UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя домівка

Страхування житла: від яких ризиків захищає поліс

Чи потрібно страхувати житло? На це питання існує два діаметрально протилежних погляди:

Страхування житла: від яких ризиків захищає поліс
  • Так, це обов’язкова процедура, яка допоможе мені компенсувати втрати, що викликані пожежею, настанням стихійного лиха чи недбалістю сусідів.
  • Ні, з моїм помешканням нічого статися не може, адже воно обладнане протипожежною сигналізацією та охоронними системами, а сусіди – відповідальні люди.

Крім того, багато хто скаржиться на досить високу вартість страхового поліса та побоюється відмови у покритті збитків.

Від чого можна застрахувати житло?

  • Пожежа, в тому числі навмисний підпал;
  • Вибух побутового газу;
  • Пошкодження водою з власних інженерних систем чи підтоплення з боку сусідів;
  • Стихійні лиха;
  • Попадання блискавки;
  • Падіння літального апарату;
  • Крадіжка;
  • Умисні дії з боку інших осіб, направлені на пошкодження або знищення майна.

Окрім того, ви зможете застрахувати цивільну відповідальність, якщо самі нанесете шкоду приміщенню чи майну сусідів.

Страхування житла є добровільним, окрім випадків, коли поліс вимагає банк при оформленні іпотеки. Більшість українців не страхують житло, сподіваючись на компенсацію держави у випадку суттєвого пошкодження чи зруйнування помешкання, а у разі знищення ремонту надають перевагу вирішенню питання з сусідами мирним шляхом або сподіваються на відшкодування через суд. Але ті люди, хто вже постраждав від крадіїв, недбалого ремонту, дії непереборної сили або сам став причиною заподіяної шкоди, не погодяться на такі способи.

Застрахувати можна нові приміщення, у домі, що зданий в експлуатацію, різні недобудовані об’єкти, приватні будинки чи квартири з вторинного ринку.

У яких випадках українці найчастіше страхують нерухомість?

  • Страхування від потопу. Зручний та недорогий поліс, що дозволить покрити збитки та збереже нервову систему і хазяїну, і винуватцям.
  • Страхування цивільної відповідальності. Цивілізований спосіб не попсувати відношення з сусідами. Сплачувати нічого не доведеться, збитки покриє страхова компанія.
  • Страхування від крадіжки чи злому. Доцільний спосіб вберегти помешкання та майно у разі частої відсутності власника.
  • Страхування ремонту. Найчастіше такі поліси цікавлять людей, які зробили дизайнерський ремонт з використанням ексклюзивних матеріалів.

Від чого залежить вартість полісу?

На вартість полісу впливають перед усім:

  • Страхова сума;
  • Розмір франшизи;
  • Місце страхування;
  • Умови виплати компенсації тощо.

Якщо у помешканні відбувалося перепланування, вартість полісу також може бути вищою, а встановлена протипожежна системи та сигналізація навпаки знизять ціну страховки.

Страхування приватного будинку коштуватиме дорожче за квартиру, у зв’язку з тим, що він має власні інженерні системи та усі ризики пов’язані з їх роботою також включаються у договір. Страхова компанія може відмовити в оформленні або значно збільшити вартість полісу на квартири вторинного ринку, особливо старі «хрущі» чи «сталінки» у зв’язку з часто незадовільним станом комунікацій.

На ціну поліса може вплинути страхова історія місця та ризики пов’язані з розташуванням чи експлуатацією об’єкту. Наприклад, неодноразові потопи, влаштовані сусідами, чи надходження помешкання поруч з небезпечними об’єктами.

Який вид страхування обрати?

Існують два види страхування житла: класичний та експрес-страхування.

У першому випадку слід подати заявку та чекати відвідин страхового агента, який огляне та опише житлове приміщення.

Для експрес-страхування потрібен тільки паспорт та документи на квартиру. Експертна оцінка у такому разі не робиться, але і сума відшкодування може виявитися недостатньою для покриття заподіяних збитків. Такий вид страхування доцільно робити, щоб захистити житло протягом нетривалої відсутності, наприклад відпустки чи під час перебування за кордоном.

Страхування у повному обсязі займає певний час, тому що робиться огляд та опис майна, яке входитиме у поліс. Не варто занижувати вартість нерухомості, декору чи меблів, інакше ви не зможете компенсувати собі збитки у повному обсязі.

Що потрібно для отримання компенсації?

Ознайомтеся з термінами звернення до страхової компанії та документами, які потрібно надати. Наприклад, у деяких компаній для компенсування шкоди, завданої потопом, досить надати довідку з ЖЕКУ, а деякі вимагають обов’язкового виклику свого агента на місце події. Також у вас можуть вимагати документи з оцінки майна чи чеки на придбання застрахованих предметів. Не треба також порушувати терміни звернення, що вказані у договорі.

Підходьте до страхування житла грамотно:

  • Повністю перечитайте договір;
  • З’ясуйте всі незрозумілі моменти та терміни;
  • Запам’ятайте обставини, за якими не зможете отримати виплату.
  • Дізнайтеся період та спосіб виплати компенсації;
  • Визначиться з порядком дій під час виникнення форс-мажорної ситуації, інакше інцидент може трактуватися страхувальником, як нестраховий випадок.

Пам’ятайте, що подолати наслідки непередбачуваної ситуації коштуватиме значно дорожче, ніж купити страховий поліс.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз