Простіше за все почати роздільний збір сміття з небезпечних відходів – батарейок, ртутних та енергозберігаючих ламп, градусників, старих електроприладів. У великих містах такі відходи вже збирають централізовано. Наприклад, у Києві це роблять підприємства «Київкомунсервісу», а також великі торговельні мережі. Головне, щоб таке сміття перестали кидати в загальні сміттєві контейнери, адже батарейка, що потрапила в ґрунт, може отруїти до 20 кв. м навколишньої території. Для сусідів, що не будуть присутні на прибиранні, можна оформити зрозумілу інструкцію – куди здавати батарейки для безпечної переробки. Якщо вам потрібна допомога, варто поспілкуватися з командою проекту «Батарейки, здавайтеся!». На сайті http://batareiky.in.ua  багато корисної інформації, і, крім того, всім бажаючим пропонують стати еко-агентами проекту у своєму будинку або компанії.

Порада: ще одна ефективна стратегія для роздільного збору сміття –почати зі збору паперових відходів (старі журнали, книги, газети, харчова упаковка). Частка макулатури у твердих побутових відходах сьогодні становить близько 30%, тому цей крок може виявитися дуже продуктивним. Обладнайте в під'їзді спеціальне місце, куди мешканці зможуть складати папір, і побачите, як багато людей підтримають вас у цьому прагненні. Партію паперових відходів вагою від 50 кг можна здати на вторинну переробку і навіть отримати за це гроші. Тільки пам'ятайте, що до паперовим відходів, придатних для переробки, не належать чеки з термопаперу, втулки з-під туалетного паперу і паперових рушників, паперові контейнери з-під яєць і фотопапір.

Команда Уніка зичить гарної погоди і щиро радить провести весняні травневі дні з користю не лише для себе, але і для навколишнього середовища. Напевно, багато хто з нас пам'ятає слова Маленького Принца з казки Антуана де Сент-Екзюпері: «Встав уранці, умився, привів себе до ладу – і одразу ж приведи до ладу свою планету». Звичайно, складно навести порядок на цілій планеті. Але наш досвід показує: варто тільки почати, і вже дуже скоро стане помітно, що саме з  таких маленьких кроків складаються великі та важливі зміни на краще.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз