UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Що таке БАДи та чи корисні вони для здоров’я?

Більшість з нас точно чули абревіатуру “БАД” та в загальних рисах розуміє значення цих літер. Але що конкретно криється за поняттям “біологічно активні добавки”? Чи лікують вони хвороби та чи варто їх вживати для профілактики? Спробуємо розібратися.

Що таке БАДи та чи корисні вони для здоров’я?

Ми попросили в цьому нам допомогти експерта - Тетяну Анікєєву, лікаря-терапевта та медичного директора медичної мережі “Добробут”.

Що таке “БАДи”?

В загальному розумінні БАДи – це ті макро- та мікроелементи, які є в харчових продуктах та мають більш активний вплив на стан здоров’я та організм в цілому, ніж всі інші елементи. Для прикладу візьмемо моркву. Сама по собі морква містить високу концентрацію бета-каротину – дуже корисної та потрібної нашому здоров’ю речовини. Але щоб отримати добову норму цієї речовини, людина повинна з’їдати одну велику моркву в день. Чи всі ми це робимо за звичайних обставин? Щобільше, є люди, які мають непереносимість клітковини, й фізично не можуть отримати достатню кількість бета-каротину природним шляхом. Саме тому вчені синтезували штучним шляхом цю речовину. І тепер людина може отримати бета-каротин у вигляді капсули чи крапель.

Чи потрібно всім без виключення вживати БАДи?

Основна відповідь на питання вище – ні, не потрібно. 
Загалом людина створена таким чином, що, живучи в природному для себе середовищі, вона може спокійно отримувати з харчуванням всі необхідні елементи за умови відсутності серйозних хвороб. Але, якщо за якихось причин ми не можемо цього робити, в нас є опція отримати ці ж самі елементи зі спеціальних екстрактів.

Варто розуміти, що БАДи не потрібно приймати всім без виключення. Якщо у вас здоровий та повноцінний раціон, ви ведете активний спосіб життя та маєте хороше самопочуття, у вас немає потреби у зайвому прийомі таких препаратів. А ось, наприклад, дуже багато маленьких дітей страшенно не люблять їсти рибу. В рибі, між іншим, міститься велика кількість поживного для нашого організму: фосфор, кальцій, вітамін D. Змусити дитину з’їсти шматочок печінки тріски, де знаходиться добова норма вітаміну D, буває просто нереально. Саме тому для дітей було синтезовано вітамін D в краплях. Або ж, якщо дитина живе в місці, де мало сонця, для профілактики рахіту їй призначається біологічно активна добавка у вигляді цього ж вітаміну D.

Чи використовують БАДи для лікування хвороб?

Варто пам’ятати, що біологічно активні добавки – це в першу чергу добавки до їжі та раціону людини загалом. Якщо ми говоримо вже про медицину, де людина потребує лікування конкретної хвороби, дуже незначна частина БАДів тут береться до уваги. В більшості до таких речовин відносяться кальцій, залізо, вітаміни A, D, K. Так, це вітаміни, але їх можна використовувати при певних захворюваннях. Наприклад, у людини розвинулась залізодефіцитна анемія. Усунути її допоможе залізо – це вже доведено величезною кількістю досліджень. А от з риб’ячим жиром, омега-кислотами, історія склалась інша – дуже багато кардіологів останні років десять сподівались, що саме ця речовина зробить прорив в кардіології та допоможе у лікуванні та профілактиці атеросклерозу. Було проведено багато досліджень, які показали, що, на жаль, ця біологічна добавка не має клінічного значення. Тому віднести цю речовину до доказової бази лікування ішемічної хвороби серця чи профілактики атеросклерозу не можна. Тобто, якщо БАД під собою має певне доказове ефективне підґрунтя для лікування конкретної хвороби, він в цьому випадку автоматично стає лікарським препаратом.

Ще одна сфера в медицині, де можуть прийматись БАДи – це превентивна медицина, або, як її зараз часто називають, anti-age медицина – профілактика старіння та захворювань. Сьогодні з нашим темпом життя дуже важко правильно харчуватись й повноцінно побудувати необхідний раціон. Всім зручніше та простіше випити зранку напій з вмістом активних речовин чи прихопити їх з собою на обід. Але це ні в якому разі не зможе замінити хороший раціон для забезпечення нормальної роботи кишківника та мікрофлори.

Чи можуть БАДи мати негативний вплив на здоров’я?

Все те, що йде понад норму – йде в шкоду для здоров’я. Якщо перевищувати добові норми з отримання певних елементів протягом місяця чи року, це негативно відобразиться на організмі. Для прикладу візьмемо йод, добавки з яким продаються зараз всюди. Якщо людина, не знаючи своєї індивідуальної норми, буде вживати забагато речовин з йодом, в неї почнуться порушення роботи організму. Це може бути гіперфункція щитоподібної залози або поштовх для розвитку аутоімунного тиреоїдиту – аутоімунного запалення щитоподібної залози.

Перш ніж ви вирішите вживати якийсь БАД, вам необхідно зрозуміти, чи є в вашого організму в цьому потреба. Спробуйте об’єктивно оцінити загальний стан свого здоров’я та самопочуття, прослідкувати за своїм раціоном та обов’язково проконсультуватись з дієтологом чи нутриціологом. Можливо, достатньо просто з’їсти моркву?

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз