UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Без нервів: 5 способів зберегти своє психічне здоров'я

«Спокій, один лише спокій!» - напередодні виборів президента України цю фразу з мультфільму доводиться повторювати частіше. Дискусії в соціальних мережах стають гарячішими, а градус суспільної напруги зростає з кожною годиною. Як зберегти душевну рівновагу, психічне здоров'я і добрі стосунки з друзями у найближчі дні? ТОП-5 порад від медичних експертів УНІКА.

Без нервів: 5 способів зберегти своє психічне здоров'я

Згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, психічне або ментальне здоров'я - це стан благополуччя, за якого людина може реалізувати свій особистий потенціал, справлятися з повсякденними життєвими стресами, продуктивно і плідно працювати, а також вносити вклад у життя своєї спільноти. Погодьтеся - це саме те, що потрібно кожному з нас, у будь-який життєвий період.

Звичайно ж, сучасна медицина знає способи, які допомагають зберегти здоровий глузд і спокійну душу. Що варто робити у першу чергу?

1. Додержуйтеся режиму дня. Про користь здорового сну для нервів і мозкової активності, мабуть, вже знають усі. Науково доведено, що найкращий спосіб відновити сили після стресового дня - лягти спати раніше. Але далеко не всім відомо, що здоровий сон практично неможливий без встановленого режиму. Крім того, саме правильний режим - планування дня, прийом їжі в один і той же час, плюс короткі перерви в роботі - допомагають уникнути почуття пригніченості, яке заважає заснути. І ще: щоб мозок відпочивав, забувайте про багатозадачність. Не відповідайте на електронні листи під час обіду, не читайте соцмережі під час прогулянки. Натомість зосередьтеся на тому, що робите, або що відбувається навколо.

2. Дотримуйтесь інформаційної гігієни. Стрес у життя людини приносить не тільки робота та особисті відносини, але й новини із зовнішніх джерел. Навіть читання лякаючих і скандальних заголовків новин викликає в організмі викид кортизолу, який називають гормоном стресу. Його надлишок може впливати не тільки на психіку, але й підвищити ризик розвитку цукрового діабету й ожиріння. Тому порада дуже проста - час від часу відпочивайте від новин. І пам'ятайте: багато з них спеціально написані для того, щоб викликати вашу інформаційну прихильність і найсильніші емоції – перш за все, страху та агресії. Не беріть близько до серця фрази з новинної стрічки і не дозволяйте ЗМІ керувати вашим настроєм.

3. Відвідайте лікаря. Якщо поганий настрій, почуття тривоги, пригніченості або агресії зберігається довгий час, ви відчуваєте зниження працездатності і відсутність радості (на медичній мові це називається агедонія і є серйозним симптомом) - краще призначте зустріч з лікарем, хоча б сімейним. Він може направити на подальше обстеження: наприклад, на консультацію до невролога, на аналізи гормонів щитовидної залози або прийом до психіатра. Візит до лікаря при скаргах на «настрій» цілком виправданий, адже іноді так можуть починатися зовсім інші захворювання. Якщо виявиться, що проблеми все ж таки лежать у сфері психології, медична допомога також не буде зайвою і допоможе впоратися з ними швидше.

Важливо! Консультація сімейного лікаря і більшість призначених ним аналізів входять до програми медичного страхування від УНІКА. А ось безпосереднє лікування психічних розладів зазвичай не покривається жодної медичною страховкою, навіть найдорожчою. Отже, кожен з нас повинен взяти на себе частину відповідальності за власну психічну стійкість.


4. Будьте фізично активними. Робота м'язів здатна викликати зростання рівня гормону ендорфіну, що покращує настрій і діє як природний енергетик. Допомагають цьому навіть короткі прогулянки на свіжому повітрі: для початку достатньо 15 хвилин. Для когось гарним рішенням може стати заняття йогою, а для когось - силові тренування, біг або навіть бокс. Зігнати негатив на тренувальній груші - не найгірший варіант зняття стресу. Але якщо ви ніколи не займалися спортом або робили тривалу перерву у тренуваннях, то перед початком занять радимо проконсультуватися з лікарем.

5. Знайдіть свою «батарейку». Людині важко існувати наодинці, тому важливо мати друзів або сформувати своє коло близьких людей - спілкування з ними має бути ресурсним, надихаючим і залишати після себе відчуття душевного підйому. За можливості уникайте тих, хто свідомо чи несвідомо знецінює ваші успіхи. Якщо спілкування з людьми дається непросто, знайти своє натхнення можна на рибалці, у творчості або у спілкуванні з домашніми тваринами. Це допоможе підвищити стійкість до стресів, зберегти позитивний погляд на світ і здоров'я на довгі роки – причому не тільки ментальне.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз