UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Вітамін D. Чому він важливий і як отримати його взимку?

Лютий вважають одним з найбільш депресивних місяців: холоди вже набридли, настрій псується, а життєвої наснаги бракує. Якщо цієї зими вас переслідують подібні відчуття - знайте, що так може проявися дефіцит вітаміну D. Що таке «вітамін сонця»? Як поповнити його запаси і при цьому не нашкодити здоров'ю? Розповідають експерти медичного асистансу УНІКА.

Вітамін D. Чому він важливий і як отримати його взимку?

Що таке вітамін D?

Назва вітаміну D пов'язана з черговістю його відкриття серед інших вітамінів. Він виявлений четвертим, а D - четверта буква англійського алфавіту. Виявляється, це ціла група корисних речовин: існує ергокальциферол, або вітамін D2, та холекальциферол - вітамін D3.

Ці речовини дуже важливі. Тільки за їх допомоги людина може засвоїти кальцій і фосфор з продуктів харчування. Саме тому вітамін D дуже часто призначають маленьким дітям, коли вони швидко ростуть і мають особливу потребу в кальції. За серйозної нестачі цього вітаміну у дітей починається рахіт.

Чому взимку не вистачає вітаміну D?

Вітамін D відноситься до речовин, які наш організм виробляє самостійно. Але для цього мають бути створені необхідні умови: він синтезується у шкірі, під дією сонячних променів. На сонці в організмі утворюється більше 90% всього вітаміну D, а через їжу ми отримуємо лише 10% норми.
Взимку у наших широтах світловий день дуже короткий, а по-справжньому сонячних днів небагато. Навіть у сонячну погоду перебування на вулиці може бути некомфортним через мороз. Сидіти на сонечку в автомобілі або офісі - марно: скло не пропускає хвилі потрібного спектру від сонячних променів. Звідси й нестача «сонячного вітаміну».

До чого призводить брак вітаміну D?

Нестача цього вітаміну впливає на все органи і системи. Серед найбільш виражених проявів - підвищення артеріального тиску, схильність до вірусних простудних захворювань, постійна втома і безсоння.
Вітамін D особливо важливий для щитовидної залози, репродуктивної системи, кишківника та шкіри. А ще є дані клінічних досліджень, що вітамін D здатен запобігти ламкості кісток у зрілому віці, депресії і навіть онкологічним хворобам.

Кому слід перевірити рівень вітаміну D в крові?

Відповідь на це питання опублікувала в своєму блозі Уляна Супрун. За її словами, у групі ризику люди з ожирінням (індекс маси тіла більше 35), вегетаріанці і вегани, люди з хворобами шлунково-кишкового тракту і печінки, літні люди. Аналізи або профілактичний прийом вітаміну лікар може призначити дитині або молодій мамі.

Здається, у мене нестача вітаміну D. Що робити?

Взимку відчуття того, що зі здоров'ям не все гаразд, з'являється досить часто. Але якщо ви не входите до групи ризику, навряд чи варто перейматися. Найпростіший спосіб перевірити себе - здати аналіз на вітамін Д у будь-якій найближчій лабораторії. А якщо цей варіант не підходить, можна почати з простої профілактики:

  • У ясні зимові дні якомога більше бувайте на свіжому повітрі, під прямими сонячними променями. Досить, щоб для сонця були відкриті обличчя і кисті рук.
  • Змініть раціон харчування - вітамін D у великій кількості міститься в яєчних жовтках, вершковому маслі, жирній рибі (тунець, тріска або лосось), молоці.
  • Почніть вживати риб'ячий жир - якщо у вас не залишилося до нього неприязні з дитинства. Ще один варіант - приймати мультивітамінний комплекс, до складу якого входить «сонячний вітамін».

А ось пити аптечні вітаміни D3 або D2 у чистому вигляді, без консультації з лікарем, експерти УНІКА не радять: велике дозування може нашкодити. Оскільки вітамін D допомагає засвоювати кальцій, треба стежити, щоб при його прийомі організм отримував достатню кількість цього мікроелемента. Інакше, «не знайшовши» кальцію в їжі, вітамін почне «забирати» його з кісткової тканини. Це може призвести до остеопорозу.

Сподіваємося, цей запис у нашому блозі допоможе вам прийняти правильні рішення і підтримувати гарне самопочуття, незважаючи на зиму і холод. Експерти УНІКА бажають вам сонячних днів!

Більше інформації
  • Добровільне медичне страхування для фізичних осіб
Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Ирина 09 серпня 2020

Похоже, что единственным источником информации автора является блог Ульяны Супрун. Очень желательно, чтобы ваши авторы изучали и другие источники по теме. На широте Киева солнечные лучи не могут инициировать синтез витамина Д в коже в период с октября по апрель. Поэтому зимние прогулки не восполняют нехватку витамина Д.

УНИКА 10 серпня 2020

Ирина, спасибо за интерес к нашей статье, и за обратную связь.

Пожалуйста, отправьте на электронный адрес quality@uniqa.ua ссылки на те источники, о которых вы писали, мы дополнительно изучим, и при необходимости дополним статью.

Спасибо!

Аноним 09 квітня 2020

Wow

УНІКА 09 квітня 2020

Дякуємо:)

Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз