Еко-TOLOKA: 4 простих кроки, щоб зробити цю весну по-справжньому зеленою

Як допомогти планеті стати ще зеленішою і красивішою? Відповідь проста – провести еко-толоку! Для неї потрібно зовсім небагато: сприятлива погода, позитивний настрій і буквально 2-3 години вільного часу. Можна впоратися самому, об'єднатися з родиною і друзями, сусідами і колегами. Ми в УНІКА проводимо екологічні акції з 2013 року, у рамках нашої програми «Зелений офіс», тому із задоволенням ділимося своїм досвідом. Що можна встигнути за ці травневі вихідні?

 

Крок 1. Просто прибираємо сміття.

Напевно, це найпростіший і найзрозуміліший крок – прибрати побутові відходи, якими, на жаль, рясніють наші парки, ліси і береги водойм. Особливо актуальною така толока стає якраз після перших травневих свят: багато наших співвітчизників, на жаль, поки що не звикли прибирати за собою після закінчення пікніків. Усе, що потрібно для такого прибирання – щільні гумові рукавички і упаковка великих сміттєвих пакетів.

За 1-2 дні до старту прибирання варто промоніторити місцевість – прогуляйтеся пішки або покатайтеся на велосипеді, щоб відзначити на карті або на треку ті місця, де зібралося багато сміття. Так буде простіше оцінити кількість необхідних ресурсів і бажане число учасників, яких варто покликати з собою на прибирання.

 

Порада: якщо на вашій толоці збереться багато однодумців –  не упустіть момент, щоб запровадити традицію регулярних прибирань. Ті, хто готовий постійно підтримувати чистоту, можуть приєднатися до міжнародної ініціативи Let's Do It! – World Clean-up. Вона з'явилася більше 10 років тому в Естонії, коли в один день 50 тисяч жителів цієї невеликої країни вийшли на вулиці і просто почали їх прибирати. В Україні проект Let's do it Ukraine працює досить довго, а на сайті https://letsdoitukraine.org

є актуальні контакти в різних регіонах – там завжди раді новим учасникам.

 

Крок 2. Висаджуємо дерева і кущі.

Навіть якщо ви живете в мальовничому зеленому районі, по сусідству з ним все одно знайдеться підходяще місце для висадки нових дерев. Закласти нову алею, облагородити занедбаний пустир або поліпшити ландшафт промзони неподалік від вашого підприємства –  варіантів багато, і кожен може вибрати рішення для себе.

За оцінками фахівців, протягом року одне звичайне доросле дерево середніх розмірів виділяє обсяг кисню, необхідний для дихання трьох людей протягом такого ж часу. Рекордсмени з «виробництва» кисню і поглинання вуглекислого газу –  швидкорослі дерева, наприклад, тополя і павловнія. Але якщо вам подобаються інші види зелених насаджень – немає проблем, головне, щоб дереву підходили клімат і ґрунт вашого регіону. До речі, зараз набуває популярності вертикальне озеленення: можна висадити дикий виноград, плющ, інші кучеряві багаторічники, які затінюють стіни будинків. Але про такі рослини краще поговорити з фахівцем-дизайнером і отримати згоду всіх мешканців, до балконів яких вони можуть дорости.

 

Порада: на відміну від прибирання сміття, посадка дерев вимагає попередньої підготовки і витрат –  як мінімум, на придбання саджанців. Якщо хочете садити дерева на прибудинковій території, проінформуйте ОСББ або ЖЕК. За інші районні території відповідають організації, у назві яких зустрічається слово «зеленбуд». Наприклад, «Київзеленбуд» у столиці. Інформування комунальних підприємств про посадку дерев –  не порожня формальність. По-перше, навесні у них часто бувають вільні саджанці, якими вони поділяться з вами безкоштовно або за мінімальною ціною. По-друге, вони візьмуть ваше дерево на баланс, а значить, зможуть поливати і доглядати за ним в межах своїх обов'язків.

 

Крок 3. Сіємо багаторічні рослини і трави.

Якщо посадка дерев здається складним або витратним варіантом, можна поліпшити екологію, посіявши траву та квіти. Навіть проста висадка багаторічних трав – наприклад, конюшини, може зробити ваш двір куди симпатичніше і екологічніше. Земля у дворах і громадських місцях часто перетворюється на скам'янілу мляву кірку, і для посадки дерев вона не підійде. А ось трав'янисті рослини якраз здатні повернути її до життя.

Газони і трав'янисті зелені насадження корисні не лише тим, що виділяють кисень і фільтрують шкідливі речовини. Вони нейтралізують так званий «ефект теплового острову», через який влітку у місті дуже душно і спекотно. Асфальтовані та гідроізольовані поверхні – вуличні проїзди, майданчики для парковки, темні дахи, бетонні та цегляні стіни поглинають сонячне випромінювання, а потім виділяють велику кількість тепла. А ось температура над зеленими ділянками може бути на 2-5 градусів нижче, ніж над асфальтом.

 

Порада: якщо у вашому дворі влітку дуже спекотно і безвітряно, подумайте з сусідами над тим, щоб не тільки засіяти газони, а й замінити асфальт на спеціальну плитку з отворами, через які може пробитися трава. Якщо укласти таку плитку, тепловий вплив від розпеченого дорожнього покриття знизиться приблизно в півтора рази. Звичайно, це більш витратний проект. Але якщо мешканці вашого будинку об'єднаються на весняній толоці – цілком можливо, що такий еко-крок теж виявиться вам під силу.

 

Крок 4. Починаємо роздільний збір сміття.

Під час весняного прибирання ви можете ініціювати ще одну важливу тему – поговорити з сусідами і друзями про роздільний збір сміття. Збирати пластик, скло і метал допоможуть спеціальні контейнери у дворі. Звичайно, їх не встановиш за один день, але ми радимо почати бесіду про це, навіть якщо здається, що оточуючі люди байдужі до таких тем. Наш досвід в УНІКА доводить: багато українців цікавляться екологічними інноваціями, та щоб реалізувати їх на практиці, їм не вистачає знань і однодумців.

Простіше за все почати роздільний збір сміття з небезпечних відходів – батарейок, ртутних та енергозберігаючих ламп, градусників, старих електроприладів. У великих містах такі відходи вже збирають централізовано. Наприклад, у Києві це роблять підприємства «Київкомунсервісу», а також великі торговельні мережі. Головне, щоб таке сміття перестали кидати в загальні сміттєві контейнери, адже батарейка, що потрапила в ґрунт, може отруїти до 20 кв. м навколишньої території. Для сусідів, що не будуть присутні на прибиранні, можна оформити зрозумілу інструкцію – куди здавати батарейки для безпечної переробки. Якщо вам потрібна допомога, варто поспілкуватися з командою проекту «Батарейки, здавайтеся!». На сайті http://batareiky.in.ua  багато корисної інформації, і, крім того, всім бажаючим пропонують стати еко-агентами проекту у своєму будинку або компанії.

 

Порада: ще одна ефективна стратегія для роздільного збору сміття –почати зі збору паперових відходів (старі журнали, книги, газети, харчова упаковка). Частка макулатури у твердих побутових відходах сьогодні становить близько 30%, тому цей крок може виявитися дуже продуктивним. Обладнайте в під'їзді спеціальне місце, куди мешканці зможуть складати папір, і побачите, як багато людей підтримають вас у цьому прагненні. Партію паперових відходів вагою від 50 кг можна здати на вторинну переробку і навіть отримати за це гроші. Тільки пам'ятайте, що до паперовим відходів, придатних для переробки, не належать чеки з термопаперу, втулки з-під туалетного паперу і паперових рушників, паперові контейнери з-під яєць і фотопапір.

Команда Уніка зичить гарної погоди і щиро радить провести весняні травневі дні з користю не лише для себе, але і для навколишнього середовища. Напевно, багато хто з нас пам'ятає слова Маленького Принца з казки Антуана де Сент-Екзюпері: «Встав уранці, умився, привів себе до ладу – і одразу ж приведи до ладу свою планету». Звичайно, складно навести порядок на цілій планеті. Але наш досвід показує: варто тільки почати, і вже дуже скоро стане помітно, що саме з  таких маленьких кроків складаються великі та важливі зміни на краще.