UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

А, В, С, Д: важливі факти про вірусний гепатит

Наприкінці липня відзначається Всесвітній день гепатиту. Але це тільки один важливий привід, щоб згадати про цю серйозну групу захворювань. Друга причина: сезонний пік захворюваності гепатитом А найчастіше припадає на літо і осінь. Саме час «розкласти по поличках» важливі факти про цю хворобу.

А, В, С, Д: важливі факти про вірусний гепатит

Перший і найважливіший факт, який варто запам'ятати: гепатит – це не одна хвороба, а загальна назва для декількох видів захворювань, що викликають запалення і погіршення функцій печінки. Причини гепатиту теж різняться. Запалення може бути викликане впливом на печінку шкідливих факторів, наприклад, алкоголю або токсичних ліків, автоімунними захворюваннями. Але частіше за все причина має вірусне походження.

Збудники гепатитів відкриті наукою порівняно недавно, тому не тільки людям без медичної освіти, але і самим лікарям буває складно розібратися в їх особливостях. Вірусні гепатити підступні, і, на жаль, у частини пацієнтів вони призводять до тяжких порушень функції печінки з несприятливим прогнозом. Але є і хороші новини. По-перше, досить часто гепатити минають безсимптомно і непомітно, по-друге, ці захворювання добре лікуються, і за останні декілька років саме у цьому напрямку світова медицина зробила помітний стрибок. Розповімо про все по порядку.

Факт 1. Різні букви різні хвороби.

Існує декілька основних типів вірусу гепатиту, званих по буквах англійського алфавіту: A, B, C, D і E, та два нових види – G, TTV. Це абсолютно різні захворювання, з різним перебігом, наслідками і ризиками для здоров'я.

  • Гепатит А, також відомий як хвороба Боткіна, часто називають «хворобою брудних рук»: його можна підхопити, вживаючи забруднені вірусом продукти і воду, або при дуже тісному спілкуванні із хворими. Саме цей вид гепатиту найлегше попередити.

Особливість захворювання в тому, що воно зазвичай протікає дуже гостро, з яскравими симптомами інтоксикації: нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла. Дорослі зазвичай хворіють важко, а ось діти, як правило, переносять захворювання у легкій формі і повністю видужують в термін до 1 місяця. При цьому гепатит А відноситься до повністю виліковних захворювань, незалежно від віку пацієнта, і не несе загроз для нього в майбутньому. Через деякий час здоров’я повністю відновлюється, а серйозних пошкоджень печінки не залишається. Організм людини виробляє довічні антитіла до інфекції.

  • Гепатитом В заражаються через інфіковану кров або інші рідини організму. Інфекція може передаватися від матері до дитини під час народження, між статевими партнерами або при недотриманні правил особистої гігієни у побуті (наприклад, під час користування спільною зубною щіткою). Можна інфікуватися через нестерильні хірургічні інструменти, а також в перукарні або тату-салоні, хоча практика стерилізації робить це менш імовірним. А ось заразитися гепатитами через предмети побуту, їжу, дотики неможливо.

При не ускладненому перебігу навіть важкі форми гепатиту В зазвичай закінчуються одужанням, хоча воно і вимагає тривалого часу: від 10 тижнів і більше. На жаль, у 5-15% пацієнтів захворювання може переходити в хронічну форму і з часом призвести до більш важких уражень печінки. Особлива небезпека хронізації – у дітей! Саме тому важливою є профілактика, про яку розповімо нижче.

  • Зараження гепатитом С найчастіше відбувається під час контакту з невеликою кількістю інфікованої крові: зокрема, при небезпечних ін'єкціях, медичних, стоматологічних або перукарських маніпуляціях, статевих контактах.

Сучасні препарати дозволяють повністю вилікувати гепатит С не менш ніж у 95% випадків – правда, на це знадобиться від 12 тижнів. І хоча захворювання оголошено повністю виліковним, для окремих пацієнтів воно загрожує переходом в хронічну форму, з подальшим розвитком цирозу та раку печінки. Це пов'язано з тим, що у гепатитів С практично ніколи не буває симптомів, що притаманні гострій формі і, найчастіше захворювання відносять до діагностичних знахідок при сркінінгах, пов'язаних із профілактичними оглядами, запіздня діагностика та затримка в початку лікування призвлдить до гіршого прогнозу та гіршим результатам.

Гепатит D – досить рідкісне явище,і зазвичай він розвивається на тлі гепатиту B, т.я. вірус, який викликає гепатит Д сам є паразитом вірусу, щол визиває гепатит В і самостійно уражати організм людини не здатен, тільки в парі із вірусом гепатита В.

Вважається, що гепатити G і TTV людині не шкодять, хоча дослідження цих вірусів тривають.

Факт 2. Гепатит не завжди супроводжується «жовтяницею».

Жовтяниця – найбільш відомий симптом гепатиту. У хворих фарбуються жовтим склери очей і шкіра, це відбувається через білірубін, який печінка не встигає переробити. Але нерідко пожовтіння не настає, особливо часто це буває при гепатиті С.

Іншими симптомами гепатиту можуть бути підвищення температури, головний біль, загальне нездужання, ломота в тілі, виражена слабкість та швидка втомлюваність. Погодьтеся, дуже часто зустрічаються симптоми, що нагадують також грип і навіть COVID-19. Також на зараження гепатитом вказує біль в правому підребер'ї. Болі можуть бути як тупі, постійні, ниючі, так і нападоподібні, інтенсивні, можуть віддавати в праве плече і праву лопатку.

Також до симптомів гепатиту відносять свербіж шкіри, відсутність апетиту і нудоту, потемніння сечі. Але, звичайно, одних симптомів недостатньо, остаточний діагноз може поставити тільки лікар на підставі спеціальних лабораторних аналізів. Сьогодні вони широко доступні і здати їх зовсім не складно. Крім того, дослідження крові на гепатити входить в обов'язковий пакет аналізів практично при будь-госпіталізації в клініку – наприклад, для проведення планової операції.

Факт 3. Існують щеплення від гепатиту.

Існують ефективні щеплення від гепатиту А – їх роблять дітям, а також дорослим, які збираються багато подорожувати по Індії, Африці, Центральній і Південній Америці, країнах Карибського басейну. Достатньо двох уколів – однієї основної дози і ревакцинації через 6-18 місяців. Для вакцинації від гепатиту А є характерним мінімальний ризик ускладнень.

В Україні і більшості країн дітям при народженні проводять вакцинацію від гепатиту В. У нас в державі вона включена до національного календаря щеплень і проводиться моновакциною. Дорослих 18-35 років вакцинують за запитом і показаннями лікаря. Передбачено триразове введення вакцини протягом року, а антитіла залишаються в крові на 10-20 років. Щеплення вкрай важливі для дітей, оскільки саме в дитячому віці існує максимальний ризик переходу гепатиту В в хронічну форму. З віком він значно зменшується.

Щеплення від гепатиту С не існує, хоча цій темі присвячено багато досліджень, і є надія, що воно все ж таки буде створено.

Факт 4. Полегшити стан при гепатитах допоможе дієта.

Харчування має велике значення при лікуванні гепатиту, нарівні з лікарськими і підтримуючими препаратами. Звичайно, рекомендації мають бути засновані на ситуації кожного конкретного пацієнта, і їх може надати тільки лікар. Але ми все ж наведемо деякі принципи харчування при цій хворобі:

  • достатнє вживання рідини,
  • повне виключення спиртного,
  • дробне харчування невеликими порціями, 5-6 разів на день,
  • рекомендується значно скоротити кількість жирів в раціоні, особливо тваринних,
  • нічого смаженого, копченого, гострого - зазвичай призначають дієту, відому як «стіл №5».

Факт 5. Лікування гепатиту не покривається стандартною медичною страховкою.

Не зовсім так. Важливо пам'ятати, що специфічного лікування гепатитів А та Е не існує, хоча при гострих станах хворому показана госпіталізація в інфекційний стаціонар і підтримуюча терапія. В Україні практично не зустрічається гепатит Е (він типовий для країн с більш жарким кліматом: Індія, В'єтнам, країни середньої Азії), а ось лікування гострого гепатиту А якраз таки покривається стандартним полісом ДМС.

Інакша справа з лікуванням гепатитів В і С. Через ризик їх хронізації і необхідність тривалої терапії, від 10-12 тижнів до півроку і більше, таке лікування не може бути покрито в рамках стандартної програми медичного страхування. Але якщо для роботодавця важливо, щоб у його співробітників все ж таки була можливість подібного лікування, ми в УНІКА можемо передбачити спеціальні опції в корпоративній програмі ДМС, або забезпечити лікування із загальних корпоративних лімітів.

Сподіваємося, наша інформація допомогла вам розібратися в темі гепатитів. Захиститися від вірусів буває непросто, але все ж можливо, в тому числі і за допомогою вакцинації. Бажаємо вам здоров'я і ніколи не стикатися з гепатитами!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз