UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Автоцивілка по-новому: що змінилося 27 березня, зміниться влітку і може змінитися до 2025 року?

Усі автовласники добре знайомі з полісом обов'язкового автострахування – ОСЦПВ або «автоцивілкою». Цей обов'язковий вид страхування, а значить, усі зміни в цій сфері відбуваються на загальнодержавному рівні і строго регулюються законом. Буквально вчора на ринку «автоцивілки» з'явилися нові правила, і це тільки початок. Що чекає на усіх водіїв і страховиків ОСЦПВ у найближчі дні, місяці і декілька років?

Автоцивілка по-новому: що змінилося 27 березня, зміниться влітку і може змінитися до 2025 року?

Насправді, мова йде про позитивні зрушення, і частина з них впроваджена буквально вчора. Про які саме зміни йдеться?

1. Електронний поліс «отримав визнання». 27 березня 2019 року Кабінет міністрів України вніс доповнення до діючих правил дорожнього руху, ПДР. Постанова Кабміну № 258 свідчить, що тепер підтвердити наявність поліса «автоцивілки» водій може на будь-якому електронному носії – наприклад, з екрану свого смартфону. До цього співробітники Нацполіції часто вимагали паперову копію електронного полісу, хоча б роздруковану на принтері.

Важливо: запишіть номер постанови у свій телефон. Тепер, спілкуючись з представниками поліції, ви можете посилатися на неї, а також на додаток до пункту 2.1. ПДР України. Сам поліс «автоцивілки» досить показати з екрану свого смартфону, планшету або ноутбуку.

 

По суті, прийняття цього документа означає, що електронний поліс став по-справжньому електронним, і відтепер у паперовому документі просто немає необхідності. Нагадаємо, що УНІКА також пропонує своїм електронні поліси «автоцивілки». Швидко і зручно замовити страховий поліс ОСЦПВ онлайн ви завжди можете за цим посиланням.

2. Виплати стануть більше. У найближчі тижні «автоцивілку» чекає ще декілька змін. Найважливіша і знову позитивна новина для водіїв: з літа 2019 року мають зрости суми виплат по компенсації збитку у ДТП. Якщо зараз максимальна сума компенсації становить 100 тис. грн, то її планується збільшити майже на третину, до 130 тис. грн. Максимальна виплата за шкоду життю і здоров'ю становитиме 260 тис. грн замість нинішніх 200 тис. грн. Такі зміни передбачені у розпорядженні Нацкомфінпослуг – державної комісії, яка регулює роботу страхового ринку України, від 7 лютого 2019 року.

Важливо: поки що розпорядження не набрало чинності – після реєстрації в Мін'юсті воно має бути офіційно опубліковане. Нові правила почнуть діяти за три місяці після публікації. Очікується, що це відбудеться у травні-червні 2019 року.


Нове розпорядження також передбачає зміну вартості страхування. Наприклад, зараз ключову роль у ціні ОСЦПВ відіграє місце реєстрації автомобіля у МРЕВ, а пропонується прив'язати її до місця реєстрації власника автівки, згідно його паспорту. Може скоротитися і число зон страхування, їх стане шість, а не сім, як зараз. Зміна цін торкнеться автовласників з Дніпра, Львова, Одеси та Харкова.

3. Ближче до Європи. Насправді, суми виплат за «автоцивілкою» мають зрости ще більше – але не одразу, а до 2025 року. У Верховній Раді зареєстрований законопроект №10196, який передбачає фінансовий захист потерпілих у ДТП на рівні вимог Євросоюзу. Компенсація за шкоду життю і здоров'ю має скласти 20 млн. грн. на одного потерпілого. А ось максимальна сума виплат за шкоду автомобілю та іншому майну може зрости до 16 млн. грн. на один випадок. Підвищення буде поступовим і може початися з січня 2020 року.

Важливо: закон передбачає, що до 2025 року Україна поступово вийде на зіставні з європейськими розміри страхового захисту у ДТП. Законопроект також пропонує скоротити термін виплати компенсації постраждалим з 90 до 60 днів, а в деяких випадках – навіть до 10 днів. Але поки що закон не прийнятий, і до осені 2019 го навряд чи варто цього чекати.

 

Не очікуючи законодавчих змін, УНІКА пропонує всім своїм клієнтам програми «Розширена Автоцивілка» та «Розширена Автоцивілка +» зі збільшеними страховими сумами – поліси можна оформити прямо ось тут. Головне – обирати усвідомлено і не боятися нового. А якщо виникають сумніви або потрібна консультація – УНІКА завжди поруч!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз